Sunday, April 22, 2007

Lammstek med färska örter, oliver och vitlök

Lammstek lite sådär lagom långt från påsk blev en härlig lördagsmiddag, inte minst när det är lätt att få tag i svenskt lamm i butikerna. Smakerna blev rosmarin från plantan på balkongen och timjan och vildmejram från kryddlandet på gården. Den här lammsteken var på drygt 500 gram och den räckte till två portioner och två lunchlådor.

Skär hål rakt in i lammsteken med en vass kniv på flera olika
ställen runt om, så att det blir som fickor in i köttet. Se till att det finns plats kvar för en stektermometer.
Stoppa in kvistar av valfria färska örter i hålen tillsammans med urkärnade svarta oliver och vitlök. Peta in kryddorna ordentligt. Klappa in steken med olivolja, salt och peppar. Låt den ligga en stund och dra åt sig smakerna. Medan ugnen värms till 175 grader, stek lammsteken hastigt runt om så att den får en stekyta.

Stick in en stektermometer i lammsteken och stoppa in den längst ner i ugnen. Många recept anger temperatur för lammstek till 70 grader, men jag tycker att den blir lagom rosa vid 65. Det tar från en timme beroende på hur stor steken är. När steken är klar, vira in den i aluminiumfolie och låt den vila i 10-15 minuter innan den skärs upp.
Till steken serverades klyftpotatis och en sås gjord på stekskyn, vatten, kalvfond och rött vin. Jag skulle inte kalla mig en hejare på sås, men den här blev jättegod.

No comments: