Saturday, April 7, 2007

Örtagårdsstek


Den här steken är fantastiskt god och kan gärna göras i förväg, vilket gör den till suverän bjudmat. Den kan serveras med potatisgratäng eller potatissallad, som förrätt eller på en buffé.

1 1/2 kg rostbiff, fransyska eller innanlår
1 liter vatten
1/2 dl salt
1 gul lök i klyftor
2 krossade vitlöksklyftor
1/2 msk krossade svartpepparkorn
En rejäl bunt färska örtor, tex basilika, timjan, rosmarin, dragon
1 knippe persilja

Sätt ugnen på 125 grader. Lägg köttet i en ugnssäker form. Stick i en köttermometer och stek tills köttet är 60 grader varmt inuti. Skär löken i klyftor, krossa vitlöken och svartpepparkornen. Grovhacka örtkryddorna. Koka upp vattnet, lägg salt, lök och örter i det kokheta vattnet. Låt lagen kallna. Lägg köttet i en stor bunke och häll lagen över. Låt ligga kallt i 4-5 timmar. Vira in köttet i folie och låt det ligga i kylen till servering. Skär köttet i tunna skivor. Servera på ett stort fat, garnerat med färska örtkryddor.

No comments: