Wednesday, April 11, 2007

Örtkyckling med chilipotatis och vårprimörer

Idag var vädret så fint att jag var tvungen att göra riktig vårmat! Jag använde kycklinglårfiléer eftersom jag tycker att de blir saftigare, men det går naturligtvis att ta bröstfiléer också (men tänk på att det behöver längre tid i ugnen då). Vårprimörer är det bara att ta dem man hittar, idag blev det gänglig sparris och späda morötter, men till exempel sockerärter hade ju gått lika bra.

Till 4
ca 800 g kycklinglårfiléer, eller 4 bröstfiléer
2 vitlöksklyftor
en näve färsk basilika
en näve färsk rosmarin
1/2 citron
salt och peppar
olivolja
potatis, gärna små
hackad färsk eller torkad grovmalen chili
flingsalt

grönsaker:
späda vårprimörer
2 msk smör
lite pressad citron
flingsalt

Sätt ugnen på 225 grader. Öppna upp filéerna och gnid dem invändigt med pressad vitlök. Hacka ihop örterna och lägg i, salta och peppra och fäst ihop med en tandpetare. Bryn runt om i lite olja eller smör och lägg i en ugnsform. Pressa över lite citron och ringla lite olivolja på. Salta och peppra. Tvätta potatisen och dela den i halvor. Lägg på ett ugnsfast fat (se till att både det och kycklingfatet får plats i ugnen samtidigt) och strö över chili och flingsalt. Droppa över olivolja. Sätt in potatisen i ugnen och låt den steka i tio minuter. Sedan sätter du in kycklingen och sänker värmen till 200 grader. Låt steka klart i 20-25 minuter (tar du stora potatisar och stora filéer tar de längre tid).

Gör i ordning grönsakerna. Koka upp vatten när kyckling och potatis börjar bli klara och lägg i dem (jag kokade strimlade morötter i sex minuter och tunn sparris i två). Smält under tiden smöret, pressa i lite citron och ha i en nypa flingsalt. Lägg upp grönsakerna vackert och ringla citronsmöret över.

No comments: