Wednesday, March 21, 2007

Pizza med rökt lax, spenat och crème fraiche

Igår kväll åt systrarna middag tillsammans, och eftersom Linda gärna vill äta mat med smält ost i när hon inte äter hemma föll valet på pizza. Pizzadegen stammar från vår familjs goda vänner i Italien, och jag vet inte hur mycket receptet egentligen skiljer sig från andra pizzadegsrecept men gott bli det. För att variera oss lite provade vi en fyllning (eller snarare ett pålägg) av färsk spenat, rökt lax och crème fraiche.

Till 4 pizzor (eller en plåt)

Pizzadeg:
30 g jäst
2 dl vatten
2 krm salt
4 msk olja
ca 5 dl vetemjöl

Fyllning:
4 msk tomatpuré
lite vatten
3-4 paket mozzarella
1 påse färsk spenat
200 g tunt skivad kallrökt lax
2 dl crème fraiche
gräslök att garnera med

Smula jästen i en bunke. Häll på lite av vattnet och lös upp den. Häll på resten av vattnet, olja, salt och mjöl och arbeta ihop till en blank och smidig deg. Täck över och låt jäsa minst 1 timme. Häll ut degen på mjölat bakbord och dela den i fyra delar. Forma dem så att de blir någorlunda runda och kavla eller platta sedan ut dem. De behöver inte bli jättetunna, men gör dem inte tjockare än 4-5 mm. Förgrädda bottnarna i 175 graders värme, ca 6 minuter. Förväll under tiden spenaten hasigt i kokande vatten, häll av och spola under kallt vatten. Låt rinna av ordentligt i durkslag. Blanda ut tomatpurén med någon matsked vatten så att den blir tunnare och lättare att bre på. Skiva mozzarellan så tunnt du kan. Bre så på purén på bottnarna, sprid ut spenaten och täck med den skivade osten. Grädda i ytterligare ca tio minter till osten har fått fin färg.

Låt pizzorna svalna något och bred sedan ut laxskivor så att de täcker pizzan. Klicka på crème fraiche och garnera med gräslök. Färdigt!
Vi kan också tänka oss att det blir gott att byta ut spenaten mot ruccola, och istället för lax ha bresaola eller prosciutto. Då kan man ha halverade körsbärstomater som gräddas med i ugnen också, och avsluta med att strö över pinjenötter och droppa på lite balsamico. Det provar vi nog nästa gång!

Ett smart sätt att göra pizza på om man är många tycker vi annars är att grädda dem med endast tomatpuré och ost och sedan servera "pålägget" i små skålar bredvid så att var och en kan välja det de gillar.

2 comments:

Nässelblom & choklad said...

Det verkar vara en god kombination. Bra idé att själv få välja "pålägg".

Carolina said...

Det var väldigt gott, men jag ska verkligen testa bresaola/ruccola nästa gång. Tror att det kan vara nästan ännu bättre!