Saturday, March 31, 2007

Liten tryffelbakelse med hallon

Vi hade gäster igår kväll, och det här var avslutningen på en mycket trevlig fyrarättersmiddag. Hallonen tycker jag ger en extra dimension åt den mörka chokladen. Allra bästa blir det såklart med färska, men så här års får man hålla till godo med den frysta varianten.

Till 4
1 dl vispgrädde
150 g mörk choklad (jag använder en med 70% kakaohalt, mer tycker jag blir för beskt)
2 tsk vaniljsocker
25 g smör
ev. en skvätt rom
kakao att pudra med
hallon att garnera med
muffins- eller bullformar i papper

Hacka chokladen. Koka upp grädden och ta av från plattan. Häll ned chokladen och vaniljsockret i grädden och rör tills chokladen är smält och allt är väl blandat. Rör så ned smöret och slutligen rommen. Fördela smeten i 4 st bullformar och ställ kallt i ca tre timmar. Ta ut den ur kylen, ta bort bullformen och forma till den med en bordskniv så att räfflorna försvinner. Lägg upp på serveringsfat och sikta över kakao (använd en tesil). Dekorera med hallonen.

Crema di balsamico di fichi

Vi har en liten italiensk deli på vår gata som har alldeles för goda saker. Igår kom jag därifrån med den här lilla söta flaskan, innehållande en balsamkräm smaksatt med fikon. Perfekt till tryffelosten vi skulle äta, enligt affärsinnehavaren! Och väldigt god var den ju. Perfekt till osten, som sagt, och jag kan dessutom tänka mig att den är riktigt god att droppa över färska jordgubbar eller en fruktsallad. Ja, en vanlig sallad med för den delen!

Friday, March 30, 2007

Päronpizza

Jag har väntat och väntat på att få receptet till den här goda, goda päronpizzan som vi blev bjudna på hos goda vänner för ett tag sen. Nu lägger jag ut bilden och ser om det får någon effekt :-). Jag kan ju berätta att det är pizzadeg, päron, timjan och honung. En stor fördel med den här pizzan framför all annan pizza är att den inte har ost på sig. Om man bryr sig om kalorier, kan det ju vara bra därför, men för mig är det mer för att den då blir laktosfri.
Jag fick hjälp av Lotta att hitta ett recept som verkar stämma. Får väl rätta inlägget i efterhand om det visar sig vara fel...
Deg till två plåtar
1/4 paket jäst
1/2 tsk salt
1 tsk honung
2 dl ljummet vatten
2 msk mjölk
2 msk olivolja
5 dl vetemjöl
Fyllning
4-5 fasta päron
3 msk olivolja
2 tsk flingsalt
1 bunt färsk timjan
nymalen peppar

Smula jästen i en debgunke, lägg i honung och salt och slå på lite av vattnet. Rör tills jästen har smält. Häll i resten av vattnet, mjölk, olja ohc mjöl. Arbeta ihop till en deg och knåda ordentligt tills degen blir smidig. Låt degen jäsa till dubbel storlek i en övertäckt bunke, det tar minst 40 minuter. Sätt ugnen på 275 grader. Kavla ut degen på två smorda plåtar och pensla med lite olivolja. Täck pizzan med tunna päronskivor. Strö över salt och lägg på ordentligt med färska timjankvistar. Peppra.
Grädda pizzorna en i taget i 15-18 minuter. Servera skuren i tunna bitar, varm eller kall.

Thursday, March 29, 2007

Orientalisk linssoppa

Igår hade jag mitt nätverk på besök. Det blev soppa till middag. Ursprungsreceptet är från Soppor, bröd och röror, men på grund av paprikaallergi och lite annat så ändrade jag en del.

4 port
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
ca 2 msk raps- eller solrosolja
1 tsk spiskummin
1 tsk kanel
1/tsk cayennepeppar
1 1/2 dl röda linser
1 liter grönsaksbuljong
1 burk krossade tomater
2 msk tomatpuré
2 morötter
1 blomkålshuvud
salt och peppar
hackad persilja

Hacka lök och vitlök och fräs det i olja i en stor kastrull. Rör ner kryddorna. Sköj linserna väl innan du häller i dem i kastrullen. Ha i tomatpuré, krossade tomater och buljong och koka upp. Låt soppan koka medan du skalar morötterna och sköjer och delar på blomkålshuvudet. Ha i morötterna och blomkålen och koka tills blomkålen är mjuk, ungefär 20 minuter. Salta och peppra och strö över hackad persilja precis innan servering. Jag serverade soppan med raita och bröd.

Wednesday, March 28, 2007

Nordafrikansk kycklingtagine

En tagine är ett tillagningskärl, en slags gryta, som använts sedan tidernas begynnelse i Nordafrika. Kännetecknande är det konformade locket. Traditionellt användes terracottakärl för att laga mat över öppen eld, men idag används de främst som uppläggningsfat. Istället finns mängder med moderna varianter, i gjutjärn och emalj som går att använda på vanliga spisar. Den till höger är från Le Creuset, visst är den snygg? Själv har jag ingen äkta tagine, så det här är lagat i den vanliga gjutjärngrytan.
Tagine är dessutom namnet på de traditionella maträtter (grytor såklart) som lagas i kärlen. De kan vara vegetariska, eller ha lamm, oxkött, kyckling eller fisk som huvudingrediens. Kryddningen kan variera men innehåller oftast saffran, spiskummin och koriander. Gemensamt är också att de är mustiga, smakrika och ska koka länge. Det här är dock en snabbvariant som passar lite bättre en vanlig vardag.


Till 4
600-700 g kycklingfilé (jag använder lårfiléer eftersom jag tycker att de blir mörare)
2 gula lökar
1 dl färsk koriander, plus till garnering
1 msk spiskummin
0,5 g saffran
1/2 msk kanel
2 vitlöksklyftor
en nypa salt
3 apelsiner
1 hönsbuljongtärning
3 msk rapsolja (eller annan smaklös olja) + lite mer till stekning
Hackade, torkade aprikoser
ev. lite nötter (cashew eller valnötter är gott)

Bulgur eller cous-cous samt matlagningsyoghurt till servering

Hacka löken och koriandern. Blanda kyckling (bröstfiléer skär du i mindre bitar, lårfiléer kan du använda som de är), lök, pressad vitlök, koriander, spiskummin, kanel, salt och olja i en plastpåse eller bunke och marinera i mellan tio minuter och en halvtimme. Skölj apelsinerna, skala av ytterskalet med en potatisskalare och pressa ur juicen (blir ca 3 dl). Bryn kyckling och lök i lite olja i några minuter. Häll på saffran och rör om ordentligt. Smula ner buljongtärningen, lägg i apelsinskalen och häll på juicen. Låt puttra under lock tills kycklingen är färdig, ca 20-25 minuter (om du har möjlighet blir den bara godare av att puttra längre). Om kycklingen inte täcks helt av vätskan kan det vara bra att vända bitarna efter halva tiden. Innan du serverar strör du i hackade, torkade aprikoser, mer koriander och ev. en näve hackade nötter.

Servera med bulgur eller cous-cous och en klick tjock matlagningsyoghurt.

Pannkakor med spenat och getost

Jag åt en sån fantastisk lunch idag. Jag hade planerat pannkakor, det gör jag ibland för att det är rätt snabb och billig mat, man kan bara slänga på lite bär eller sylt. Men idag hade jag både getost och spenat hemma och då blev det en galette fast på vanlig pannkaka.

Pannkakor för en person:
Vispa ett ägg med en dl mjölk. Häll i lite salt, vispa ner en dryg halvdeciliter vetemjöl och ytterligare 1/4-1/2 dl mjölk. Stek med rikligt med smör i stekpannan.

Nu lagade jag stora pannkakor av den här smeten så det blev bara två plus en liten till dessert. Efter att ha vänt pannkakan la jag på spenat och getost, hade på lite svartpeppar och ringlade över lite honung. Det var riktigt, riktigt gott!

Tuesday, March 27, 2007

Ljummen pastasallad

Det här är superbra bjudmat nu när solen börjar värma. Vi har gjort den till exempel när vi har lagat mat hemma hos vänner som nyligen fått barn (en mycket uppskattad insats).



4 port
250 g tagliatelle eller spaghetti
1 burk kräftstjärtar (inte icas med dillsmak)
2 avokado
2 mango
1 påse spenat
olivolja, salt, peppar
Koka pastan, tärna avokado och mango och häll av kräftstjärtarna. Blanda pasta, avokado, spenat, kräftstjärtar och mango i en stor skål. Häll över olivolja, salta och peppra.
Tips: mango går utmärkt att köpa fryst (då är det ica som gäller). Då är den både mogen och färdigtärnad!

Avokado-smart

Det här är världens bästa sätt att skära avokado på. Dela på frukten och ta bort kärnan. Skär sen avokadon med en bordskniv, som inte går igenom skalet. Gröp ur de färdiga bitarna med en sked.

Rosmarin

Färsk rosmarin är en av de kryddor jag har svårast att klara mig utan. Visst, det går med torkad också, men riktigt samma sak är det inte. Eftersom vi bor i lägenhet och har varm och torr luft inne är det i det närmaste hopplöst att hålla liv i dem på vintern, hur mycket jag än sprayar med vatten så svartnar de och dör. Mamma lyckas däremot övervintra sin ute på (den blivande) glasverandan och den börjar mer och mer likna en sydeuropeisk rosmarinbuske (jag överdriver lite nu, hos våra vänner i Italien har de häckar av rosmarin). Jag är grymt avundsjuk. Nu har jag i alla fall bestämt att det är vår, och alltså dags att köpa en ny planta. Än så länge får den bo inomhus på nätterna, men varje morgon ställer jag ut den i krukan utanför köksfönstret och hoppas att det ska fortsätta vara tillräckligt varmt så att den klarar sig.
En sak rosmarin är väldigt gott till är rotsaker i ugn. Ikväll blir det enkelt, potatis och morötter som jag har stuckit ner kvistar av rosmarinen mellan och ringlat lite olivolja över. Till det äter vi just idag lövbiffrullader, men egentligen passar det till det mesta. Lindas lammfärsbiffar från igår till exempel!

Monday, March 26, 2007

Tomat- och ricottasås till pasta

Det här är relativt snabblagad mat med mycket smak. En något annorlunda tomatsås där sellerin och fläsket ger karaktär och ricottan en gräddighet och mildhet. Vill du ha den vegetarisk kan du ta lite kapris istället för fläsket, och fräsa den tillsammans med löken och sellerin.
Tomat- och ricottasås till pasta

1-2 stjälkar selleri
1 gul lök
1/2-1 skiva pancetta alt. sidfläsk
500 g passerade tomater
1/2 hönsbuljongtärning
1/2 burk ricotta
1/2-1 dl riven parmesan
salt, peppar, olivolja

Hacka löken och sellerin och skär pancettan/fläsket i tärningar. Fräs pancettan/fläsket i lite olivolja. Sänk sedan värmen och lägg i sellerin och löken och stek tills den är mjuk. Häll på någon dl vatten och buljongtärningen och låt koka upp. I med de passerade tomaterna och låt puttra i minst 20 minuter. Precis på slutet rör du i ricottan och parmesanen och rör tills den har smält.Vi brukar servera den till bavette eller lite tjockare spaghetti. Godast blir det om man rör ner den al dente-kokta pastan i såsen innan man serverar så att allt blandas ordentligt.

Lammfärsbiffar med oliver

Färsrätter är återkommande i vårt hushåll. Vi gör ganska ofta biffar av olika typ, idag blev det på lammfärs med smak av Sydeuropa.


3 port
400 g lammfärs
10-15 kalamataoliver, urkärnade och hackade
1 vitlöksklyfta
1 ägg
provencalska örter; cirka 1,5 msk torkade eller mer färska
1/2 dl ströbröd
Blanda färs, oliver, vitlök, ägg, ströbröd och örter i en skål och forma tre biffar. Stek i smör i cirka tio minuter på var sida. Servera med tzatsiki och klyftpotatis.

Tzatsiki

Bra tillbehör till mycket!



2-3 port

1 burk matlagningsyoghurt
2 vitlöksklyftor
3-4 cm gurka
salt och peppar
Riv gurkan och blanda med yoghurten, pressa i vitlöken och salta och peppra.

Lunchsallad med matvete

Lunchen idag blev en sallad på matvete, färsk spenat, avocado, tomat, valnötter och grillad halloumi. På den en enkel dessing, olivolja, lite pressad citron, salt och peppar. Gott och fräscht i vårsolen!

Sunday, March 25, 2007

Semifreddo med björnbär

Det blev både björnbär och grädde kvar från våffeldagsfirandet, så jag slängde ihop en semifreddo till efterrätt. Gott blev det, men färgen blev lite märklig, grönaktig sådär. Marängerna har jag snott från ett Jamie Oliver-recept, och i orginalet var det även hackad rostad mandel.
Till 4
2 ägg (separerade)
1/4 dl socker
2 dl vispgrädde
1/2 tsk vaniljsocker
2 dl björnbär (det var vad som fanns kvar, men mer är nog ännu godare)
5-6 maränger (krossade)

Vispa äggulor, socker och vaniljsocker poröst. Häll i grädden och fortsätt vispa tills det tjocknar. Vispa sedan äggvitorna separat till ett hårt skum (var noga med att rengöra visparna emellan). Vänd ner bär, krossade maränger och äggviteskum i smeten. Frys i ca 3 timmar, resultaten ska vara halvfruset (=semifreddo).

Wok med lövbiff, broccoli och sichuanpeppar

Wok är god och enkel mat som dessutom går snabbt att laga. Det finns massor av variationer, ingredienser och kryddningar att testa. Vi har börjat köra med Mrs Chengs färdiga woksås, som är jättegod, för att slippa ha tusen olika såser i kylen som alla har ganska kort bäst-före-datum. Idag blev det en köttwok med massor av grönsaker och sichuanpeppar.


4 port
500 g lövbiff, strimlad
1 huvud broccoli
1 ask groddar
6 champinjoner eller shiitake
1 hackad chilifrukt (spansk peppar funkar bra)
1 gul lök
2 vitlöksklyftor, hackade
1 cm hackad färsk ingefära
5-6 sichuanpepparkorn
4 msk mrs cheng woksås
2 msk mrs cheng imperial soja
olja till stekning

Hetta upp oljan i woken, börja med att fräsa sichuanpepparn nån minut. Ta sen upp pepparkornen och lägg dem åt sidan i en stor skål. Fräs chilin (som vanligt utan frön och vitt) ensam en stund, lägg sen i lök, vitlök och ingefära. Fräs runt tills löken är genomskinlig. Ta upp kryddor och lök ur woken och lägg det i samma skål som sichuanpepparn. Den olja som ligger i woken har nu en härlig kryddsmak, häll på lite extra olja om det behövs och fräs köttet i omgångar tills allt kött är klart (annars sjunker temperaturen på oljan och köttsaften får köttet att koka istället för att steka). Lägg köttet i skålen med lök och kryddor. Fräs till sist svampen, broccolin och groddarna. När grönsakerna är klara, rör ner resten av woken och häll på woksås och soja. Låt allt bli genomvarmt igen. Servera med jasminris.

Våffeldagen

Idag åt vi såklart våfflor. Två olika våffelsmeter fick det bli, den ena laktosfri. Våfflorna fick väldigt olika karaktär, de med vispad grädde i smeten blev väldigt frasiga medan de som gjordes på havregrädde var mjukare och saftigare. Tillbehören som bjöds var hela björnbär, löst vispad grädde smaksatt med vanilj, jordgubbssylt och, till treåringens stora glädje, nutella.
Frasvåfflor, ca 8 st

4 dl vetemjöl
2,5 dl iskallt vatten
4 dl vispgrädde
4 msk smält smör

Blanda ihop vetemjölet och det kalla vattnet till en jämn smet. Vispa grädden till hårt skum och rör ner i smeten. Rör slutligen ner det smälta smöret. Grädda.

Laktosfria våfflor, ca 8 st

3 dl oatly imat
3 dl iskallt vatten
3 dl vetemjöl
3 ägg
2-3 msk smör
0,5 tsk salt

Häll imaten i en skål. Vispa i mjölet och saltet till en jämn smet. Häll i vattnet och därefter äggen. Grädda. Alternativt kan du smälta smöret och hälla i det i smeten. Då behövs inget smör till gräddningen förutom till första laggen.

Ostron på två sätt

När jag skulle köpa havskräftorna i fredags hade de även ostron väldigt billigt så jag kunde inte låta bli (min man är nämligen tokig i ostron). Vi åt upp ett par råa med citron redan i fredags före havskräftorna, resten sparade vi till igår och lagade till. Recepten hittade vi i boken "Vinets magi" av Bengt-Göran Kronstam. Godast av de här två måste jag nog säga att de kreolska ostronen blev. Rockefellervarianten var lite mesig, man kände knappt ostronsmaken (någon som vissa kanske ser som positivt?). Allra godast är de trots allt ändå champagnegratinerade, eller helt naturella med citron. Roligast var att vår tokiga treåring glatt smaskade i sig ett rått ostron och bad om mer.

Ostron Créole
Till 4-6 personer
20 ostron
grovsalt
100 g rökt fläsk, utan svål, i små tärningar
1 liten finhackad rödlök
1/2 fintärnad gul paprika
1 stjälk selleri, fintärnad
100 g fintärnad ostronskivling
saften av 1/2 citron
1-2 tsk tigersås
1 krm salt
1 krm strösocker

Sätt ugnen på 200 g. Öppna ostronen (spar vätskan och lägg åt sidan). Skär av muskeln på ostronen och lägg tillbaka dem i sitt skal. Lägg skalen på ett ugnssäkert fat med en bädd av grovt salt. Stek fläsket knaprigt. Lägg i lök, paprika, selleri och svamp. Stek ytterligare några minuter, tillsätt alla övriga ingredienser och ostronspadet och låt koka ihop några minuter. Smaka ev. av med salt. Fördela röran på ostronen och ställ in i ugnen (8-10 minuter beroende på storlek).

Oysters Rockefeller
Till 4-6 personer
20 ostron
250 g rensad, sköljd, grovhackad färsk spenat
3 finhackade schalottenlökar
2 krossade vitlöksklyftor
2 msk smör
1 msk vispgrädde
1 msk Pernod, alt. lite dragon
1/2 krm cayennepeppar
1 krm salt
1 msk finhackad persilja
2 msk ströbröd
1 msk majsolja
peppar
50 g riven gruyère

Sätt ugnen på grill. Öppna ostronen och spar vätskan. Lägg dem på en bakplåt eller ett ugnssäkert fat. Fräs spenat, schalottenlök och vitlök i smör. Tillsätt ostronspad, grädde, pernod, peppar och salt. Låt sjuda några minuter. Blanda ner persilja, ströbröd och olja. Fördela blandningen på ostronen, avsluta med osten. Gratinera ett par minuter under grillen.

Saturday, March 24, 2007

En mättad chokladmousse

Jag gillar det franska sättet att göra chokladmousse helt utan grädde. Den här moussen har en mörk, vuxen smak och är dessutom spetsad med konjak. Det är inte en efterrätt man äter stora lass av, men en liten klick av den i ett vackert glas är en perfekt avslutning på en middag som gårdagens.

Fyra små portioner
100 g mörk choklad (jag använde Lindt 70%, högre kakaoprocent än så blir för bittert för mig men det är en smaksak)
2 ägg, separerade
2 tsk vaniljsocker
en rejäl skvätt konjak (går att byta ut mot starkt kaffe)

Smält chokladen i en tallrik ovanpå en kastrull med sjudande vatten. Vispa äggvitorna till et väldigt hårt skum. När choklade är smält tar du av den från kastrullen och rör ner vaniljsocker, konjak och äggulor. När chokladsmeten svalnat något vänder du försiktigt ned den i äggvitorna. Kyl alltihop i minst tre timmar innan servering.

Friday, March 23, 2007

Gratinerade havskräftor med hummertaglioni och grillad sparris

Det här var faktiskt gudomligt gott, så Linda nu måste vi nog lägga till kategorin "gudomligt". Jag gör det, helt enkelt. Havskräftorna är enkelt gratinerade med citron- och basilikasmör, och pastan har bara precis så mycket hummersås på att det ger ordentligt med smak utan att vara såsigt. Sparrisen var knoppig, spretig och vårig. Perfekt, med andra ord!
Till 4
8 havskräftor
100 g smör
1 dl basilika
1/2 citron
2 msk ströbröd

4 portioner färsk taglioni
1 bunt grön sparris
Hummersås:
1 dl hummersoppa på burk
2 msk hummerfond
2 dl vitt vin
2 msk tomatpuré
1 schalottenlök
1 dl grädde
smör att steka i

Gör hummersåsen först. Hacka schalottenlöken fint och fräs den lätt i smör. Klicka i tomatpurén och låt fräsa med någon minut. Häll på koncentrerad hummerfond och späd med vinet. Tillsätt hummersoppan och låt sedan koka ihop ordentligt, minst 20 minuter. Avsluta med att slå på grädden och låt koka upp en sista gång (görs med fördel precis innan servering). Medan såsen kokar gör du kryddsmöret. Hacka basilikan, pressa citronen och rör ihop med smör och ströbröd tills allt är ordentligt blandat. Koka också sparrisen lätt och spla den med kallt vatten.

Dela havskräftorna och klicka på smöret. Gratinera i 225 grader, 10-15 minuter. Koka pastan och blanda den väl med såsen. Grilla sparrisen ett par minuter i torr grillpanna. Lägg upp, servera och njut!

Spanskt godis

Min man kom hem från Barcelona idag och hade med sig lite spanskt godis: En bit lagrad hårdost och god serrano. Tyvärr var det omöjligt att se vad det var för ost eftersom bara pyttelite av etiketten fanns kvar, men nästan alla hårdostar från Katalonien och Baskien är väldigt goda, både får och getostarna. Bäst passar de att äta som de är, skär dem i tärningar och servera som snacks. Vi mumsade i oss både osten och skinkan medan vi lagade maten.

Sju sorters chili


Våran chiliodling gror. Sju olika sorter.



Rokotopeppar, Birds eye, Peri peri, Habañero, Jalapeño, Hungarian yellow wax hot och Ancho mulato.

Thursday, March 22, 2007

Mammas lättrimmade torsk med pepparrot

Medan Linda åt den egyptiska grytan igår kväll blev jag bjuden på middag hemma hos mamma. Hon hade lagat en lättrimmad torsk som hon sedan kokade på spisen och serverade med en buljongsås, riven pepparrot, pressad potatis och smörfräst spenat. Det här sättet att laga torsk på ger en smakrik fisk som är fast och fin i köttet och inte kokar sönder. Jag bad naturligtvis att få receptet.

Till 4
750 g torsk (fyra portionsbitar)
1 msk salt
1 msk socker
1 paket bladspenat
riven pepparrot
50 g smör + smör att steka i
ca 2 dl utspädd fiskfond
potatis
salt och peppar

Gnid in torskbitarna med salt och socker. Låt rimma ca 1 timme i rumstemeratur, vänd en gång under tiden. Torka av bitarna när de är färdiga. Koka under tiden potatisen och riv pepparroten. Koka upp fiskfonden i en kastrull eller traktörpanna och lägg i torskbitarna (det ska precis täcka). Låt sjuda 5-7 minuter tills fisken är vit helt igenom. Fräs spenaten i smör, salta och peppra efter smak. Lägg upp fisken och klicka i 50 smör i buljongen, låt smälta och servera sedan blandningen som sås. Servera fisken med såsen, spenaten samt pressad potatis och riven pepparrot efter smak.

Wednesday, March 21, 2007

Egyptisk kyckling med kikärter
















För fyra personer behövs:
3 dl kikärter, kokta eller på burk salt och peppar
1 kyckling (fast jag brukar använda kycklinglårfiléer, två per person)
2 gula lökar
3-4 vitlöksklyftor
3-4 msk olivolja
2 tsk hackad chilipeppar
1 tsk paprikapulver
400 g tomater, färska eller konserverade
2 tsk gurkmeja
1 dl hackad färsk koriander
1 citron

yoghurtsås:
3 dl matlagningsyoghurt
salt och vitpeppar
2-3 msk pressad citron
1 liten bunt färsk mynta

Skär kycklingen i 6 eller 8 bitar, salta och peppra dem. Skala löken och skär den i klyftor, hacka vitlöken och chilipepparn. Om du använder färska tomater, skär dem i bitar. Fräs lök och vitlök i en gryta eller traktörpanna i lite olja. Lägg i chilipeppar och paprikapulver och rör i tomater, om du använder färska. Burktomaterna kan vänta lite. Rör om väl och blanda i gurkmeja och hackad färsk koriander. Lägg den styckade kycklingen (eller kycklinglårfiléerna) och stek under omrörning i 5-10 minuter. Späd med lite vatten och smaksätt med saften av 1/2 citron. Nu kan du också hälla i burktomaterna om det är det du använder. Skiva resten av citronen och halvera skivorna. Stick ner citronskivorna i grytan, koka upp och lägg i de kokta kikärterna. Låt puttra under lock i 15-20 minuter eller tills kycklingen är färdigkokt. Servera tillsammans med bröd eller couscous, samt yoghurtsåsen.

Sultanens juveler

En god, god apelsinsallad som känns härligt fräsch till det mesta från det nordafrikanska köket. Det här räcker till 4 personer

3-4 apelsiner
1 rödlök
1-2 dl stora svarta olier
ca 1 dl hackad bladpersilja
eller färsk koriander


dressing:
1/2 dl olivolja
2-3 msk pressad citron
salt och vitpeppar
1/2 tsk malen spiskummin
garnera med rostade sesamfrön

Skala och skär apelsinerna i skivor. Dela skivorna i halvmånar. Skala och skiva rödlöken och dela skivorna i ringar. Rör ihop dressingen. Lägg ut apelsinskivorna på ett stort fat, lägg rödlöksringarna ovanpå och strö på oliverna samt vald färsk krydda. Häll på dressingen och strö över sesamfröna.




Jag kom på lite försent att jag skulle göra den här salladen så på bilden syns en variant. Jag använde en apelsin, kryddade med ingefära och kanel, strödde över sultanrussin, olivolja och persilja. Det blev mycket gott.

Pizza med rökt lax, spenat och crème fraiche

Igår kväll åt systrarna middag tillsammans, och eftersom Linda gärna vill äta mat med smält ost i när hon inte äter hemma föll valet på pizza. Pizzadegen stammar från vår familjs goda vänner i Italien, och jag vet inte hur mycket receptet egentligen skiljer sig från andra pizzadegsrecept men gott bli det. För att variera oss lite provade vi en fyllning (eller snarare ett pålägg) av färsk spenat, rökt lax och crème fraiche.

Till 4 pizzor (eller en plåt)

Pizzadeg:
30 g jäst
2 dl vatten
2 krm salt
4 msk olja
ca 5 dl vetemjöl

Fyllning:
4 msk tomatpuré
lite vatten
3-4 paket mozzarella
1 påse färsk spenat
200 g tunt skivad kallrökt lax
2 dl crème fraiche
gräslök att garnera med

Smula jästen i en bunke. Häll på lite av vattnet och lös upp den. Häll på resten av vattnet, olja, salt och mjöl och arbeta ihop till en blank och smidig deg. Täck över och låt jäsa minst 1 timme. Häll ut degen på mjölat bakbord och dela den i fyra delar. Forma dem så att de blir någorlunda runda och kavla eller platta sedan ut dem. De behöver inte bli jättetunna, men gör dem inte tjockare än 4-5 mm. Förgrädda bottnarna i 175 graders värme, ca 6 minuter. Förväll under tiden spenaten hasigt i kokande vatten, häll av och spola under kallt vatten. Låt rinna av ordentligt i durkslag. Blanda ut tomatpurén med någon matsked vatten så att den blir tunnare och lättare att bre på. Skiva mozzarellan så tunnt du kan. Bre så på purén på bottnarna, sprid ut spenaten och täck med den skivade osten. Grädda i ytterligare ca tio minter till osten har fått fin färg.

Låt pizzorna svalna något och bred sedan ut laxskivor så att de täcker pizzan. Klicka på crème fraiche och garnera med gräslök. Färdigt!
Vi kan också tänka oss att det blir gott att byta ut spenaten mot ruccola, och istället för lax ha bresaola eller prosciutto. Då kan man ha halverade körsbärstomater som gräddas med i ugnen också, och avsluta med att strö över pinjenötter och droppa på lite balsamico. Det provar vi nog nästa gång!

Ett smart sätt att göra pizza på om man är många tycker vi annars är att grädda dem med endast tomatpuré och ost och sedan servera "pålägget" i små skålar bredvid så att var och en kan välja det de gillar.

Enkla rågkakor

Det här är ett lättbakat bröd som jag tycker är väldigt bra vardagsbröd. Grundprincipen för den här sortens rågbröd är 6 dl vardera av vatten, vetemjöl och rågmjöl, sedan kan man själv välja grovhetsgrad på mjölet. Vetet går såklart att byta ut mot dinkel också.

Till 8 mindre kakor

50 g jäst
1 tsk salt
2 msk olja
6 dl vatten
6 dl vetemjöl
6 dl rågmjöl

Smula jästen i en bunke och lös upp den i lite av vattnen (som inte får vara varmare än 37 grader). Häll på resten av vattnet, salt och olja. Sedan häller du i mjölet, först vetemjölet och sedan rågmjölet. Blanda allt ordentligt till en ganska lös deg. Täck över degen och låt jäsa i ca 30 minuter. Mjöla ett bakbord ordentligt, gärna med rågmjöl, och häll ut degen. Fös ihop den till en korv och dela i fyra delar. Dela varje del ytterligare en gång, forma till en "kaka" och lyft över på bakplåtspappersklädd plåt. Platta till brödkakorna med handen och nagga dem med en gaffel. Låt jäsa övertäckta i 20-30 minuter, grädda sedan i 15-20 minuter i 225 graders ugnsvärme.

