Saturday, April 7, 2007

Lättgravad laxcarpaccio med ingefära och lime


En lite annorlunda gravad lax som sprunger ur ett tips Carolina fick av Ylva på AFF:s matforum. Vi tog bort en ingrediens, färsk koriander, men i övrigt följde vi hennes tips.

1 kg färsk lax
4 msk socker
2 msk salt
1 tsk krossad vitpeppar
2 limefrukter (skalet)
(1 knippe färsk koriander)
svartpeppar, gourmetsalt

Marinad:
2 limefrukter (saften)
färsk riven ingefära (ca 2 cm)
2 msk honung
3 msk olja
Blande lime, honung och ingefära. Droppa i oljan medan du vispar.

Frys laxen innan gravning.
Blanda socker, salt och peppar och gnid in laxen. Strö över limeskal (och koriander).
Lägg laxbiten i plastpåse och låt stå i rumstemperatur så sockret börjar "smälta".
Därefter in i kyl i 1-2 dygn. Vänd laxen efter halva tiden.

Pensla eller ringla över marinaden på laxen innan servering. Dra några varv med svartpeppar ur kvarnen och strö över lite gourmetsalt.

No comments: