Sunday, April 15, 2007

Varm sallad på gröna bönor och körsbärstomater


Det här är ett gott och enkelt tillbehör som fungerar till mycket. Den här gången åt vi det till lammkotletter, men man kan lika gärna servera det till grillad aubergine och halloumi, eller något annat man gillar. Godast är det såklart med färska bönor, men nu tog jag frysta eftersom de enda färska som fanns var importerade från Kenya.
Som sidorätt till 4:
250 g gröna bönor
10-12 körsbärstomater
2 schalottenlökar
1 vitlöksklyfta
5-10 blad färsk basilika
olivolja
salt och peppar
balsamvinäger
Koka bönorna i ett par minuter, häll av dem och spola med kallt vatten. Finhacka schalottenlök och vitlök, hacka basilikan och dela tomaterna på hälften. Fräs schalottenlöken mjuk i olivolja på låg temperatur utan att den får färg. Lägg i tomaterna och låt steka sakta i 5-10 minuter (de ska bli lite mjuka men inte mosiga). Höj värmen och lägg i bönorna. Stek snabbt i ett par minuter under omrörning. Blanda ned vitlöken och basilikan och ta av från värmen. Salta, peppra och droppa över lite balsamvinäger.

1 comment:

Husmodern said...

Jag älskar den salladen som tillbehör till kött! Dock använder jag inte basilika, och lite mer vitlök. Mitt recept kommer ursprungligen från Carl Butlers kokbok.