Monday, March 19, 2007

Sparris och scampi

Det här åt vi till förrätt idag, en dag att fira! Jag kokade sparris (tre per person) tills den inte var riktigt mjuk, vilket blev ungefär tio minuter. Sen hällde jag rikligt med smör i en stekpanna och stekte sparris och scampi (4 per person) hastigt på hög värme. Salta! Gott. Till det drack vi champagne, en halvflaska Louis Roederer.




Till huvudrätt blev det kalvinnanlår som hastigt stektes i grillpanna och ett potatismos med smak av jordärtskocka och persiljerot. Samt såsen förstås, balsamicoreduktionen!

Majskycklingbröst med rotfrukter och jordärtskockspuré

Vår söndagsmiddag blev väldigt god, så den måste jag såklart dela med mig av! Det här är perfekt bjudmat också eftersom kycklingen avslutas i ugn och allt annat kan göras i förväg.

Till 4
4 majskycklingfiléer
smör att steka i
3 dl finhackade rotsaker (igår hade vi majrova, morot och palsternacka)
3 dl hönsbuljong
3 msk balsamvinäger
3 stora jordärtskockor
6 medelstora potatisar
1/2 dl crème fraiche
1-2 msk smör
1/2 paket bacon
100-200 g sockerärter eller haricots verts
salt och peppar

Hacka rotsakerna fint. Fräs dem lätt i en klick smör och häll på kycklingbuljongen. Låt reducera till hälften. Smaksätt med balsamvinägern. Salta och peppra kycklingfiléerna och bryn dem i smör så att de får fin färg. Lägg i en ugnsform och stek på 150 grader tills de är färdiga, det tar ca 30 minuter (säkraste sättet är att använda stektermometer och steka till en innertemperatur på 70 grader). Skala och koka potatis och jordärtskockor. Dela skockorna i mindre bitar och koka tills allt är mjukt. Gör en puré av potatis och skockor tillsammans med crème fraiche och lite smör. Smaka av med salt och peppar. Koka haricots verts eller sockerärter 1-2 minuter och spola dem sedan med kallt vatten. Gör små knippen av dem, vira en halv baconskiva runt och stick en tandpetare igenom. Stek på låg värme tills baconet är knaprigt. När kycklingen är färdig så värmer du på puréen (micro går utmärkt) och sockerätrer/haricots verts, kokar upp rotsaksbuljongen på nytt (montera ev. med lite smör) och lägger upp allt snyggt på tallrikar.

En balsamicoreduktion till min syster

Här kommer såsen du ville ha, Linda! Den är väldigt god till väldigt mycket, men jag måste säga att största hittarna nog har varit ankbröst och kalvfilé. Ankbröst hittade vi frysta, det blev jättegott och inte jättedyrt. Kalvfilén var vår nyårsmiddag. Godaste vinet till är naturligtvis en amarone (och nej, använd den inte i såsen, det är den för god för), men en ripasso fungerar också väldigt bra.

5 msk strösocker
4 dl kalvfond (utspädd)
3 dl rött vin
4 soltorkade tomater
1,5 dl balsamvinäger

Smält sockret i en kastrull utan att bränna det. Resultatet ska bli orangebrunt, och det tar ganska lång tid och måste passas noga. Värm fond i en kastrull bredvid och se till att den är nära kokpunkten när sockret börjar smälta. När sockret är färdigt häller du på lite i taget av den heta fonden, och rör så att sockret och fonden blandas. Ge inte upp om sockret blir en hård hinna i botten (det händer mig varannan gång ungefär) utan försök pilla loss det och koka med fonen under ömrörning så att det smälter igen. Häll sedan på vinet och balsamvinägern och låt långsamt koka ihop (reducera) till ca 1/3 av ursprungsvolymen. Smaksätt med salt, peppar och strimlade, soltorkade tomater.


Förresten, äter du middag med mig imorgon efter att barnen somnat? Vad ska vi hitta på då?

Blåbärspaj

I lördags ville jag göra en efterrätt men orkade inte gå och handla, så det blev en blåbärspaj på frysta bär som vi hade hemma. Jag gjorde en ganska liten paj, lagom till fyra, men det går bra att dubbla receptet om man vill ha en större paj.
Smuldeg:
3 dl mjöl
3 msk strösocker
100 g smör
1/2 dl hackade mandelspån
2 tsk mald ingefära
2 msk vatten

Fyllning:
3 dl blåbär
3 msk potatismjöl
2 msk socker
1 msk vaniljsocker
2 tsk kardemumma

Blanda alla ingredienser till degen. Tag två tredjedelar av degen och kläm ut till en botten (jag använde en liten, fyrkantig form, ca 20*20 cm och 2,5 cm djup). Grädda i 175 grader i ca 10 minuter. Tag ut och låt svalna.

Om frysta blåbär används, tina den och låt dem rinna av ordentligt. Blanda bären med potatismjöl, socker, vaniljsocker och kardemumma. Lägg bären i formen och smula över den sista tredjedelen av degen. Grädda i 175 grader ca 30 minuter. Ät med en kula god vaniljglass, eller med vaniljsås (snabbmarsan är såklart inte fel här heller).

Dal

En indisk dal är lätt att göra och det är dessutom väldigt billig mat. Egentligen är det min man som står för dal i vårt hushåll. Han bygger sin dal på ett recept ur Indiens mat, men freestylar mycket. Exakt hur mycket freestyle det är märkte jag först nu. Jag bad nämligen om hjälp igår för att få rätt recept på bloggen, varpå jag fick svaret "men jag vet inte alls hur mycket jag tar av kryddorna. Jag häller i tills det blir en bra färg. Du kan ju titta i kokboken, där står receptet". Jag tittar på alla recept i boken. Inget är som din dal, älskling. Här är i alla fall ett recept på dal. Jag får lägga till ytterligare ett recept med hjälp lite senare.

4 port
200 g röda linser
2 stora tomater, hackade
2 gröna chilifrukter, hackade
2 1/2 cm färsk ingefära, hackad
3 stora vitlöksklyftor, hackade
1/4 tesked gurkmeja
1 matsked korianterblad, hackade
8 cyrryblad
1 msk smör eller olja
salt

Skölj linserna väl och blötlägg dem i 15 minuter. Koka upp en liter vatten, tillsätt linser, tomat, chili, ingefära, två tredjedelar av vitlöken och grukmejan. Koka upp igen och salta. Koka en halvtimme, ta kastrullen av plattan och vispa försiktigt, tills grynen är mosade. Strö över koriander och curryblad och koka vidare i 5 minuter. HYetta upp smör eller olja i en liten stekpanna eller kastrull. Häll i återstoden av den hackade vitlöken och fräs tills den är gyllenbrun. Häll över vitlöksfräset över linserna.

Så här såg våran dal ut, det är kanske egentligen en blandning mellan dal och curry. Som ni ser är det både potatis och morrötter blandat med linserna. Den serverades tillsammans med en raita, chutney (vi har just nu en väldigt god chutney hemma som heter spicey bengal från Santa Maria) och naanbröd.

Saturday, March 17, 2007

Yakiniku

Lördagsmiddagen blev en enkel men god yakiniku. Vi la till lite shiitake.

2 port
300 g lövbiff
1/2 gul lök
1/2 - 1 dl yakinikusås (finns färdig att köpa)
4 torkade shiitake
sesamfrön

Lägg svamparna i blöt i en timme. Strimla lövbiffen, det går lätt att strimla halvfryst lövbiff så ett tips är att lägga den i frysen ett tag, skär svampen i bitar. Ta fram woken och stek kött och svamp på hög värme.



Tillsätt lök och stek tills löken är genomskinlig. Häll på yakinikusåsen. Strö över sesamfröna och servera med ris.



Om man vill göra egen yakinikusås och yakiniku på japanskt vis kommer här ett recept ur Mikaku, den japanska kokboken:
1/2 dl soja
4 msk socker
2 stora bitar ingefära som rivs fint
3 msk sake eller vitt vin
1/4 purjolök
rostade sesamfrön till garnering

Blanda alla ingredienserna utom purjon i en stor, ganska platt, skål. Purjon ska skäras i fina strimlor. Ta en köttskiva och doppa i marinaden. Låt överflödig marinad rinna av och kläm fast köttskivan precis under kanten på marinadskålen. När ett lager av kött bildats, lägg på ett lager purjo. Sen ska ytterligare ett lager kött på. Varva tills alla köttbitar har fått marinad på sig.
Rosta sesamfrön i en stekpanna. Ta ur fröna och höj temperaturen. Sänk till medelvärme och smörj stekpannan med en tuss hushållspapper dränkt i olja. Lägg i köttbitarna en och en så att de täcker botten. Vänd dem när de har fått fin färg. Lägg upp på serveringsfat och garnera med sesamfrön.

Lördagslyxfrukost

Det känns som världens lyx med nybakat bröd till frukost, men det är en ganska enkelt ordnad lyx. Gör degen kvällen innan, baka ut frallorna och lägg dem på en plåt att jäsa i kylen över natten, så har du färskt bröd en halvtimme efter att du gått ur sängen. Skinka, god ost, lite grönsaker, marmelad och färskpressad apelsinjuice till och så är åtminstone min lördagmorgon en betydligt bättre sådan!

Frukostfrallor, 8-10 stycken
(Man kan naturligtvis dubbla degen om man vill göra fler, men eftersom bröden är godast färska och vi har svårt att få plats med mer än en plåt i kylen brukar jag inte göra fler än så här)

25 g jäst
2,5 dl vatten
1 tsk honung
1 tsk salt
2 msk olja
ca 8 dl mjöl (eftersom tvångsmässigt har fullkorn i allt jag bakar blandar jag 2 dl fullkornsdinkel med 6 dl vetemjöl, men enligt säkra källor är det väldigt gott med bara vetemjöl just i såna här bröd)

Smula jästen i en stor bunke. Lös upp jästen i lite av vattnet (inte varmare än 37 grader). Häll i resten av vattnet, salt, honung och olja. Blanda i mjölet lite i taget (spara lite till utbakningen också) och arbeta degen smidig. Täck över med en duk och låt jäsa ca en timme. Häll ut degen på mjölat bakbord och dela den i 8-10 delar. Forma en bulle av varje brödbit och doppa den i lite vetemjöl. Lägg bullarna på en plåt med bakplåtspapper och ställ in i kylen. Låt jäsa över natten. På morgonen tar du fram bröden ur kylen ca en halv timme innan de ska gräddas. Sätt ugnen på 250 grader (gärna varmluft). Grädda bullarna 8-10 minuter tills de har fått fin färg. Ta ut och njut!


Ett perfekt frukostalternativ

Jag är inte överförtjust i GI-fantasternas sätt att använda svenskars jakt på den smala lyckan som en guldgruva. Ekologisk mat med lågt GI ploppar upp i varenda mataffär och ofta är produkterna väldigt dyra. Trots det måste jag tipsa om Fredrik Paulùns müsli, som är precis så god som den låter. Den puffade quinoan kan man väl vara utan rent smakmässigt: det är som puffat ris, fast mindre och när paketet börjar ta slut märker man att de flesta kornen har sjunkit ner till botten. Däremot är kombinationen sultanrussin och solrosfrön en hit! Dessutom är det precis lagom mycket havregryn och pyttelite sötat med honung. Tillsammans med färsk frukt och fil blir det verkligen en perfekt frukost, precis som Fredrik själv säger :-)

Risotto med Karl Johan-svamp

Risotto är egentligen väldigt lättlagad mat, och man kan variera det i all oändlighet. Det här är en av mina favoriter, men jag är väldigt förtjust i skaldjursrisotto, risotto milanese (med saffran) och risotto primavera (med späda vårprimörer) också. Hemligheten med en god risotto tycker jag är att koka den lagom länge, så att riset har kvar en kärna. Kokar man den för länge blir det mer likt risgrynsgröt. Satsa också på att köpa riktig ost och riva, färdigriven går inte att jämföra smakmässigt.

Risotto med Karl Johan-svamp, till 4

4 dl risottoris (avorio eller arborio)
ca 8 dl svag buljong + ca 3 dl torrt vitt vin (min erfarenhet är att det alltid behövs mer vätska än vad det står på rispaketet)
2 schalottenlökar
olivolja
1-2 dl riven parmesan (parmeggiano reggiano eller grana padana)
1 msk smör

2 dl torkad Karl Johan
smör att steka den i
salt och peppar

Koka upp buljongen, blanda i vinet och håll varmt. Lägg svampen i blöt. Hacka schalottenlöken fint och fräs den mjuk i olivolja i en rejäl kastrull. Det är viktigt att löken inte tar färg. Lägg sedan i riset och fräs även det i ett par minuter så att det blir genomskinligt. Häll sedan på av buljong-och-vin-blandningen så att riset täcks och låt koka sakta på låg värme. Rör om med jämna mellanrum. När vätskan börjar ta slut häller du på lite till. Det ska aldrig bli helt torrt, men det är viktigt att inte ha för mycket vätska åt gången heller. Fortsätt så tills riset är färdigt, och glöm inte att röra för då kan det bränna fast. Om vätskan tar slut så gör lite mer. Stek under tiden svampen knaprig i smör på medelvärme, smaka av med salt och peppar. Att koka riset tar ca 25-30 minuter, men det säkraste sättet att veta när det är klart är smaka av allt eftersom. När riset är färdigt tar du av risotton från plattan, och då ska den vara ganska lös, den blir nämligen fastare av osten. Rör ner ost och smör, lägg upp på tallrikar och toppa med svampen (eller så rör du ner den i risotton efter smöret).

Friday, March 16, 2007

Den godaste äppelpajen

Den här äppelpajen är suverän! Kombinationen kanel och kardemumma är fantastisk ihop med syrliga äpplen, och det heltäckande krisptäcket gör att äpplena blir saftiga och härliga. Lite vaniljglass är gott till, eller vaniljsås (snabbmarsan är aldrig fel).

Till 4
3-4 medelstora, syrliga äpplen
1 msk mald kanel
1 msk mald kardemumma
200 g smör
2 dl socker
3 dl vetemjöl

Värm ugen till 175 grader. Skala och kärna ur äpplena och skär dem i rätt stora bitar. Lägg bitarna i en ugnsfast form så att de fyller den nästan till kanten. Blanda ihop ingredienserna till degen. Lägg degen i bitar över äpplena och bred ut den med en stekspade sköljd i iskallt vatten tills den täcker helt (skölj om stekspaden när det behövs). Grädda ca 35 minuter och låt svalna något innan servering.

Toast med sparris, lufttorkad skinka och getostkräm

Det här var vår förrätt ikväll. Receptet kommer ur boken "Michels Vin och Mat" av Michel Jamais, och är framtaget som en match till vin gjort på druvan Savignon Blanc, så ett sådant drack vi till. Fantastiskt gott var det!

Till 4
2 buntar grön sparris
1 citron
1 dl gräddfil
1 bit getost, ca 80 g
lite färsk basilika
lite färsk timjan
sal och vitpeppar
50 g fint skivad lufttorkad skinka
Lite romansallad olivolja
4 skivor vitt bröd

Gör i ordning sparrisen: skär av en bit längst ner och skala den om den är grov. Koka den i ett par minuter så att den fortfarande har en kärna. Blanda gräddfil och getost och smaka av med salt, peppar, timjan och finstrimlad basilika. Strimla skinkan fint och vänd ner den i getostkrämen. Skölj salladen och riv den i lagom bitar. Droppa över lite citron och olivolja och salta lätt. Rosta brödskivorna lätt, bred på lite getostkräm, lägg på salladen och sparrisen och toppa med resten av getostkrämen.

