Saturday, April 7, 2007
Tapenade
Tapenade är en fantastiskt god röra som passar till mycket. Just den här omgången användes till ägg på påskbordet, men det är även gott som drinktilltugg på ett kex eller som tillbehör till soppa och bröd. Sältan i röran gör den smakrik och jag tycker att det är godast om man lämnar ganska stora bitar av oliv och kapris. Det bästa är att använda en stor mortel, men har man inte det går det lika bra att hacka ingredienserna grovt.
150 g svarta kalamataoliver
100 g kapris
1 sardellfilé
1 vitlöksklyfta
1 msk citronsaft
1 msk konjak eller calvados
1/2 lagerblad
1 svartpepparkorn
färsk timjan
olivolja
Kärna ur oliverna och hacka dem och kaprisen grovt. Skölj sardellen i mjölk för att få bort sältan och hacka även den. Krossa vitlöken med bredsidan på en kniv och hacka den fint. Krossa pepparkornet och smula sönder lagerbladet. Timjan kan man gärna klippa i en kopp. Blanda alla ingredienser väl, försök mosa ihop dem så mycket som möjligt. Droppa sen i olivolja tills röran får konsistens som en tjock sylt.
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment