Sunday, April 29, 2007

Sumakmarinerad lax med hoummus och fänkålstabbouli

Två systrar blev en - eller möjligen två fast på var sitt håll - på grund av sjukdom. Här är halva sisterfoods bidrag till cyberkocken april 2007. De obligatoriska ingredienserna var lax, fänkål, sesam och någon form av bär. Lillasyster went nordafrikanskt och använde sesam i form av tahini och stoppade bäret sumak i en marinad. Fänkålen var knepigare, men till sist fick den enkelt krydda en vanlig tabbouli. Lite nervös var jag över kombinationerna, men det blev jättegott, särskilt laxen! Den som inte tycker om lax fick istället räkor marinerade i samma kryddor.
Sumakmarinerad lax för en:
1 laxfilé
1/2 msk malen sumak
1 tsk spiskummin
2 msk olivolja
Marinera i minst en timme, stek sen laxen i ungefär fem minuter på varje sida, så får den en härligt rosa kärna.

Tabbouli lagar jag jätteofta och det smakar olika varje gång, för jag kör lite på känn. Nu försökte jag mäta lite mer nogrannt, men några "skvättar" blev det ändå. Jag gjorde tabboulin på 1 dl bulgur, det blev väldigt mycket, typ fyra portioner. Till det hade jag:
en morot
två charlottenlökar
ett knippe bladpersilja
en liten fänkål
3 cm gurka
1/2 dl olivolja (typ)
2 msk vitvinsvinäger
lite pressad citron som blev över från hoummusen
salt och svartpeppar
allt utom gurkan går att köra i mixer, det ska finhackas men persiljan kan gärna vara lite grövre hackad. Blanda allt och rör om ordentligt. Låt gärna stå ett tag före servering så det gojsar till sig.

Så här gjorde jag hoummus idag: mixa en halv burk kikärtor tillsammans med 1/2 dl olivolja, en pressad vitlöksklyfta, 2 tsk spiskummin, 1 msk citron och 2 tsk tahini. Smaka av med svartpeppar och häll på lite vatten om konsistensen blir för tjock. Räcker till två personer, eller fler om det bara är som litet tillbehör.

Saturday, April 28, 2007

Ännu en quinoasallad

Ja, jag har fallit för quinoa. Det här blev en jättegod middag tidigare i veckan. Med inspiration från Kardemummas blomkål med fetaost och basilika kokade jag quinoan i buljong tillsammans med blomkål i 20 minuter. Det fick svalna lite, sen hade jag i körsbärstomater, kapris och basilika. Slutligen toppade jag allt med fetaost. Den byttes ut mot avokado åt den laktosintoleranta.


Wednesday, April 25, 2007

Italienresan


Så var vi tillbaka hemma igen då, lite gladare, lite solbrändare, lite tjockare och med två nya tänder i familjen (de sitter i underkäken på sjumånadersbebisen). Vi har varit i norra Italien, mellan Milano och Como, där vi har hälsat på min dotters gudföräldrar. En avstickare till gudmoderns föräldrar i den lilla vackra staden Iseo en bit norrut hann vi med också. Det var lagom varmt, vallmon blommade och glassen var "mycket godare än i Sverige" som treåringen nöjt konstaterade. Vi har ätit mycket och gott, både hemlagat och på restaurang, så nu hoppas jag att jag lyckas förmedla lite inspiration!

Tortellini med grädde

Så enkelt, så gott, så italienskt. Bara vanlig grädde som fått koka några minuter och blandats med massor av färskriven parmesan, och så al dente-kokt tortellini av valfri sort som rörts ner i den. Att den är upplagd på en vacker tallrik och serverad i skuggan på terassen gör det inte sämre, direkt.

Besök på en bondgård

På fredagen promenerade vi bort till en bondgård i närheten, egentligen mest för att treåringen skulle få titta på djuren. En trevlig överaskning var därför att gården hade en liten butik med försäljning av sina egna produkter, plus en del andra, framför allt biodynamiska, varor. Vi köpte biffar av gårdsuppfödd nöt som vi sedan stekte till lunch, en bit strutssalami (de hade egna strutsar!) och lite av deras egna prosciutto. Sedan passade jag på att handla med mig lite hem till Sverige också: En påse torkad Karl-Johan som såg riktigt fin ut (billig var den också) och en burk kastanjehonung. Jag har aldrig smakat kastanjehonung förut, men den har en helt oemotståndlig färg, precis som när solen lyser på kastanjefärgat hår.

Middag på ett bryggeri: Zucchiniterrin med mozzarellamousse

På fredagkvällen åt vi middag på ett ölbryggeri som ligger i en liten by nära Lazzate där våra vänner bor. Före maten fick vi en liten aptitretare bestående av coppa marinerat i öl, en färskost gjord på öl och ett bröd bakat på öl. Det var fantastiskt gott, mycket godare än vad jag tyckte att det lät. Min varmrätt var faktiskt den enda rätten på hela kvällen som inte innehöll öl, men fantastiskt god var den i alla fall. Zucchiniterrinen var ungefär som grönsaksterriner brukar vara, men mozzarellamoussen var ny för mig. Fluffig och fin, med ett lätt syrligt inslag var den det perfekta tillbehöret till terrinen(till mycket annat också, kan jag tänka mig), så jag var ju tvungen att fråga hur de hade gjort. Svaret var enklare än vad jag hade förväntat mig, de hade mixat mozzarella ihop med vispgrädde och lite olivolja. Jag ska absolut testa hemma någon gång snart! (Och ursäkta bildkvalitén, jag hade glömt kameran hemma så bilderna är tagna med min mans mobiltelefon)


Penne med tomat och ost

Det här är inte magert, men enkelt att göra och såååå gott! För mig är det typiskt italienskt också, men det kanske bara är våra vänner där som gör det? I alla fall har det varit en favorit hos mig sedan jag var barn, och jag tycker fortfarande lika mycket om det när jag äter det en gång om året.

Gör en enkel tomatsås på passerade tomater av god kvalitet, en buljongtärning och lite salt och peppar. Låt koka ihop ordentligt. Koka pastan al dente och häll i den i såsen. Skiva ordentligt med ost. Värm olivolja i en kastrull och smält osten i oljan under omrörning. Rör ned den smälta osten i den varma pastan och servera omedelbart (annars klumpar sig osten).

Pizza på plåt

Det här har vi fått hos våra italienska vänner så länge jag kan minnas. Pizzan görs alltid på samma sätt, enda variationen är att det är svamp på vissa pizzor, medan det på andra bara är skinka. Egentligen är det enkelt. Pizzadegen gör du såhär. Sedan är det bara att bre på tomatpure som rörts ut med lite vatten och smaksatts med salt, peppar och oregano, lägga på ordentligt med strimlad skinka och skivade champinjoner och täcka med drivor av ost. På slutet strör man över lite extra oregano, och så in i ugnen.

Tortellini med smör och salvia, och carpaccio

Söndagslunchen inkluderade både primo och secundo, och efter det var jag för mätt för något annat än en cappuccino. Som första rätt (primo) tog jag en italiensk klassiker och en av mina favoriter: Tortellini med smör och salvia. Så enkelt, så gott och så totalt onyttigt. Det är lätt att göra, koka bara tortellini (av god kvalitet, hemgjord är inte fel) och blanda med smält smör smaksatt med rejält med färsk salvia. Rikligt med färskriven parmesan på det så är det färdigt. Som andra rätt (secundo) tog jag carpaccio. Det har jag redan lagt ut ett recept på här, men just den här carpaccion serverades med mängder av ruccola och lite pressad citron utöver olivolja och parmesan. God var den i alla fall, och vacker.


Underbar pasta i Como

I måndags var vi i Como en sväng. Egentligen hade vi tänkt åka bergbanan upp och äta lunch på en underbar liten restaurang högst uppe på berget (vi har varit där förut), men så fick vi ont om tid och alla var hungriga så vi fick leta upp en inne i stan istället. På en tvärgata till stora gågatan ner mot Lago di Como hittade vi en liten deli med en handfull bord med vackra, vita dukar på utanför. Vi beställde samma sak allihop, fullkornstagliolini med scampi, sparris och körsbärstomater som var så fantastiskt god att vi bara tystnade och njöt när vi tog första tuggan (vilket inte är helt lätt med en treåring, en sjumånadersbebis och en fyramånadersbebis i sällskapet. Och fyramånadersbebisen började snart skrika igen.)

I vilket fall beskrev kyparen att rätten var tillagad på ett ungefär såhär:
Körsbärstomaterna delas på hälften och sauteras i olivolja tills de är mjuka. Sparrisen skivas tunt (liksom på snedden) och fräses snabbt i olja tillsammans med scampin. Pastan kokas mycket al dente och blandas ner i tomatoljan, sedan vänds även de övriga ingredienserna ned. Dekorera med lite klippt gräslök. Aaaaah.

Gnocchi med gorgonzola


Det här får vi alltid hemma hos våra vänner, och det är alltid lika gott. Köper man färdig gnocchi går det supersnabbt att laga, gör man sin egen tar det betydligt längre tid. Den här gången blev det färdigköpt, med en fyramånadersbebis i huset är det inte mycket tid över till att göra egen, men jag fick en noggrann beskrivning av min kompis på hur hon brukar göra. Jag ska lägga ut den här så småningom, vill bara prova själv först!
Gnocchi med gorgonzola, till 4
Ca 400 g gnocchi av potatis, hemgjord eller köpt
200 g gorgonzola (minst)
1 dl grädde
Koka upp vattnet till gnocchin och håll det varmt. Skär osten i tärningar. Häll grädden i en kastrull och koka upp, lägg i osten och låt smälta under omrörning. Lägg i gnocchin i det kokande vattnet och koka den mycket snabbt, bara någon minut. Ta upp och blanda ner i ostsåsen. Servera!

Monday, April 23, 2007

Rårakor

Det gäller att passa på att laga rätter som vinterpotatis passar till innan färskpotatisen finns i butikerna. Rårakor är så gott, så gott och billigt! Här är klassiskern med fläsk
2 port
6-8 medelstora potatisar
salt
ett paket fläsk
lingonsylt

Skala och riv potatisen. Lägg den i en bunke, salta och låt saltet dra ut vattnet i 10-15 minuter. Rör om då och då. Forma plättar av potatisen och stek i väl smord panna. Stek samtidigt fläsket. Servera med lingonsylt. Det går ju alltid att lyxa till det genom att byta ut fläsk och lingon till gräddfil och löjrom.

Sunday, April 22, 2007

Lammstek med färska örter, oliver och vitlök

Lammstek lite sådär lagom långt från påsk blev en härlig lördagsmiddag, inte minst när det är lätt att få tag i svenskt lamm i butikerna. Smakerna blev rosmarin från plantan på balkongen och timjan och vildmejram från kryddlandet på gården. Den här lammsteken var på drygt 500 gram och den räckte till två portioner och två lunchlådor.

Skär hål rakt in i lammsteken med en vass kniv på flera olika
ställen runt om, så att det blir som fickor in i köttet. Se till att det finns plats kvar för en stektermometer.
Stoppa in kvistar av valfria färska örter i hålen tillsammans med urkärnade svarta oliver och vitlök. Peta in kryddorna ordentligt. Klappa in steken med olivolja, salt och peppar. Låt den ligga en stund och dra åt sig smakerna. Medan ugnen värms till 175 grader, stek lammsteken hastigt runt om så att den får en stekyta.

Stick in en stektermometer i lammsteken och stoppa in den längst ner i ugnen. Många recept anger temperatur för lammstek till 70 grader, men jag tycker att den blir lagom rosa vid 65. Det tar från en timme beroende på hur stor steken är. När steken är klar, vira in den i aluminiumfolie och låt den vila i 10-15 minuter innan den skärs upp.
Till steken serverades klyftpotatis och en sås gjord på stekskyn, vatten, kalvfond och rött vin. Jag skulle inte kalla mig en hejare på sås, men den här blev jättegod.

Friday, April 20, 2007

Fylld aubergine

Aubergine är så gott, men kan vara lite bökigt att laga tycker jag, eftersom man oftast måste förbaka den i ugnen innan det går att göra nåt med den. Idag tog jag ett tidigare tåg hem för att hinna laga middag. Har ju lite ansvar medan syrran är i Italien. Väldigt gott blev det i alla fall. Genom att hoppa över lammfärsen och blanda matvete i auberginen blir rätten helt vego!

För två personer gick det åt en aubergine, 300 g lammfärs, 2 charlottenlökar, 1 portobella (kan bytas mot valfri annan svamp) 1 vitlöksklyfta och några kvistar rosmarin. Börja med att dela auberginen på längden och salta snittytan. Sätt ugnen på 250 grader och låt saltet dra ut vattnet ur auberginen medan ugnen blir varm. Torka bort saltet och lägg auberginen i en oljad form med snittytan uppåt. Häll lite olivolja ovanpå och baka i ugnen i ungefär 20 minuter.

Medan auberginen är i ugnen: hacka charlottenlök och vitlök och fräs i en stekpanna. Häll i lammfärsen och svampen och lägg i rosmarin. Låt fräsa tills auberginen är klar.

Sänk ugnsvärmen till 150 grader. Gröp ur auberginen med en sked och blanda aubergineköttet med lammfärsen. Häll tillbaka blandningen i skalen och sätt in allt i ugnen i tio minuter till.

Till detta serverade jag en sallad på matvete, charlottenlök och körsbärstomater. Det fick en dressing på sig som var gjord av olivolja, citron, vitvinsvinäger, vitlök, salt och peppar. Mycket gott.

Thursday, April 19, 2007

Blomkålssoppa

En väldigt krämig soppa som man kan välja att göra lite lyxigare genom att toppa med en klick löjrom. Det passar också bra att krydda med knaperstekt bacon.

4 port

500 g blomkål

6 dl grönsaksbuljong

3 dl vispgrädde

2 msk finhackad gröslök

peppar och salt

ev. löjrom eller bacon

Koka upp buljongen. Skölj och dela blomkålen och koka den i buljongen i 15-20 minuter, tills den är väl kokt. Kör den i matberedare eller passera genom en sil. Häll tillbaka i kastrullen, tillsätt grädda och koka ytterligare 5-10 minuter. Smaksätt med salt och peppar och strö över hackad gräslök. Toppa ev. med löjrom eller bacon.

Wednesday, April 18, 2007

Växande plantor

Någon som minns våra chiliplantor som var så späda? Nu har de växt till sig, lämnat växthuset och kommit ut i den grymma verkligheten.


De ska planteras om ytterligare en gång, sen ska en laddning till ett växthus och en laddning stannar hos oss. Vi får se hur många som hinner bära frukt i år. Allt som allt är det drygt 40 plantor av sju olika sorter.

Italien

Nu åker jag till Italien i några dagar och jag är osäker på om jag kommer att kunna blogga därifrån. Däremot är jag helt bombsäker på att vi kommer att äta en väldig massa god mat, så när jag kommer hem igen lovar jag att dela med mig av bilder och recept. Hoppas att Linda hinner matblogga åtminstone litegrann medan jag är borta, trots sitt nya liv som pendlare!

Tuesday, April 17, 2007

North texas red - världens bästa chili

Det här receptet är enligt många kännare världens bästa chili. En äkta chili innehåller aldrig tomater, vita bönor, gul lök eller köttfärs. Istället är den just vad namnet chili con carne antyder - chilifrukter med kött. Bönorna serveras istället som tillbehör.

Fyra olika sorters pepparfrukter behövs: ancho, chipotle (torkad rökt jalapeño), birdseye (kan ersättas med torkad, mald piri piri) och jalapeño. Receptet "räcker till ett tjugotal människor, men högst tio chiliälskare"

5 torkade ancho

1 torkad chipotle

3 birdseye
4 jalapeño

Baconfett att steka i (kan ersättas med olja)

10 stora vitlöksklyftor, grovt hackade

5 kilo oxkött skuret i centimeterstora tärningar

En halv kopp mjöl

En kopp chilipulver

Två koppar mörk oxbuljong

2 msk spiskummin

2 msk oregano

2 msk malda korianderfrön

1/2 msk socker

salt efter smak, men var försiktig

lite grovt majsmjöl, masa harina.

ljust öl, typ corona

Rensa bort frön och stjälkar från pepparen. Koka den torkade pepparen i en kvart under lock, ställ åt sidan och låt svalna. Rensa och hacka sen den färska pepparen. Använd gärna plasthandskar, det bränns!

Fräs vitlöken bjuk och lite brun i en stekpanna och lägg över den i en gryta. Öka värmen i stekpannan och stek köttet lite i taget. Rör om ordentlig och lägg efterhand ner köttet i grytan. Blanda mjöl och chilipulver och strö det över köttet i gryta.

Sila av den blötlagda pepparen, men spara vattnet. Mosa pepparen och häll sen i det i grytan. Häll också i pepparvattnet, oxbuljongen och öl tills vätskan täcker köttet. Låt småkoka. Rör nerspiskummin, oregano coh koriander. Rör ofta så att den inte bränns vid! Koka i två-tre timmar eller mer. Om chilin är lös mot slutet, rör ner lite grovt majsmjöl.

Servera med bönsallad och bröd.

Tagliatelle med rökt lax

Det här är snabbmat, tar inte mer än tio minuter att laga. Det enda du behöver göra är att koka pastan, strimla laxen och lägga upp. Om man är den mer såsiga typen kan man istället fräsa laxen i lite olja, hälla i gräslöken, en skvätt vitt vin och crème fraichen och snabbt koka ihop det.

Till 4
1 paket rökt lax
1/2 dl finklippt gräslök, fryst eller färsk
1 burk crème fraiche
salt och vitpeppar
citron
4 portioner färsk tagliatelle

Koka upp pastavattnet. Strimla laxen och rör ihop med gräslök och crème fraiche, salt och peppra. Lägg i pastan och koka enligt anvisningarna på förpackningen (brukar vara 3 minuter). Häll av och blanda väl med såsen. Lägg upp på tallrikar och garnera med en citronskiva och lite extra gräslök.

Monday, April 16, 2007

Smörstekt gös med potatissallad och basilikacitronette

Ännu mer sommarmat åt vi igår. Det här receptet hittade jag på P4 Östergötlands hemsida av alla ställen (jag googlade "smörstekt gös") och tyckte att det lätt gott. Tyvärr var den gröna sparrisen slut i affären, det är visst inte bara vi som vill äta sommarmat, så vi tog haricots verts istället. Rödlök glömde vi köpa så det plockade vi bort. Lite fascinerande är att de i orginalreceptet kallar det här för en "smal rätt", och tillägger att man tycker att man är värd lite mer (fett alltså) kan man toppa fisken med en matsked crème fraîche. Nu verkar inte jag och P4 Östergötland ha riktigt samma referensramar, men jag har väldigt svårt att kalla en rätt som innehåller över en deciliter olja för smal. Nåja, väldigt gott var det i alla fall. Och vi unnade oss crème fraîchen.

För 2:
2 st gösfiléer, ca 300 gr
2 msk smör
½ msk rapsolja
salt och vitpeppar
Till citronetten :
1st liten schalottenlök
saft från ½ pressad citron
1 dl rapsolja
1 msk olivolja
1 tsk farinsocker
salt och vitpeppar
3 kvistar färsk basilika
Till potatissalladen :
100 gr kräftstjärtar
1 rödlök
ca 6 st normalstora färska gröna sparrisar (eller haricots verts)
10 cocktailtomater
ca 50 gr ruccolasallad
ca 6 st normalstora potatisar (kokta och skalade)
Börja med citronetten. Finhacka schalottenlöken och lägg den i en bunke. Blanda ner citronsaften och oliv- samt rapsoljan, smaka av med salt, peppar och farinsockret och avsluta med att strimla ner basilikan. Blanda allt med en visp så att det blir som en vinaigrette.
Putsa gösfiléerna rent från små ben. Ta en nypa salt och strö lite lätt över fisken, låt sedan fisken ligga under tiden du börjar med potatissalladen.
Ansa sparrisen och ta bort ev. fula bitar , finstrimla den sedan i tunna skivor. Skala rödlöken och skär den i båtar eller halvmånar, dela cocktailtomaterna och skär varje kokt potatis i fyra bitar. Skölj ruccolan. Fräs lök och sparris i en stekpanna eller en vid kastrull i matolja, lägg ner potatisen och värm alltsammans. Dra sedan undan stekpannan från plattan. Vänd i tomaterna, kräftstjärtarna samt hälften av citronetten. Precis före servering blandar du i ruccolasalladen. Torka av fiskfiléerna. Värm upp en stekpanna och stek fisken på ganska hög temperatur i smöret och rapsoljan, ca 2 minuter på varje sida. Salta och peppra.
Lägg upp potatissalladen på tallrikar, lägg den stekta fisken uppepå och ringla över den andra hälften av citronetten. Garnera med färsk basilika.

Sunday, April 15, 2007

Dagens lunch

Jag bara måste berätta om vår lunch idag, det var så fantastiskt gott! Vi var hemma hos goda vänner och blev bjudna på stekt anka i tunna skivor, snyggt upplagt på en bädd av couscous och färgstarka grönsaker. Till detta serverades två såser, en asiatisk, sojabaserad, med chili, ingefära och sesamfrön (om jag minns rätt), och en crème fraîche-baserad med örter. Jag tror att ankan var kryddad på något lätt asiatiskt vis, med en lite sötaktig marinad. Tyvärr glömde jag kameran hemma så jag har ingen bilder att visa er, men ni kanske kan föreställa er? Jag kan säkert tigga till mig receptet ifall någon vill ha det ;)

Varm sallad på gröna bönor och körsbärstomater


Det här är ett gott och enkelt tillbehör som fungerar till mycket. Den här gången åt vi det till lammkotletter, men man kan lika gärna servera det till grillad aubergine och halloumi, eller något annat man gillar. Godast är det såklart med färska bönor, men nu tog jag frysta eftersom de enda färska som fanns var importerade från Kenya.
Som sidorätt till 4:
250 g gröna bönor
10-12 körsbärstomater
2 schalottenlökar
1 vitlöksklyfta
5-10 blad färsk basilika
olivolja
salt och peppar
balsamvinäger
Koka bönorna i ett par minuter, häll av dem och spola med kallt vatten. Finhacka schalottenlök och vitlök, hacka basilikan och dela tomaterna på hälften. Fräs schalottenlöken mjuk i olivolja på låg temperatur utan att den får färg. Lägg i tomaterna och låt steka sakta i 5-10 minuter (de ska bli lite mjuka men inte mosiga). Höj värmen och lägg i bönorna. Stek snabbt i ett par minuter under omrörning. Blanda ned vitlöken och basilikan och ta av från värmen. Salta, peppra och droppa över lite balsamvinäger.

Balsambakade rödbetor

Det här lagade min man till förrätt i fredags. Receptet kommer från P1:s meny, och är egentligen ett tillbehör till rökt fisk. Rödbetorna blev jättegoda, men tog längre tid i ugnen än i orginalreceptet så jag har lagt på lite tid här. Vi tog bort dillkronorna som skulle bakas med också, det är lite svårt att hitta sådana i april. Jag tror att det skulle bli gott att strö över lite rostade pinjenötter, det gör vi nästa gång.

Till 4
4 stora rödbetor eller 8 små
10-12 vitlöksklyftor (oskalade)
6 msk balsamicovinäger
kallpressad rapsolja
smör
salt och peppar
aluminiumfolie

Sätt ugnen på 200°. Borsta rödbetorna rena från sand och skär av blasten, men låt gärna en bit av blasten vara kvar. Skär inte heller av rotsvansen. Tag fram en ugnssäker form och lägg i aluminiumfolie. Låt foliet hänga över kanten, så man sedan kan knipa ihop det. Smörj folien väl och placera rödbetorna samt vitlöksklyftorna därpå. Strö över salt och peppar. Droppa sedan över balsamvinägern och lite rapsolja. Nyp ihop till ett foliepaket. Sätt in i ugnen i 1-1 1/2 timma (längre tid för större betor), kolla med en sticka om betorna är färdiga.

Friday, April 13, 2007

Quinoa med stekt halloumi

Värsta GI-lunchen. Jag äter GI mat ibland för att jag har lite problem med blodsockret som åker berg-o-dalbana. Det här var ett lite ta-vad-som-finns-recept men blev riktigt gott!

Till en person behövs
en morot
1/4 broccolihuvud
1 dl quinoa
1/2 grönsaksbuljongtärning
1/2 halloumi
olivolja

Koka upp 2 dl vatten med buljongtärningen i, lägg i quinoan som ska koka i 20 minuter. Efter halva tiden, lägg i broccoli och morot. Stek halloumin hastigt på medelvärme så den får lite färg. Lägg upp maten på en tallrik och ringla olivolja över den.

Två små förrätter

Igår åt vi två (eller egentligen tre) små förrätter istället för varmrätt: Parmalindad sparris och små rårakor, en med rökt lax och gräddfil och en med en getostkräm med parmaskinka och basilika i. Parmalindad sparris skriver jag inget recept på, man tar helt enkelt tunna skivor av någon god prosciutto och lindar runt lättkokt sparris (jag brukar dela skinkskivorna på längden så att varje skiva räcker till två sparrisar). Sedan kan man droppa över lite god balsamvinäger om man vill, eller bara lite olivolja. Rårakorna gjorde jag såhär:


Som förrätt till 4
4 stora potatisar
1 ägg (kan uteslutas)
1/2 tsk salt
peppar
smör att steka i

4 skivor rökt lax
gräddfil och hackad rödlök eller gräslök att dekorera med

Getostkräm med basilika och prosciutto:
1 skiva chèvre
1/2 dl crème fraîche
ca 10-15 färska basilikablad
2 skivor prosciutto
salt och peppar

Skala och riv potatisarna grovt. Blanda ner ägget och salta och peppra. Smält en rejäl klick smör i en stekpanna, forma små "plättar" av potatissmeten (8 st av den här smeten) och lägg i. Stek på ganska svag värme tills potatisen fått färg, då vänder du och steker färdigt. Det tar nästan alltid längre tid än vad åtminstone jag tror att steka rårakor. Det går bra att hålla dem varma i ugnen på låg värme när de är färdigstekta om man gör många eller om man har gäster och inte vill stå för länge i köket när de har kommit. Gör getostkrämen: Mosa osten med en gaffel och blanda ordentligt med crème fraîchen. Salta och peppra. Strimla skinkan och basilikan fint och vänd ner (för er som läser bloggen ofta gjorde jag en liknande grej till en toast för några veckor sedan, men den här blev faktiskt bättre). Lägg upp rårakorna vackert och klicka på getostkrämen på hälften av dem, på hälften lägger du en skiva rökt lax och garnerar med gräddfil och hackad rödlök eller gräslök.

Thursday, April 12, 2007

Pasta carbonara

Snabbmat i vårt hushåll. Det finns säkert lika många recept på den här rätten som det finns familjer. I våran familj har vi lite crème fraîche i pastan. Det är nog egentligen ett avsteg från originalet, men gör rätten lite krämigare. Hur gör ni carbonara?
Per person:
75 g spaghetti
1 äggula
1/2 paket bacon
En sked crème fraîche
svartpeppar
färskriven parmesan
Koka pastan och knaperstek baconet. Separera äggulan från vitan. Jag brukar skölja pastan i kallt vatten när jag häller av den, det gör den mindre kladdig men skulle förfasa italienska vänner till familjen. Häll tillbaka pastan i kastrullen, ställ tillbaka den på den varma plattan och rör ner crème fraîce. Lägg upp pasta på en tallrik, gör en liten grop i mitten för äggulan. Strö över nyriven parmesanost. Lägg baconet runt omkring och dra några varv med svartpepparkvarnen.

Wednesday, April 11, 2007

Örtkyckling med chilipotatis och vårprimörer

Idag var vädret så fint att jag var tvungen att göra riktig vårmat! Jag använde kycklinglårfiléer eftersom jag tycker att de blir saftigare, men det går naturligtvis att ta bröstfiléer också (men tänk på att det behöver längre tid i ugnen då). Vårprimörer är det bara att ta dem man hittar, idag blev det gänglig sparris och späda morötter, men till exempel sockerärter hade ju gått lika bra.

Till 4
ca 800 g kycklinglårfiléer, eller 4 bröstfiléer
2 vitlöksklyftor
en näve färsk basilika
en näve färsk rosmarin
1/2 citron
salt och peppar
olivolja
potatis, gärna små
hackad färsk eller torkad grovmalen chili
flingsalt

grönsaker:
späda vårprimörer
2 msk smör
lite pressad citron
flingsalt

Sätt ugnen på 225 grader. Öppna upp filéerna och gnid dem invändigt med pressad vitlök. Hacka ihop örterna och lägg i, salta och peppra och fäst ihop med en tandpetare. Bryn runt om i lite olja eller smör och lägg i en ugnsform. Pressa över lite citron och ringla lite olivolja på. Salta och peppra. Tvätta potatisen och dela den i halvor. Lägg på ett ugnsfast fat (se till att både det och kycklingfatet får plats i ugnen samtidigt) och strö över chili och flingsalt. Droppa över olivolja. Sätt in potatisen i ugnen och låt den steka i tio minuter. Sedan sätter du in kycklingen och sänker värmen till 200 grader. Låt steka klart i 20-25 minuter (tar du stora potatisar och stora filéer tar de längre tid).

Gör i ordning grönsakerna. Koka upp vatten när kyckling och potatis börjar bli klara och lägg i dem (jag kokade strimlade morötter i sex minuter och tunn sparris i två). Smält under tiden smöret, pressa i lite citron och ha i en nypa flingsalt. Lägg upp grönsakerna vackert och ringla citronsmöret över.

Renskavsgryta med trattkantareller

En snabblagad och god lunch som vi åt idag. Om man inte har torkade trattkantareller hemma går det naturligtvis att ta annan svamp, men samma sak blir det inte. Torkade trattkantareller kan vara både svåra att få tag på och ohemult dyra, så en smart grej att göra om man inte orkar ut i skogen och plocka upp ett förråd åt sig varje höst är att köpa rejält med trattisar när de är som billigast och sedan torka dem hemma så att man har till vintern.
Till 4
1 paket renskav
2 schalottenlökar
1 rejäl näve torkade trattkantareller
crème fraiche eller matlagningsgrädde
salt och peppar
Lägg svampen i blöt och låt den svälla lite. Hacka löken fint och fräs den genomskinlig på låg värme och ta av den. Fräs svampen knaprig, och stek sedan köttet enligt anvisningarna på paketet (det går snabbt, tar max fem minuter). Blanda ihop allt och pytsa i crème fraiche eller grädde tills du tycker att det är lagon såsigt. Smaka av med salt och peppar. Servera gärna med hemgjort potatismos, men har man bråttom funkar pasta också.

Tuesday, April 10, 2007

Drömtårta

I ett svagt ögonblick i morse lovade jag treåringen att hon skulle få baka när hon kom hem från dagis idag. Löftet kändes minst sagt ogenomtänkt när klockan var halv fyra, middagen inte påbörjad, bebisen gnällig och treåringens tålamod började närma sig nollnivån. Men så kom jag på räddningen: Rulltårta! Lätt som en plätt att baka, minimalt med väntetid (fem minuter i ugnen är uthärdligt även för en eftermiddagstrött treåring) och roligt att rulla. Resultatet skulle inte vinna något skönhetspris, men det var nästan läbbigt gott. Nu ska jag skiva det som blev över och frysa in.

Drömtårta

3 ägg
1 1/2 dl socker
3/4 dl potatismjöl
2 msk kakao
1 tsk bakpulver

fyllning:
150 g smör
2 dl florsocker
2 tsk vaniljsocker
1 äggula

Vispa ägg och socker pösigt. Blanda mjöl, kakao och bakpulver och rör ned blandningen i smeten. Bred ut på bakplåtspapper i en långpanna (30*40 cm) och grädda mitt i ugnen i 250 graders värme i ca 5 minuter. Stjälp upp kakan på ett sockrat papper eller på en fuktig handduk och dra bort pappret den gräddats på. Låt kallna. Rör matfett och florsocker poröst. Tillsätt vaniljsocker och rör ner äggulan. Bred fyllningen över kakan och rulla ihop den. Låt ligga kallt en stund innan du skär den.

Karibisk kyckling

Även vuxna fick påskägg hos oss i påsk. I mitt ägg låg bland annat en fin liten kryddpåse:

Jag testar idag. I ugnen ligger några kycklinglårfiléer som har legat och mojsat med kryddblandningen i några timmar i kylen. De har sedan fått olivolja, lite citron och en skvätt rom på sig. Man har väl sett Pirates of the Caribbean. And a bottle of rhum. Till detta kokas qinoua. Återkommer med hur det smakar!

Uppdatering: det blev väldigt gott. Smakade lite jordigt. Undrar vad det kom från. Jord var inte en av ingredienserna i kryddblandningen. Rommen kändes inte så mycket i smaken och citronen hade jag också kunnat vara lite generösare med. Ska testa med fläskfilé nästa gång tror jag. Även om den heter calypso chicken.

Vegowok

Efter all påskmat är det gott med något lättare vegetariskt. En wok med massor av grönsaker och quorn för att få proteiner passar bra. Välj grönsaker du tycker om, men tänk på att variera färgerna. I våran wok blev det gul paprika, morötter, broccoli, champinjoner, lök och gröna vaxbönor från i somras.

4 port
200 g quorn
3 stora champinjoner
1 morot
1/2 huvud broccoli
1/2 gul paprika
1 liten gul lök
1 vitlöksklyfta
1 tsk green currypaste
2 tsk koriander
1 tsk chilipulver
2 msk soja (ny favorit är mrs chengs imperial)
1 burk kokosmjölk
salt

Skär grönsakerna i lagom stora bitar (så stora du vill ha dem). Häll olja i woken och sätt på den på hög värme. Ha i de torra kryddorna och vitlöken och fräs nån minut. Börja sen med de hårda grönsakerna; lök, broccoli, morot. Fräs och rör runt hela tiden. Sen kan champinjonerna få komma i och quornen och sist paprikan. Häll i soja och kokosmjölk. Salta om det behövs. Servera med ris eller nudlar.

Saturday, April 7, 2007

Systrarnas påsk

Om man ska ha ett dignande påskbord gäller det att sätta igång med lunchmaten direkt efter frukost. I en familj med två barn med respektive och två barnbarn går viss mankraft åt till barnpassning och markservice. Efter många år av gemensam matlagning är systrarna och deras mamma mycket samkörda i köket.























Det här var våran påskmeny:

- Gin- och enbärssill
- Bloody Mary-sill

- Nubbesill
- Ansjovis
- Kokta ägg
- Tapenade
- Lättgravad laxcarpaccio
- Rökt lax
- Löjrom med tillbehör
- Örtagårdsstek
- Kall örtsås
- Paj med valnötter och spenat
- Kokt potatis
- Färsk sparris
- Räkor
- Kräftstjärtar
- Tre sorters ost
- Dinkelbröd
- Choklad- och valnötstårta

GLAD PÅSK!

Dinkelbröd















25 g jäst
2,5 dl ljummet vatten
1 dl havrekli
7 dl siktat dinkelmjöl
1/2 msk salt
2 msk matolja
solroskärnor eller vallmofrö

Lös jästen i lite av vattnet. Häll på resten av vattnet, havrekli, allt mjöl, salt och olja. Knåda till en blank och fin deg. Tillsätt mer mjöl om degen blir för lös och kladdig. Låt jäsa i bunken i minst en timme. Arbeta ihop degen och forma till 8-9 runda bullar. Låt dem jäsa 30 minuter under en handduk på en plåt med bakplåtspapper. Pensla med ägg och strö över solroskärnor eller vallmofrö. Grädda i 225 grader i 15 minuter.

Paj med spenat och valnötter

Mamma hade inte ätit paj sen dopet i december och tyckte att det var dags. Det här är en variant på Anna Bergenst-röms En oväntad paj ur Nya Annas mat. Pajdegen är gjord på 3 dl vetemjöl, 1 krm salt, 150 g kylskåpskallt margarin eller smör och 1-2 msk iskallt vatten. Mät upp mjölet i en bunke och lägg i kylskåpskallt margarin eller smör i stora kuber. Hacka ihop ingredienserna med hjälp av en eller två slöa bordsknivar tills degen ser smulig ut. tillsätt då vattnet och hacka lite till. Ta de sista tagen med hjälp av fingertopparna, men arbeta då minsta möjliga. Lägg i kyl minst en timme innan den kavlas och läggs i en form. Förgrädda i 200 grader i ca 15 minuter utan fyllning.

Till fyllningen:
3-4 dl färskriven lagrad ost
1/2-1 dl torkade trattkantareller
ca 2 msk smör eller olja
Ett paket fryst bladspenat
ca 3/4 dl grovhackade valnötter
3 ägg
3 dl standardmjöl
salt, svartpeppar

Blötlägg svampen i 30 min. Tina spenaten enligt anvisning på paketet. Lägg ut cirka 1/3 av den rivna osten i det förgräddade pajskalet, sen spenat och svamp som ska vara både avrunnen och urkramad. Lägg även i valnötterna. Vispa ihop ägg och mjölk med resten av osten, krydda med salt och peppar. Häll smeten i pajskalet och grädda pajen i 200 grader i 30-40 minuter.

Två sorters sill



Förutom nubbesillen gjorde vi två sorters sill till påskbordet i år. Den ena, gin- och enbärssill, med insipration av recept, den andra var helt hittepå, Bloody Mary-sill.

Gin- och enbärssill (3:a)
1/2 förpackning Abbas femminuters inläggningssill
3 cl gin
6-7 krossade enbär
3 skivor citron
svartpeppar
spad ur sillförpackningen

Dela sillen i lagom stora bitar. Blanda allt och häll på spad så att det precis täcker. Låt stå i minst 3 timmar.

Bloody Mary-sill (4:a)
1/2 förpackning Abbas femminuters inläggningssill
4 cl vodka
10 droppar tabasco
tomatjuice
salt, svartpeppar

Dela sillen i lagom stora bitar. Blanda allt och häll på tomatjuice så att det precis täcker. Låt stå i minst 3 timmar.

Choklad- och valnötstårta



Knepet för den här tårtan är mycket glasyr mellan, lite ovanpå. Annars kan den bli lite torr. Det är trots allt ett amerikanskt recept. De är lite torra. Vi bytte även ut hälften av valnötterna mot pecannötter. Det gick bra.

4 ägg
1 1/2 dl socker
2 1/2 dl vetemjöl
1 msk kakao
2 msk smält smör
75 g mörk choklad
drygt 3 dl fint hackade valnötter

glasyr:
75 g mörk choklad
1 1/4 dl smör
drygt 3 dl florsocker
2 msk mjölk
halva valnötter till dekoration

Smörj en rund kakform med löstagbara kanter. Lägg bakplåtspapper i botten. Hacka nötterna fint. Smält chokladen och smöret i en kastrull. Vispa ägg och socker i tio minuter. Smeten ska bli ljus och skummig så att vispen lämnar spår som varar några sekunder. Sikta ner mjöl och kakao i äggsmeten och vänd ner det med en sked. Rör ner smör och choklad och de hackade nötterna. Grädda i ugn i 160 grader i 30-35 minuter.

Gör glasyren medan kakan svalnar. Smält chokladen i vattenbad och låt den svalna något. Vispa ihop det smälta smöret, florsockret och mjölken i en skål tills smeten är ljus och luftig. Vispa ner den smälta chokladen.

Dela den svala tårtbottnen i två delar och lägg 2/3 av glasyren emellan. Resten ska smetas ovanpå och formas till ett dekorativt mönster. Sen ska man enligt receptet garnera med valnötter men vårat dekorativa mönster blev så himla fint så vi gjorde inte det.

Örtagårdsstek


Den här steken är fantastiskt god och kan gärna göras i förväg, vilket gör den till suverän bjudmat. Den kan serveras med potatisgratäng eller potatissallad, som förrätt eller på en buffé.

1 1/2 kg rostbiff, fransyska eller innanlår
1 liter vatten
1/2 dl salt
1 gul lök i klyftor
2 krossade vitlöksklyftor
1/2 msk krossade svartpepparkorn
En rejäl bunt färska örtor, tex basilika, timjan, rosmarin, dragon
1 knippe persilja

Sätt ugnen på 125 grader. Lägg köttet i en ugnssäker form. Stick i en köttermometer och stek tills köttet är 60 grader varmt inuti. Skär löken i klyftor, krossa vitlöken och svartpepparkornen. Grovhacka örtkryddorna. Koka upp vattnet, lägg salt, lök och örter i det kokheta vattnet. Låt lagen kallna. Lägg köttet i en stor bunke och häll lagen över. Låt ligga kallt i 4-5 timmar. Vira in köttet i folie och låt det ligga i kylen till servering. Skär köttet i tunna skivor. Servera på ett stort fat, garnerat med färska örtkryddor.

Lättgravad laxcarpaccio med ingefära och lime


En lite annorlunda gravad lax som sprunger ur ett tips Carolina fick av Ylva på AFF:s matforum. Vi tog bort en ingrediens, färsk koriander, men i övrigt följde vi hennes tips.

1 kg färsk lax
4 msk socker
2 msk salt
1 tsk krossad vitpeppar
2 limefrukter (skalet)
(1 knippe färsk koriander)
svartpeppar, gourmetsalt

Marinad:
2 limefrukter (saften)
färsk riven ingefära (ca 2 cm)
2 msk honung
3 msk olja
Blande lime, honung och ingefära. Droppa i oljan medan du vispar.

Frys laxen innan gravning.
Blanda socker, salt och peppar och gnid in laxen. Strö över limeskal (och koriander).
Lägg laxbiten i plastpåse och låt stå i rumstemperatur så sockret börjar "smälta".
Därefter in i kyl i 1-2 dygn. Vänd laxen efter halva tiden.

Pensla eller ringla över marinaden på laxen innan servering. Dra några varv med svartpeppar ur kvarnen och strö över lite gourmetsalt.

Tapenade


Tapenade är en fantastiskt god röra som passar till mycket. Just den här omgången användes till ägg på påskbordet, men det är även gott som drinktilltugg på ett kex eller som tillbehör till soppa och bröd. Sältan i röran gör den smakrik och jag tycker att det är godast om man lämnar ganska stora bitar av oliv och kapris. Det bästa är att använda en stor mortel, men har man inte det går det lika bra att hacka ingredienserna grovt.

150 g svarta kalamataoliver
100 g kapris
1 sardellfilé
1 vitlöksklyfta
1 msk citronsaft
1 msk konjak eller calvados
1/2 lagerblad
1 svartpepparkorn
färsk timjan
olivolja

Kärna ur oliverna och hacka dem och kaprisen grovt. Skölj sardellen i mjölk för att få bort sältan och hacka även den. Krossa vitlöken med bredsidan på en kniv och hacka den fint. Krossa pepparkornet och smula sönder lagerbladet. Timjan kan man gärna klippa i en kopp. Blanda alla ingredienser väl, försök mosa ihop dem så mycket som möjligt. Droppa sen i olivolja tills röran får konsistens som en tjock sylt.

Kall örtsås


Den här är lite annorlunda än andra örtsåser, istället för att bara röra ihop med crème fraîche börjar man med att göra en örtpesto. Den passar bra till rostbiff och lammstek, men är även god till bland annat spenat och valnötspaj samt till rökt lax.

1 burk crème fraîche (lätt eller vanlig efter samvete)
1/4 kruka färsk rosmarin
1/4 kruka färsk timjan
1/2 kruka färsk basilika
1/4 kruka färsk salvia
några matskedar färsk pressad citron
rivet skal från citron
1-2 msk olivolja
salt och peppar

Hacka alla örter och riv citronskalet. Rör ihop dem med olivolja till en pestoliknande röra. Tillsätt crème fraîchen och rör om.

Nubbesill

Nubbesillen liknar gubbröra, men har lite andra smaker. Vi brukar göra den till både påsk och jul. Den är absolut godast på en bit knäckebröd.

1 hårdkokt ägg
1 kokt kall potatis
1/4 rödlök
150 g matjesill
1/2 dl majonäs
1 dl crème fraîche
1 dl hackad gräslök
saften av 1/2 lime
1/4 tsk salt
1 krm nymalen vitpeppar
Ev. lite löjrom

Hacka ägg, potatis, lök och matjesill. Rör ihop alla ingredienser. Toppa med en klick löjrom om du vill.