Friday, April 13, 2007

Två små förrätter

Igår åt vi två (eller egentligen tre) små förrätter istället för varmrätt: Parmalindad sparris och små rårakor, en med rökt lax och gräddfil och en med en getostkräm med parmaskinka och basilika i. Parmalindad sparris skriver jag inget recept på, man tar helt enkelt tunna skivor av någon god prosciutto och lindar runt lättkokt sparris (jag brukar dela skinkskivorna på längden så att varje skiva räcker till två sparrisar). Sedan kan man droppa över lite god balsamvinäger om man vill, eller bara lite olivolja. Rårakorna gjorde jag såhär:


Som förrätt till 4
4 stora potatisar
1 ägg (kan uteslutas)
1/2 tsk salt
peppar
smör att steka i

4 skivor rökt lax
gräddfil och hackad rödlök eller gräslök att dekorera med

Getostkräm med basilika och prosciutto:
1 skiva chèvre
1/2 dl crème fraîche
ca 10-15 färska basilikablad
2 skivor prosciutto
salt och peppar

Skala och riv potatisarna grovt. Blanda ner ägget och salta och peppra. Smält en rejäl klick smör i en stekpanna, forma små "plättar" av potatissmeten (8 st av den här smeten) och lägg i. Stek på ganska svag värme tills potatisen fått färg, då vänder du och steker färdigt. Det tar nästan alltid längre tid än vad åtminstone jag tror att steka rårakor. Det går bra att hålla dem varma i ugnen på låg värme när de är färdigstekta om man gör många eller om man har gäster och inte vill stå för länge i köket när de har kommit. Gör getostkrämen: Mosa osten med en gaffel och blanda ordentligt med crème fraîchen. Salta och peppra. Strimla skinkan och basilikan fint och vänd ner (för er som läser bloggen ofta gjorde jag en liknande grej till en toast för några veckor sedan, men den här blev faktiskt bättre). Lägg upp rårakorna vackert och klicka på getostkrämen på hälften av dem, på hälften lägger du en skiva rökt lax och garnerar med gräddfil och hackad rödlök eller gräslök.

1 comment:

Linda said...

Det ser jättehärligt ut. Nu fick inte ditt ligga överst så länge igen :-(