Sunday, April 15, 2007

Balsambakade rödbetor

Det här lagade min man till förrätt i fredags. Receptet kommer från P1:s meny, och är egentligen ett tillbehör till rökt fisk. Rödbetorna blev jättegoda, men tog längre tid i ugnen än i orginalreceptet så jag har lagt på lite tid här. Vi tog bort dillkronorna som skulle bakas med också, det är lite svårt att hitta sådana i april. Jag tror att det skulle bli gott att strö över lite rostade pinjenötter, det gör vi nästa gång.

Till 4
4 stora rödbetor eller 8 små
10-12 vitlöksklyftor (oskalade)
6 msk balsamicovinäger
kallpressad rapsolja
smör
salt och peppar
aluminiumfolie

Sätt ugnen på 200°. Borsta rödbetorna rena från sand och skär av blasten, men låt gärna en bit av blasten vara kvar. Skär inte heller av rotsvansen. Tag fram en ugnssäker form och lägg i aluminiumfolie. Låt foliet hänga över kanten, så man sedan kan knipa ihop det. Smörj folien väl och placera rödbetorna samt vitlöksklyftorna därpå. Strö över salt och peppar. Droppa sedan över balsamvinägern och lite rapsolja. Nyp ihop till ett foliepaket. Sätt in i ugnen i 1-1 1/2 timma (längre tid för större betor), kolla med en sticka om betorna är färdiga.

2 comments:

Nässelblom & choklad said...

Balsamvinäger till rödbetor har jag faktiskt inte testat. Intressant, det ska jag komma ihåg. Jag tror att det är bättre utan dill...

Carolina said...

Jag tror också att det var bra att inte ha dillen med, det känns inte riktigt som att den skulle ha passat in. Rostade pinjenötter, däremot :)