Tuesday, April 10, 2007

Drömtårta

I ett svagt ögonblick i morse lovade jag treåringen att hon skulle få baka när hon kom hem från dagis idag. Löftet kändes minst sagt ogenomtänkt när klockan var halv fyra, middagen inte påbörjad, bebisen gnällig och treåringens tålamod började närma sig nollnivån. Men så kom jag på räddningen: Rulltårta! Lätt som en plätt att baka, minimalt med väntetid (fem minuter i ugnen är uthärdligt även för en eftermiddagstrött treåring) och roligt att rulla. Resultatet skulle inte vinna något skönhetspris, men det var nästan läbbigt gott. Nu ska jag skiva det som blev över och frysa in.

Drömtårta

3 ägg
1 1/2 dl socker
3/4 dl potatismjöl
2 msk kakao
1 tsk bakpulver

fyllning:
150 g smör
2 dl florsocker
2 tsk vaniljsocker
1 äggula

Vispa ägg och socker pösigt. Blanda mjöl, kakao och bakpulver och rör ned blandningen i smeten. Bred ut på bakplåtspapper i en långpanna (30*40 cm) och grädda mitt i ugnen i 250 graders värme i ca 5 minuter. Stjälp upp kakan på ett sockrat papper eller på en fuktig handduk och dra bort pappret den gräddats på. Låt kallna. Rör matfett och florsocker poröst. Tillsätt vaniljsocker och rör ner äggulan. Bred fyllningen över kakan och rulla ihop den. Låt ligga kallt en stund innan du skär den.

2 comments:

Lagers tabberas said...

Min mor var tidigt ute med muffins och då pratar vi sent femtiotal och tidigt 60-tal. Vi fick en var sin vi syskon när det var nybakat - sedan frös hon in resten i platspåsar med resultatet att muffinsen inte alls var sig lika när de upptinade och med lite värme från ugn serverades. Muffinsen hade genomgått en smakförsämringsmetamorfos. Hmma fryser vi inte utan äter av kakor och bröd så länge det är färskt.

Carolina said...

Fast vi äter så sällan fikabröd så då får vi slänga det istället ;) Det beror ju på hur länge man förvarar det i frysen också.