Saturday, March 31, 2007
Liten tryffelbakelse med hallon
Till 4
1 dl vispgrädde
150 g mörk choklad (jag använder en med 70% kakaohalt, mer tycker jag blir för beskt)
2 tsk vaniljsocker
25 g smör
ev. en skvätt rom
kakao att pudra med
hallon att garnera med
muffins- eller bullformar i papper
Hacka chokladen. Koka upp grädden och ta av från plattan. Häll ned chokladen och vaniljsockret i grädden och rör tills chokladen är smält och allt är väl blandat. Rör så ned smöret och slutligen rommen. Fördela smeten i 4 st bullformar och ställ kallt i ca tre timmar. Ta ut den ur kylen, ta bort bullformen och forma till den med en bordskniv så att räfflorna försvinner. Lägg upp på serveringsfat och sikta över kakao (använd en tesil). Dekorera med hallonen.
Crema di balsamico di fichi
Friday, March 30, 2007
Päronpizza
Jag fick hjälp av Lotta att hitta ett recept som verkar stämma. Får väl rätta inlägget i efterhand om det visar sig vara fel...
Deg till två plåtar
1/4 paket jäst
1/2 tsk salt
1 tsk honung
2 dl ljummet vatten
2 msk mjölk
2 msk olivolja
5 dl vetemjöl
Fyllning
4-5 fasta päron
3 msk olivolja
2 tsk flingsalt
1 bunt färsk timjan
nymalen peppar
Smula jästen i en debgunke, lägg i honung och salt och slå på lite av vattnet. Rör tills jästen har smält. Häll i resten av vattnet, mjölk, olja ohc mjöl. Arbeta ihop till en deg och knåda ordentligt tills degen blir smidig. Låt degen jäsa till dubbel storlek i en övertäckt bunke, det tar minst 40 minuter. Sätt ugnen på 275 grader. Kavla ut degen på två smorda plåtar och pensla med lite olivolja. Täck pizzan med tunna päronskivor. Strö över salt och lägg på ordentligt med färska timjankvistar. Peppra.
Grädda pizzorna en i taget i 15-18 minuter. Servera skuren i tunna bitar, varm eller kall.
Thursday, March 29, 2007
Orientalisk linssoppa
4 port
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
ca 2 msk raps- eller solrosolja
1 tsk spiskummin
1 tsk kanel
1/tsk cayennepeppar
1 1/2 dl röda linser
1 liter grönsaksbuljong
1 burk krossade tomater
2 msk tomatpuré
2 morötter
1 blomkålshuvud
salt och peppar
hackad persilja
Hacka lök och vitlök och fräs det i olja i en stor kastrull. Rör ner kryddorna. Sköj linserna väl innan du häller i dem i kastrullen. Ha i tomatpuré, krossade tomater och buljong och koka upp. Låt soppan koka medan du skalar morötterna och sköjer och delar på blomkålshuvudet. Ha i morötterna och blomkålen och koka tills blomkålen är mjuk, ungefär 20 minuter. Salta och peppra och strö över hackad persilja precis innan servering. Jag serverade soppan med raita och bröd.
Wednesday, March 28, 2007
Nordafrikansk kycklingtagine
Tagine är dessutom namnet på de traditionella maträtter (grytor såklart) som lagas i kärlen. De kan vara vegetariska, eller ha lamm, oxkött, kyckling eller fisk som huvudingrediens. Kryddningen kan variera men innehåller oftast saffran, spiskummin och koriander. Gemensamt är också att de är mustiga, smakrika och ska koka länge. Det här är dock en snabbvariant som passar lite bättre en vanlig vardag.
Till 4
600-700 g kycklingfilé (jag använder lårfiléer eftersom jag tycker att de blir mörare)
2 gula lökar
1 dl färsk koriander, plus till garnering
1 msk spiskummin
0,5 g saffran
1/2 msk kanel
2 vitlöksklyftor
en nypa salt
3 apelsiner
1 hönsbuljongtärning
3 msk rapsolja (eller annan smaklös olja) + lite mer till stekning
Hackade, torkade aprikoser
ev. lite nötter (cashew eller valnötter är gott)
Bulgur eller cous-cous samt matlagningsyoghurt till servering
Hacka löken och koriandern. Blanda kyckling (bröstfiléer skär du i mindre bitar, lårfiléer kan du använda som de är), lök, pressad vitlök, koriander, spiskummin, kanel, salt och olja i en plastpåse eller bunke och marinera i mellan tio minuter och en halvtimme. Skölj apelsinerna, skala av ytterskalet med en potatisskalare och pressa ur juicen (blir ca 3 dl). Bryn kyckling och lök i lite olja i några minuter. Häll på saffran och rör om ordentligt. Smula ner buljongtärningen, lägg i apelsinskalen och häll på juicen. Låt puttra under lock tills kycklingen är färdig, ca 20-25 minuter (om du har möjlighet blir den bara godare av att puttra längre). Om kycklingen inte täcks helt av vätskan kan det vara bra att vända bitarna efter halva tiden. Innan du serverar strör du i hackade, torkade aprikoser, mer koriander och ev. en näve hackade nötter.
Servera med bulgur eller cous-cous och en klick tjock matlagningsyoghurt.
Pannkakor med spenat och getost
Pannkakor för en person:
Vispa ett ägg med en dl mjölk. Häll i lite salt, vispa ner en dryg halvdeciliter vetemjöl och ytterligare 1/4-1/2 dl mjölk. Stek med rikligt med smör i stekpannan.
Nu lagade jag stora pannkakor av den här smeten så det blev bara två plus en liten till dessert. Efter att ha vänt pannkakan la jag på spenat och getost, hade på lite svartpeppar och ringlade över lite honung. Det var riktigt, riktigt gott!
Tuesday, March 27, 2007
Ljummen pastasallad
Avokado-smart
Rosmarin
Monday, March 26, 2007
Tomat- och ricottasås till pasta
1-2 stjälkar selleri
Lammfärsbiffar med oliver
Tzatsiki
Lunchsallad med matvete
Sunday, March 25, 2007
Semifreddo med björnbär
Wok med lövbiff, broccoli och sichuanpeppar
4 port
500 g lövbiff, strimlad
1 huvud broccoli
1 ask groddar
6 champinjoner eller shiitake
1 hackad chilifrukt (spansk peppar funkar bra)
1 gul lök
2 vitlöksklyftor, hackade
1 cm hackad färsk ingefära
5-6 sichuanpepparkorn
4 msk mrs cheng woksås
2 msk mrs cheng imperial soja
olja till stekning
Hetta upp oljan i woken, börja med att fräsa sichuanpepparn nån minut. Ta sen upp pepparkornen och lägg dem åt sidan i en stor skål. Fräs chilin (som vanligt utan frön och vitt) ensam en stund, lägg sen i lök, vitlök och ingefära. Fräs runt tills löken är genomskinlig. Ta upp kryddor och lök ur woken och lägg det i samma skål som sichuanpepparn. Den olja som ligger i woken har nu en härlig kryddsmak, häll på lite extra olja om det behövs och fräs köttet i omgångar tills allt kött är klart (annars sjunker temperaturen på oljan och köttsaften får köttet att koka istället för att steka). Lägg köttet i skålen med lök och kryddor. Fräs till sist svampen, broccolin och groddarna. När grönsakerna är klara, rör ner resten av woken och häll på woksås och soja. Låt allt bli genomvarmt igen. Servera med jasminris.
Våffeldagen
4 dl vetemjöl
2,5 dl iskallt vatten
4 dl vispgrädde
4 msk smält smör
Blanda ihop vetemjölet och det kalla vattnet till en jämn smet. Vispa grädden till hårt skum och rör ner i smeten. Rör slutligen ner det smälta smöret. Grädda.
Laktosfria våfflor, ca 8 st
3 dl oatly imat
3 dl iskallt vatten
3 dl vetemjöl
3 ägg
2-3 msk smör
0,5 tsk salt
Häll imaten i en skål. Vispa i mjölet och saltet till en jämn smet. Häll i vattnet och därefter äggen. Grädda. Alternativt kan du smälta smöret och hälla i det i smeten. Då behövs inget smör till gräddningen förutom till första laggen.
Ostron på två sätt
Saturday, March 24, 2007
En mättad chokladmousse
Fyra små portioner
100 g mörk choklad (jag använde Lindt 70%, högre kakaoprocent än så blir för bittert för mig men det är en smaksak)
2 ägg, separerade
2 tsk vaniljsocker
en rejäl skvätt konjak (går att byta ut mot starkt kaffe)
Smält chokladen i en tallrik ovanpå en kastrull med sjudande vatten. Vispa äggvitorna till et väldigt hårt skum. När choklade är smält tar du av den från kastrullen och rör ner vaniljsocker, konjak och äggulor. När chokladsmeten svalnat något vänder du försiktigt ned den i äggvitorna. Kyl alltihop i minst tre timmar innan servering.
Friday, March 23, 2007
Gratinerade havskräftor med hummertaglioni och grillad sparris
Dela havskräftorna och klicka på smöret. Gratinera i 225 grader, 10-15 minuter. Koka pastan och blanda den väl med såsen. Grilla sparrisen ett par minuter i torr grillpanna. Lägg upp, servera och njut!
Spanskt godis
Sju sorters chili
Rokotopeppar, Birds eye, Peri peri, Habañero, Jalapeño, Hungarian yellow wax hot och Ancho mulato.
Thursday, March 22, 2007
Mammas lättrimmade torsk med pepparrot
Till 4
750 g torsk (fyra portionsbitar)
1 msk salt
1 msk socker
1 paket bladspenat
riven pepparrot
50 g smör + smör att steka i
ca 2 dl utspädd fiskfond
potatis
salt och peppar
Gnid in torskbitarna med salt och socker. Låt rimma ca 1 timme i rumstemeratur, vänd en gång under tiden. Torka av bitarna när de är färdiga. Koka under tiden potatisen och riv pepparroten. Koka upp fiskfonden i en kastrull eller traktörpanna och lägg i torskbitarna (det ska precis täcka). Låt sjuda 5-7 minuter tills fisken är vit helt igenom. Fräs spenaten i smör, salta och peppra efter smak. Lägg upp fisken och klicka i 50 smör i buljongen, låt smälta och servera sedan blandningen som sås. Servera fisken med såsen, spenaten samt pressad potatis och riven pepparrot efter smak.
Wednesday, March 21, 2007
Egyptisk kyckling med kikärter
För fyra personer behövs:
3 dl kikärter, kokta eller på burk salt och peppar
1 kyckling (fast jag brukar använda kycklinglårfiléer, två per person)
2 gula lökar
3-4 vitlöksklyftor
3-4 msk olivolja
2 tsk hackad chilipeppar
1 tsk paprikapulver
400 g tomater, färska eller konserverade
2 tsk gurkmeja
1 dl hackad färsk koriander
1 citron
yoghurtsås:
3 dl matlagningsyoghurt
salt och vitpeppar
2-3 msk pressad citron
1 liten bunt färsk mynta
Skär kycklingen i 6 eller 8 bitar, salta och peppra dem. Skala löken och skär den i klyftor, hacka vitlöken och chilipepparn. Om du använder färska tomater, skär dem i bitar. Fräs lök och vitlök i en gryta eller traktörpanna i lite olja. Lägg i chilipeppar och paprikapulver och rör i tomater, om du använder färska. Burktomaterna kan vänta lite. Rör om väl och blanda i gurkmeja och hackad färsk koriander. Lägg den styckade kycklingen (eller kycklinglårfiléerna) och stek under omrörning i 5-10 minuter. Späd med lite vatten och smaksätt med saften av 1/2 citron. Nu kan du också hälla i burktomaterna om det är det du använder. Skiva resten av citronen och halvera skivorna. Stick ner citronskivorna i grytan, koka upp och lägg i de kokta kikärterna. Låt puttra under lock i 15-20 minuter eller tills kycklingen är färdigkokt. Servera tillsammans med bröd eller couscous, samt yoghurtsåsen.
Sultanens juveler
3-4 apelsiner
1 rödlök
1-2 dl stora svarta olier
ca 1 dl hackad bladpersilja
eller färsk koriander
dressing:
1/2 dl olivolja
2-3 msk pressad citron
salt och vitpeppar
1/2 tsk malen spiskummin
garnera med rostade sesamfrön
Skala och skär apelsinerna i skivor. Dela skivorna i halvmånar. Skala och skiva rödlöken och dela skivorna i ringar. Rör ihop dressingen. Lägg ut apelsinskivorna på ett stort fat, lägg rödlöksringarna ovanpå och strö på oliverna samt vald färsk krydda. Häll på dressingen och strö över sesamfröna.
Jag kom på lite försent att jag skulle göra den här salladen så på bilden syns en variant. Jag använde en apelsin, kryddade med ingefära och kanel, strödde över sultanrussin, olivolja och persilja. Det blev mycket gott.
Pizza med rökt lax, spenat och crème fraiche
Låt pizzorna svalna något och bred sedan ut laxskivor så att de täcker pizzan. Klicka på crème fraiche och garnera med gräslök. Färdigt!
Enkla rågkakor
Monday, March 19, 2007
Sparris och scampi
Till huvudrätt blev det kalvinnanlår som hastigt stektes i grillpanna och ett potatismos med smak av jordärtskocka och persiljerot. Samt såsen förstås, balsamicoreduktionen!
Majskycklingbröst med rotfrukter och jordärtskockspuré
Till 4
4 majskycklingfiléer
smör att steka i
3 dl finhackade rotsaker (igår hade vi majrova, morot och palsternacka)
3 dl hönsbuljong
3 msk balsamvinäger
3 stora jordärtskockor
6 medelstora potatisar
1/2 dl crème fraiche
1-2 msk smör
1/2 paket bacon
100-200 g sockerärter eller haricots verts
salt och peppar
Hacka rotsakerna fint. Fräs dem lätt i en klick smör och häll på kycklingbuljongen. Låt reducera till hälften. Smaksätt med balsamvinägern. Salta och peppra kycklingfiléerna och bryn dem i smör så att de får fin färg. Lägg i en ugnsform och stek på 150 grader tills de är färdiga, det tar ca 30 minuter (säkraste sättet är att använda stektermometer och steka till en innertemperatur på 70 grader). Skala och koka potatis och jordärtskockor. Dela skockorna i mindre bitar och koka tills allt är mjukt. Gör en puré av potatis och skockor tillsammans med crème fraiche och lite smör. Smaka av med salt och peppar. Koka haricots verts eller sockerärter 1-2 minuter och spola dem sedan med kallt vatten. Gör små knippen av dem, vira en halv baconskiva runt och stick en tandpetare igenom. Stek på låg värme tills baconet är knaprigt. När kycklingen är färdig så värmer du på puréen (micro går utmärkt) och sockerätrer/haricots verts, kokar upp rotsaksbuljongen på nytt (montera ev. med lite smör) och lägger upp allt snyggt på tallrikar.
En balsamicoreduktion till min syster
5 msk strösocker
4 dl kalvfond (utspädd)
3 dl rött vin
4 soltorkade tomater
1,5 dl balsamvinäger
Smält sockret i en kastrull utan att bränna det. Resultatet ska bli orangebrunt, och det tar ganska lång tid och måste passas noga. Värm fond i en kastrull bredvid och se till att den är nära kokpunkten när sockret börjar smälta. När sockret är färdigt häller du på lite i taget av den heta fonden, och rör så att sockret och fonden blandas. Ge inte upp om sockret blir en hård hinna i botten (det händer mig varannan gång ungefär) utan försök pilla loss det och koka med fonen under ömrörning så att det smälter igen. Häll sedan på vinet och balsamvinägern och låt långsamt koka ihop (reducera) till ca 1/3 av ursprungsvolymen. Smaksätt med salt, peppar och strimlade, soltorkade tomater.
Blåbärspaj
Dal
4 port
200 g röda linser
2 stora tomater, hackade
2 gröna chilifrukter, hackade
2 1/2 cm färsk ingefära, hackad
3 stora vitlöksklyftor, hackade
1/4 tesked gurkmeja
1 matsked korianterblad, hackade
8 cyrryblad
1 msk smör eller olja
salt
Skölj linserna väl och blötlägg dem i 15 minuter. Koka upp en liter vatten, tillsätt linser, tomat, chili, ingefära, två tredjedelar av vitlöken och grukmejan. Koka upp igen och salta. Koka en halvtimme, ta kastrullen av plattan och vispa försiktigt, tills grynen är mosade. Strö över koriander och curryblad och koka vidare i 5 minuter. HYetta upp smör eller olja i en liten stekpanna eller kastrull. Häll i återstoden av den hackade vitlöken och fräs tills den är gyllenbrun. Häll över vitlöksfräset över linserna.
Så här såg våran dal ut, det är kanske egentligen en blandning mellan dal och curry. Som ni ser är det både potatis och morrötter blandat med linserna. Den serverades tillsammans med en raita, chutney (vi har just nu en väldigt god chutney hemma som heter spicey bengal från Santa Maria) och naanbröd.
Saturday, March 17, 2007
Yakiniku
2 port
300 g lövbiff
1/2 gul lök
1/2 - 1 dl yakinikusås (finns färdig att köpa)
4 torkade shiitake
sesamfrön
Lägg svamparna i blöt i en timme. Strimla lövbiffen, det går lätt att strimla halvfryst lövbiff så ett tips är att lägga den i frysen ett tag, skär svampen i bitar. Ta fram woken och stek kött och svamp på hög värme.
Tillsätt lök och stek tills löken är genomskinlig. Häll på yakinikusåsen. Strö över sesamfröna och servera med ris.
Om man vill göra egen yakinikusås och yakiniku på japanskt vis kommer här ett recept ur Mikaku, den japanska kokboken:
1/2 dl soja
4 msk socker
2 stora bitar ingefära som rivs fint
3 msk sake eller vitt vin
1/4 purjolök
rostade sesamfrön till garnering
Blanda alla ingredienserna utom purjon i en stor, ganska platt, skål. Purjon ska skäras i fina strimlor. Ta en köttskiva och doppa i marinaden. Låt överflödig marinad rinna av och kläm fast köttskivan precis under kanten på marinadskålen. När ett lager av kött bildats, lägg på ett lager purjo. Sen ska ytterligare ett lager kött på. Varva tills alla köttbitar har fått marinad på sig.
Rosta sesamfrön i en stekpanna. Ta ur fröna och höj temperaturen. Sänk till medelvärme och smörj stekpannan med en tuss hushållspapper dränkt i olja. Lägg i köttbitarna en och en så att de täcker botten. Vänd dem när de har fått fin färg. Lägg upp på serveringsfat och garnera med sesamfrön.
Lördagslyxfrukost
Ett perfekt frukostalternativ
Risotto med Karl Johan-svamp
Friday, March 16, 2007
Den godaste äppelpajen
Till 4
3-4 medelstora, syrliga äpplen
1 msk mald kanel
1 msk mald kardemumma
200 g smör
2 dl socker
3 dl vetemjöl
Värm ugen till 175 grader. Skala och kärna ur äpplena och skär dem i rätt stora bitar. Lägg bitarna i en ugnsfast form så att de fyller den nästan till kanten. Blanda ihop ingredienserna till degen. Lägg degen i bitar över äpplena och bred ut den med en stekspade sköljd i iskallt vatten tills den täcker helt (skölj om stekspaden när det behövs). Grädda ca 35 minuter och låt svalna något innan servering.
Toast med sparris, lufttorkad skinka och getostkräm
Till 4
2 buntar grön sparris
1 citron
1 dl gräddfil
1 bit getost, ca 80 g
lite färsk basilika
lite färsk timjan
sal och vitpeppar
50 g fint skivad lufttorkad skinka
Lite romansallad olivolja
4 skivor vitt bröd
Gör i ordning sparrisen: skär av en bit längst ner och skala den om den är grov. Koka den i ett par minuter så att den fortfarande har en kärna. Blanda gräddfil och getost och smaka av med salt, peppar, timjan och finstrimlad basilika. Strimla skinkan fint och vänd ner den i getostkrämen. Skölj salladen och riv den i lagom bitar. Droppa över lite citron och olivolja och salta lätt. Rosta brödskivorna lätt, bred på lite getostkräm, lägg på salladen och sparrisen och toppa med resten av getostkrämen.
Fredagsinspiration
Vi älskar att äta små mumsiga tilltugg medan maten lagas, oavsett om det bara är vi två eller om vi har gäster. Ibland ersätter det förrätten och ibland har vi både och, det beror lite på hur sent vi äter (vi äter ganska ofta middag efter att barnen har somnat på fredagarna och då kan det behövas rejäla tilltugg föratt man ska stå sig).
Här kommer lite tips, och om ni vill ha mer detaljerade beskrivningar eller har frågor om något är det bara att fråga på!
*Bitar av mozzarella (alt. coctailvarianten) som du lägger ett basilikablad på och lindar lite parma runt. Fäst med tandpetare.
*Samma fast med baskisk fårost istället för mozzarella. Skippa basilikan då.
*Gör ostcrème av chèvre och kesella, klicka på en bit parma och rulla ihop Samma ostcrème som ovan, fast rulla in i en skiva rökt lax. Lägg i frysen ett par timmar och skär sedan upp i lagom stora munsbitar
*Olika små brödbitar (crostini, rostat etc.) med röror på, t.ex. tapenade, pesto, krabbröra, creme fraiche och rom, cremefraiche och rökt lax, guacamole+heta räkor/scampi...
*Rostade brödrundlar toppade med hackad avocado och papaya med lime- och chilidressing (för extra lyx, toppa med en grillad pilgrimsmussla)
*Tapas: patatas bravas med aioli, skinka, korv, pinxos med tapenade, heta, grillade scampi, bläckfiskringar i vitlök, potatistortilla i munsbitar...
*Ostron! Med citron till bubblet, med tabasco och worcestersås till ölen
*Gratinerade musslor, gärna i sitt skal
*Små bitar pitabröd med hummus, aubergineröra och minikebabspett
*Hemgjorda minipizzor, grädda dem som Marguerita och lägg fram valfria "pålägg" i skålar (prosciutto, salami, färsk basilika, oliver etc)
Thursday, March 15, 2007
Kronärtskocka som i Barcelona
Som förrätt
1 /2 kronärtskocka per person, eller en hel av den lite spädare sorten
olivolja
lite pressad citron
1 skiva serranoskinka per person
1/2 schalottenlök per person
1/2 vitlöksklyfta per person
salt och peppar
Skär bort stjälken och koka kronärtskockorna mjuka i rikligt med lättsaltat vatten. Låt dem svalna någorlunda och plocka bort alla de hårda ytterskalen, dessa ska inte användas här (det är dem du kan äta upp direkt med smör och citron). När du kommer till de mjukare bladen, där hela går att äta, plockar du av och sparar dem. Plocka/skär sedan bort "luddet" från bottnen och skär den i mindre bitar.
Hacka lök och vitlök. Strimla skinkan. Hetta upp olivolja i en stekpanna och fräs löken mjuk utan att den får färg. Höj värmen något och lägg i vitlök, skinkan och kronärtskocksblad och -botten och fräs i ett par minuter. Droppa över lite mer olja och lite pressad citron och smaka av med salt och peppar.
Den här rätten blir jättegod att göra med haricots verts också, koka den inte för länge innan du steker den då bara. Man kan också byta ut serranoskinkan mot bacon, eller ta bort den helt om man vill ha en vegetarisk rätt (då kan jag tänka mig att det är gott att tillsätta något annat som är lite salt istället, kanske kapris?).
Choklad- och chiligryta med limemarinerade bönor
4 port
Grytan
600 g grytbitar, nötkött
1 msk smör
1 gul lök
1/3 grön chili
1/3 röd chili
2 msk tomatpuré
1 1/2 dl vatten
1 msk kalvfond
30 g mörk choklad, minst 70% kakao
1/2 msk salt
2 krm svartpeppar
Limemarinerade bönor
1 burk små svarta bönor
1 burk cannellinibönor
1 dl hackad färsk koriander
1 lime (rivet skal och saft)
1 msk olivolja
1 tsk flingsalt
1 krm grovmalen svartpeppar
Bryn köttet i smör i en tjockbottnad kastrull. Hacka lök och chili (ta bort frön och vitt i chilin), tillsätt det tillsammans med tomatpuré och fräs i ytterligare 2 minuter. Häll i resten av ingredienserna, koka på svag värme i minst 50 minuter. Rör om då och då och häll i mer vatten om det kokar bort för mycket vätska. Smaka av med mer salt om det behövs.
Häll av bönorna och skölj dem med kallt vatten. Blanda i en skål med resten av ingredienserna och låt stå i minst 20 minuter.
Servera med bröd och enligt systemet ett smakrikt kraftigt rödvin, gärna ur gruppen strama och nyanserade.
Måste lägga till att bönorna går att servera till massor av andra härliga saker, kan bland annat tänka mig att de blir kanon till det grillade i sommar!
Wednesday, March 14, 2007
Korianderraita
Yoghurtmarinerad kyckling med indiska smaker
olja att steka i
Morotssoppa till art[e]fact
Morotssoppa med koriander
1 gul lök
3-4 stora morötter
3-4 potatisar
2 vitlöksklyftor
1 chili med styrka efter smak
olivolja
1 l buljong
ca 3 cm ingefära
1 pressad apelsin
1 msk honung
salt och peppar efter smak
1 kruka hackad färsk koriander
turkisk yoghurt (eller crème frâiche i nödfall)
Hacka lök och vitlök, skala och skär morötterna i slantar och potatisen i skivor. Kärna ur och hacka chilin och riv ingefäran. Fräs morötter, potatis, lök, vitlök, ingefära och chili i olivolja i en gryta utan att det tar färg. Låt allt ligga kvar i grytan och svettas fem minuter på låg värme. Häll på buljong och koka till morötter och potatis är mjuka. Låt soppan svalna något och mixa den sedan slät. Tillsätt pressad apelsin och honung och låt soppan bli varm igen. Smaka av med salt och peppar. Precis före servering strör du över rikligt med hackad, färsk koriander. Servera med en klick turkisk yoghurt.
Galettes
Jag trodde att de skulle ha någon form av lunchmeny, men det var den ordinarie menyn som gällde. Vad som brukar vara en billig middag blev därför en dyr lunch. Gott var det ändå. I går blev det La jambon de parme, med getost, valnötter, parmaskinka och honung. Tidigare har jag testat deras La simple med ost och skinka samt crêpen La normande et suédoise med camembert och varm hjortronsylt. Den gången rullade jag därifrån.
Jag är otroligt sugen på att testa deras La Honfleur med pilgrimsmusslor, riven ost, zucchini och cidersås och L'aberdeen; baconlindad marulksfilé, smörslungad spenat, riven ost och syltad vitlök i hummersky. Till efterrätt kanske en La Barista; mascarponecrème, moccasås och chokladsås.
Monday, March 12, 2007
Osttips
Za'atar
75 g sesamfrön
3 msk torkad timjan
3 msk malen sumak
Rosta sesamfröna i en torr panna, skaka pannan under tiden eller rör runt i fröna. Låt dem svalna och blanda med timjan och sumak.
Sumak är ett syrligt bär som mals till pulver.
Libanesisk kebab
1 jalapeño
Valnötsbröd
Sunday, March 11, 2007
En butlersk lammgryta
Till 4
700 g benfritt lammkött eller 1 kilo med ben
olivolja
2 gula lökar
3-4 stora vitlöksklyftor
1 burk hela tomater och lite av spadet
2,5 dl vin
2 msk koncentrerad kalvfond
ca 10 champinjoner
en rejäl näve kalamataoliver, gärna marinerade
Hacka lök och vitlök fint. Hacka tomaterna grovt. Täck botten av en järngryta med olivolja, hetta upp ordentligt och fräs löken genomskinlig. Häll på vitlöken, rör om och häll på tomater+lite spad, fonden och vinet. Låt koka 10-15 minuter (det mesta av vätskan ska koka bort men det får inte brännas i botten). Skär under tiden köttet i tärningar, salta och peppra och bryn runt om i en stekpanna. Lägg köttet i grytan och koka under lock på låg värme i ca en timme. Skär champinjonerna i stora bitar. När 20 minuter av koktiden återstår lägger du i champinjoner och oliver.
Servera med ris, potatis eller bulgur och gärna en sallad till.
Entrecôte med rotfruktspuré, rödvinssky och sallad med ugnsbakad körsbärstomat
Till 4
4 skivor entrecôte
puré:
6 medelstora potatisar
2 stora jordärtskockor
1 stor morot
1/3 kålrot
2 msk grädde
1 msk smör
sås:
1 msk smör
lite tärnad morot (tag från den till moset)
1 schalottenlök, hackad
1 dl kalvfond (utspädd)
2 dl rött vin
1/2 dl sherry (kan uteslutas)
1 msk russin
1 msk balsamvinäger
sallad:
1 ask körsbärstomater
1 kruka ekbladssallad
1/2 pkt frysta sockerärtor (färska är såklart ännu bättre)
100 g rökt sidfläsk
lite balsamvinäger
flingsalt
Gör så här:
Halvera körsbärstomaterna och lägg i ugnsfast form. Strö över lite salt och droppa på balsamvinäger. Baka i 100 grader i ugnen medan du lagar resten av maten. Skala och koka rotfrukter och potatis. Håll varma under lock med lite av kokvattnet. Gör såsen: smält smör och fräs lök och morot (var noga med att inte bryna). Hacka russinen och lägg i. Häll på fond, vin, balsamvinäger och sherry och låt koka ihop ordentligt, ca 15 minuter. Sila av och smaka av, tillsätt salt, peppar eller mer fond eller vin efter smak. Koka upp igen och låt småkoka ytterligare tio minuter. Under tiden tärnar och bryner du fläsket, och kokar sockerärterna i ett par minuter. Lägg upp sallad på tallrikarna. Gör purén: Mixa rotfrukterna med lite av kokvattnet till en slät puré. Smaksätt med grädde, smör, salt och peppar. Gnid köttet med olja, salt och peppar. Hetta upp en grillpanna och lägg på köttet. Värm på sockerärtor, puré och sås. Lägg ärter och tomater ovan på salladen, droppa ev. över mer balsamvinäger. Lägg upp purén och köttet och häll lagom med sås över det senare.
Ett nebbiolo passar fint till, eller ett cabernet sauvignon.
Dumplings med räkor
4 port
1 nypa socker
1 msk fisksås
300 g skalade räkor
2 st salladslökar, hackade
2 msk färsk ingefära, hackad
1 nypa cayennepeppar
1 ägg
1 paket wonton-deg (finns att köpa fryst i asiatiska butiker, tex i Söderhallarna i Stockholm)
Blanda fyllningen. Knäck ägget i en liten skål och vispa det lätt. Lägg på ungefär 1,5 tsk fyllning i mitten av en wontonplatta. Stryk ägg längs kanterna och vik ihop degen diagonalt. Använd fingrarna och tryck till ordentligt i kanterna. Det får inte finnas några hål. Gör dumplings tills fyllningen är slut. Om det blir deg över kan man frysa om den.
När man ångkokar dumplings behöver man en speciell bambukorg som finns att köpa i asiatiska butiker och ibland även i vanliga mataffärer nu för tiden. Den är flätad, rund och har ett lock. Häll vatten i en kastrull, det räcker med ungefär 5 cm. Låt vattnet koka upp. Olja botten på ångkokaren så fastnar inte dumplingsarna så lätt. Lägg i dumplings i korgen och ställ korgen med locket på ovanpå kastrullen. Ångkoka 2-3 minuter.
Limemarinerade pilgrimsmusslor (och några jätteräkor)
Till 4
16 pilgrimsmusslor (och eventuellt några jätteräkor)
2 lime
2 msk god olivolja
salt och peppar
små träspett
Riv limeskalet och pressa ur saften ur limen. Blanda med olja, salt och peppar och häll i en fryspåse. Lägg i musslor och räkor och låt marinera i minst en timme, helst två. Ta upp dem och trä på små spett (se till att de är korta nog att gå ner i stekpannan, annars kan man kapa dem). Grilla i grillpanna eller stek på hög värme i ett par minuter (råa räkor ska bli röda, pilgrimsmusslor ska gå från lätt genomskinligt vita till helvita).
Dryckestips: Georg Breuer Riesling Sauvage, 106 kr. En mycket prisvärd och god riesling som vi definitivt inte är de första att tipsa om men som vi heller inte tröttnar på i första taget.
Saturday, March 10, 2007
Middagen...
Nutellatårta
2 marängbottnar
1 burk nutella
5 dl vispgrädde
1 paket chokladfromage
jordgubbar
Gör chokladfromage enligt anvisning på paketet. Vispa grädden hårt, men inte till smör. Blanda i nutellan i grädden. Lägg chokladfromagen i ett tjockt lager mellan marängbottnarna. Bred ut nutellagrädden över och på sidorna av tårtan. Garnera fint med jordgubbarna.