Saturday, April 7, 2007

Choklad- och valnötstårtaKnepet för den här tårtan är mycket glasyr mellan, lite ovanpå. Annars kan den bli lite torr. Det är trots allt ett amerikanskt recept. De är lite torra. Vi bytte även ut hälften av valnötterna mot pecannötter. Det gick bra.

4 ägg
1 1/2 dl socker
2 1/2 dl vetemjöl
1 msk kakao
2 msk smält smör
75 g mörk choklad
drygt 3 dl fint hackade valnötter

glasyr:
75 g mörk choklad
1 1/4 dl smör
drygt 3 dl florsocker
2 msk mjölk
halva valnötter till dekoration

Smörj en rund kakform med löstagbara kanter. Lägg bakplåtspapper i botten. Hacka nötterna fint. Smält chokladen och smöret i en kastrull. Vispa ägg och socker i tio minuter. Smeten ska bli ljus och skummig så att vispen lämnar spår som varar några sekunder. Sikta ner mjöl och kakao i äggsmeten och vänd ner det med en sked. Rör ner smör och choklad och de hackade nötterna. Grädda i ugn i 160 grader i 30-35 minuter.

Gör glasyren medan kakan svalnar. Smält chokladen i vattenbad och låt den svalna något. Vispa ihop det smälta smöret, florsockret och mjölken i en skål tills smeten är ljus och luftig. Vispa ner den smälta chokladen.

Dela den svala tårtbottnen i två delar och lägg 2/3 av glasyren emellan. Resten ska smetas ovanpå och formas till ett dekorativt mönster. Sen ska man enligt receptet garnera med valnötter men vårat dekorativa mönster blev så himla fint så vi gjorde inte det.

No comments: