Fyra olika sorters pepparfrukter behövs: ancho, chipotle (torkad rökt jalapeño), birdseye (kan ersättas med torkad, mald piri piri) och jalapeño. Receptet "räcker till ett tjugotal människor, men högst tio chiliälskare"
5 torkade ancho
1 torkad chipotle
3 birdseye
4 jalapeño
Baconfett att steka i (kan ersättas med olja)
10 stora vitlöksklyftor, grovt hackade
5 kilo oxkött skuret i centimeterstora tärningar
En halv kopp mjöl
En kopp chilipulver
Två koppar mörk oxbuljong
2 msk spiskummin
2 msk oregano
2 msk malda korianderfrön
1/2 msk socker
salt efter smak, men var försiktig
lite grovt majsmjöl, masa harina.
ljust öl, typ corona
Rensa bort frön och stjälkar från pepparen. Koka den torkade pepparen i en kvart under lock, ställ åt sidan och låt svalna. Rensa och hacka sen den färska pepparen. Använd gärna plasthandskar, det bränns!
Fräs vitlöken bjuk och lite brun i en stekpanna och lägg över den i en gryta. Öka värmen i stekpannan och stek köttet lite i taget. Rör om ordentlig och lägg efterhand ner köttet i grytan. Blanda mjöl och chilipulver och strö det över köttet i gryta.
Sila av den blötlagda pepparen, men spara vattnet. Mosa pepparen och häll sen i det i grytan. Häll också i pepparvattnet, oxbuljongen och öl tills vätskan täcker köttet. Låt småkoka. Rör nerspiskummin, oregano coh koriander. Rör ofta så att den inte bränns vid! Koka i två-tre timmar eller mer. Om chilin är lös mot slutet, rör ner lite grovt majsmjöl.
Servera med bönsallad och bröd.
7 comments:
Men du, menar du att du hittat masa harina i Sverige? *snällasnällasnällahållertummarna*
Nä, ledsen. Vi använde majsmjöl. Men om jag ser nån lovar jag att säga till!
Är det er fröodling som redan gett resultat? Kul med olika chilifrukter.
Äsch då :) Jag som vill göra hemgjorda tortillas...
Nässelblom & Choklad: nej, men jag ska visa hur långt de har kommit!
Här är ett annat recept på en helt fantastiskt god chili som jag verkligen rekomenderar om du vill prova nåt nytt.
Texas no-bean chili
För ungefär 4 pers.
Detta behövs:
1 kg Högrev, skuret i SMÅ bitar
150 gr Bacon, skuret i strimlor
2 st Gula lökar
2 st Paprikor, röda
2 st Vitlöksklyftor
2 st Flaskor Carnegie Porter öl
1 msk Färsk finhackad Jalapeño
3-4 msk Chilipulver
1 msk Chipotle Chili Paste (Torkad Jalapeño pasta)
en nypa Kanel
2 tsk Spiskummin
1 msk Oregano
Olja
Salt
Tillbehör:
Guacomole, Salsa, Gräddfil, Hackad rödlök och Nachoschips.
Gör så här:
Bryn kött och bacon i olja.
I med löken, vitlöken och paprikan och fräs tills lök och paprika mjuknat.
Häll i öl och eventuellt vatten så att det täcker köttet med råge.
I med kryddorna, rör om och låt sedan grytan sjuda i ett par, tre timmar.
(Köttet SKALL koka sönder till en härlig röra)
Smaka av med salt, kontrollera, dra in dofterna.
Mot slutet smular du i oregano.
Servera med tillbehören och iskall öl.
masa harina finns att beställa från extremefoods.se :)
Post a Comment