Fredagsinspiration

Vi älskar att äta små mumsiga tilltugg medan maten lagas, oavsett om det bara är vi två eller om vi har gäster. Ibland ersätter det förrätten och ibland har vi både och, det beror lite på hur sent vi äter (vi äter ganska ofta middag efter att barnen har somnat på fredagarna och då kan det behövas rejäla tilltugg föratt man ska stå sig).

Här kommer lite tips, och om ni vill ha mer detaljerade beskrivningar eller har frågor om något är det bara att fråga på!

*Bitar av mozzarella (alt. coctailvarianten) som du lägger ett basilikablad på och lindar lite parma runt. Fäst med tandpetare.

*Samma fast med baskisk fårost istället för mozzarella. Skippa basilikan då.

*Gör ostcrème av chèvre och kesella, klicka på en bit parma och rulla ihop Samma ostcrème som ovan, fast rulla in i en skiva rökt lax. Lägg i frysen ett par timmar och skär sedan upp i lagom stora munsbitar

*Olika små brödbitar (crostini, rostat etc.) med röror på, t.ex. tapenade, pesto, krabbröra, creme fraiche och rom, cremefraiche och rökt lax, guacamole+heta räkor/scampi...

*Rostade brödrundlar toppade med hackad avocado och papaya med lime- och chilidressing (för extra lyx, toppa med en grillad pilgrimsmussla)

*Tapas: patatas bravas med aioli, skinka, korv, pinxos med tapenade, heta, grillade scampi, bläckfiskringar i vitlök, potatistortilla i munsbitar...

*Ostron! Med citron till bubblet, med tabasco och worcestersås till ölen

*Gratinerade musslor, gärna i sitt skal

*Små bitar pitabröd med hummus, aubergineröra och minikebabspett

*Hemgjorda minipizzor, grädda dem som Marguerita och lägg fram valfria "pålägg" i skålar (prosciutto, salami, färsk basilika, oliver etc)

Thursday, March 15, 2007

Kronärtskocka som i Barcelona

Så här har jag fått kronärtskocka serverad några gånger på restauranger i Barcelona. Då har det varit en förrätt, men jag kan tänka mig att rätten passar bra även som side dish eller som del av en tapasbuffé. Egentligen kan jag tycka att det är lite synd på de stora, yttersta bladen att göra så här, men de kan man ju alltid stoppa i sig med lite smör och citron på medan man lagar den egentliga rätten!

Som förrätt
1 /2 kronärtskocka per person, eller en hel av den lite spädare sorten
olivolja
lite pressad citron
1 skiva serranoskinka per person
1/2 schalottenlök per person
1/2 vitlöksklyfta per person
salt och peppar

Skär bort stjälken och koka kronärtskockorna mjuka i rikligt med lättsaltat vatten. Låt dem svalna någorlunda och plocka bort alla de hårda ytterskalen, dessa ska inte användas här (det är dem du kan äta upp direkt med smör och citron). När du kommer till de mjukare bladen, där hela går att äta, plockar du av och sparar dem. Plocka/skär sedan bort "luddet" från bottnen och skär den i mindre bitar.

Hacka lök och vitlök. Strimla skinkan. Hetta upp olivolja i en stekpanna och fräs löken mjuk utan att den får färg. Höj värmen något och lägg i vitlök, skinkan och kronärtskocksblad och -botten och fräs i ett par minuter. Droppa över lite mer olja och lite pressad citron och smaka av med salt och peppar.

Den här rätten blir jättegod att göra med haricots verts också, koka den inte för länge innan du steker den då bara. Man kan också byta ut serranoskinkan mot bacon, eller ta bort den helt om man vill ha en vegetarisk rätt (då kan jag tänka mig att det är gott att tillsätta något annat som är lite salt istället, kanske kapris?).

Choklad- och chiligryta med limemarinerade bönor

Till skillnad från min syster och hennes man har vi här hemma inte så bra koll på vilka viner man ska välja till vilken mat. Därför kan systembolagets hemsida tillsammans med allt om vins vinguide vara en välsignelse när man försöker träffa rätt (eller så kan man ringa och fråga syster och systers man, men det kan jag ju inte tipsa bloggläsare att göra.) Systembolaget har nämligen en riktigt bra receptbank på sin hemsida, drycknyckeln, där de matchar recepten med viner. Det här receptet hittade vi när min man hade fått dyra viner i present av sin svärmor. Det har blivit en omtyckt bjudrätt som vi lagat så många gånger att vi nu måste pausa för att inte tröttna på den.

4 port
Grytan
600 g grytbitar, nötkött
1 msk smör
1 gul lök
1/3 grön chili
1/3 röd chili
2 msk tomatpuré
1 1/2 dl vatten
1 msk kalvfond
30 g mörk choklad, minst 70% kakao
1/2 msk salt
2 krm svartpeppar

Limemarinerade bönor
1 burk små svarta bönor
1 burk cannellinibönor
1 dl hackad färsk koriander
1 lime (rivet skal och saft)
1 msk olivolja
1 tsk flingsalt
1 krm grovmalen svartpeppar

Bryn köttet i smör i en tjockbottnad kastrull. Hacka lök och chili (ta bort frön och vitt i chilin), tillsätt det tillsammans med tomatpuré och fräs i ytterligare 2 minuter. Häll i resten av ingredienserna, koka på svag värme i minst 50 minuter. Rör om då och då och häll i mer vatten om det kokar bort för mycket vätska. Smaka av med mer salt om det behövs.

Häll av bönorna och skölj dem med kallt vatten. Blanda i en skål med resten av ingredienserna och låt stå i minst 20 minuter.

Servera med bröd och enligt systemet ett smakrikt kraftigt rödvin, gärna ur gruppen strama och nyanserade.

Måste lägga till att bönorna går att servera till massor av andra härliga saker, kan bland annat tänka mig att de blir kanon till det grillade i sommar!

Wednesday, March 14, 2007

Korianderraita

Raita är en indisk yoghurtsås som kan kryddas på lite olika sätt. Man kan också ha i hackad lök och bitar av grönsaker (vanligast är gurka och tomat). Den här är smaksatt med spiskummin och koriander och passar bra till den yoghurtmarinerade kycklingen i förra inlägget (men prova den gärna till annat också!).

5 dl tjock matlagningsyoghurt
1-2 tsk spiskummin
1 nypa socker
1 nypa salt
1/2 dl hackad färsk koriander

Lägg upp yoghurten i en skål och blanda i kryddorna. Smaka av och dekorera med ett par korianderblad.

Yoghurtmarinerad kyckling med indiska smaker

Det här åt vi till middag igår. Kryddorna tog jag lite på känn så måtten är ungefärliga. Jag gjorde i ordning marinaden redan på förmiddagen, lade i kycklingen och lät den ligga i kylen tills det var dags att laga middag (jag är ju mammaledig så jag kan göra sånt en vardag) men det går bra att marinera den kortare tid också. Minst en timme ska den nog ändå ligga för att bli bra. Servera gärna med korianderraita.

Till 4
1 kg kycklinglårfilé
2 dl matlagningsyoghurt (turkisk eller Arlas mezeyoghurt)
2 gula lökar
3 vitlöksklyftor
2 tomater
3 msk spiskummin
2 tsk kanel
1 tsk malen ingefära
1 tsk malen koriander
1 tsk malen kryddnejlika
2 msk gurkmeja
en näve hackad färsk koriander
salt
olja att steka i
ris att servera till
Blanda till en marinad av 2 dl yoghurt, 3 msk spiskummin, kanel, ingefära, malen koriander, kryddnejlika, gurkmeja, pressad vitlök, 1/2 hackad gul lök och hälften av den färska koriandern. Bäst gör du detta i en stor fryspåse. Lägg ner kycklingfiléerna i påsen, förslut den och kläm runt så att allt gojsar ihop sig ordentligt. Låt marinera i kylskåp i mellan 1 timme och 1 dag.
Sätt ugnen på 175 grader. Ta fram kycklingfiléerna och lägg dem i en ugnsfast form, klicka över den marinad som är kvar i påsen och salta dem. Stek i ugnen tills kycklingen är färdig (det tar ca 30 minuter, men kolla att den verkligen är genomstekt innan du tar fram den). Under tiden skalar du resten av löken och skär i strimlor. Ta bort kärnorna ur tomaterna och skär även dessa i strimlor. Stek lök och tomater tillsammans i olja på mycket låg värme i ca 20 minuter. Koka riset så att det är klart samtidigt med kycklingen.

När kycklingen är färdig tar du fram formen och häller försiktigt av vätskan som har bildats. Strö över tomat- och lökblandningen och servera med ris och raita.

Morotssoppa till art[e]fact

Art[e]fact har bett om recept på morotssoppa, så här kommer ett. Jag har tagit receptet ur huvudet, så det är lite av en chansning att laga den. Väldigt gott minns jag att det var i alla fall!

Morotssoppa med koriander

1 gul lök
3-4 stora morötter
3-4 potatisar
2 vitlöksklyftor
1 chili med styrka efter smak
olivolja
1 l buljong
ca 3 cm ingefära
1 pressad apelsin
1 msk honung
salt och peppar efter smak
1 kruka hackad färsk koriander
turkisk yoghurt (eller crème frâiche i nödfall)

Hacka lök och vitlök, skala och skär morötterna i slantar och potatisen i skivor. Kärna ur och hacka chilin och riv ingefäran. Fräs morötter, potatis, lök, vitlök, ingefära och chili i olivolja i en gryta utan att det tar färg. Låt allt ligga kvar i grytan och svettas fem minuter på låg värme. Häll på buljong och koka till morötter och potatis är mjuka. Låt soppan svalna något och mixa den sedan slät. Tillsätt pressad apelsin och honung och låt soppan bli varm igen. Smaka av med salt och peppar. Precis före servering strör du över rikligt med hackad, färsk koriander. Servera med en klick turkisk yoghurt.

Galettes

I går blev det ingen middag för mig. (Eller det är klart att jag åt, men inget jag är särskilt stolt över så det blir ingen uppvisning av det här...). Lunch blev det däremot. En god, god lunch på restaurang Byn. Där serverar de härliga galettes och söta crêpes.

Jag trodde att de skulle ha någon form av lunchmeny, men det var den ordinarie menyn som gällde. Vad som brukar vara en billig middag blev därför en dyr lunch. Gott var det ändå. I går blev det La jambon de parme, med getost, valnötter, parmaskinka och honung. Tidigare har jag testat deras La simple med ost och skinka samt crêpen La normande et suédoise med camembert och varm hjortronsylt. Den gången rullade jag därifrån.

Jag är otroligt sugen på att testa deras La Honfleur med pilgrimsmusslor, riven ost, zucchini och cidersås och L'aberdeen; baconlindad marulksfilé, smörslungad spenat, riven ost och syltad vitlök i hummersky. Till efterrätt kanske en La Barista; mascarponecrème, moccasås och chokladsås.

Monday, March 12, 2007

Osttips

I vår mataffär hade de extrapris på grottlagrad, schweizisk gruyère i förra veckan. Tillsammans med en söt fikonmarmelad blev den salta osten en väldigt god efterrätt. (Jag tror att kombinationen skulle fungera väldigt bra som drinktilltugg också om man skär osten i småbitar och ställer fram marmelad i doppvänlig skål).

Za'atar

Den här kryddblandningen kan man strö på grillspett, köttbullar och grillade grönsaker. Man kan också doppa bitar av nybakat bröd i za'atar för att ge det extra smaksättning.

75 g sesamfrön
3 msk torkad timjan
3 msk malen sumak

Rosta sesamfröna i en torr panna, skaka pannan under tiden eller rör runt i fröna. Låt dem svalna och blanda med timjan och sumak.

Sumak är ett syrligt bär som mals till pulver.

Libanesisk kebab


Nu har jag plockat fram ras el hanout igen. Idag blev det köttfärs som jag formade till avlånga järpar och stekte i smör.

500 gram köttfärs (fast lamm skulle funka jättebra!)
1 jalapeño
1/2 röd chili, typ spansk peppar
2 vitlöksklyftor
1 msk olja
salt och peppar
1 msk ras el hanout
.
Rensa chilin (båda sorterna) från frön och skär bort allt det vita inuti frukterna. Fröna och det vita är det starkaste på chilin och hindrar chilins smak från att komma fram. Vill du ha starkare, ha hellre i mer chili. Smaka gärna på frukten innan du bestämmer hur mycket du vill ha. Längst ut i toppen är chilin mildast, så smaka på en bit högre upp. Hacka chilin och vitlöken fint. När man hanterar chili är det bra att ha plasthandskar för att skydda händerna, och senare ögon, läppar och näsa, från den starka kryddan. Blanda samman alla ingredienser och rulla avlånga korvar av smeten. Stek på medelvärme (sådär en 5 på min spis som har 9 pluppar) i ungefär 20 minuter.
.
Till kebaben serverade jag idag bulgur och en auberginegegga som jag hittade på själv.
.
1 aubergine
1/2 citron
2 msk matlagningsyoghurt
1 stor pressad vitlöksklyfta
1 tsk spiskummin
2 tsk tahini (kan uteslutas)
1 msk za'atar (kan uteslutas)
salt och peppar
.
Rosta auberginen i ugnen. Eftersom jag hade lite ont om tid delade jag den på mitten och rostade i 200 grader cirka 25 minuter. Annars kan man sticka hål på skalet och rosta auberginen hel i ugnen. Det tar ungefär 40 minuter, håll koll på när skalet börjar skrynkla sig. Det viktigaste är att den blir helt mjuk. Gröp ur köttet ur auberginen, kör det i mixer och låt svalna. Blanda sen aubergine med resten av ingredienserna. Jag hade för tillfället ingen tahini hemma, men det är nog gott att ha i om det finns. Istället hällde jag i lite av en kryddblandning som heter za'atar.

Valnötsbröd

Ikväll ska vi äta linssoppa, och det har jag ju redan skrivit om här. Men jag kan ju lägga in receptet och en bild på brödet jag har bakat till soppan! Det är ett valnötsbröd, och i orginalreceptet görs det på enbart lantvetemjöl. Jag gjorde istället på en blandning av dinkel, vete och råg.

Valnötbröd, 1 limpa
25 g jäst
2,5 dl vatten
1 tsk salt
1 tsk honung
2 msk olja (valnötsolja eller annan)
1 dl krossade valnötskärnor
1 dl fint rågmjöl
2 dl fullkornsmjöl av dinkel
ca 4 dl vetemjöl special
mjöl till utbakning

Smula jästen i en bunke och lös den i lite av vätskan (inte varmare än 37 grader). Häll på resten av vattnet, salt, honung, olja och valnötter. Arbeta sedan ner mjölet, lite i taget tills du har en smidig deg. Täck över med en bakduk och låt jäsa 1 timme. Mjöla ett bakbord och häll ut degen. Knåda den tills den är lite blank och forma sedan en limpa av den. Lägg på plåt med bakplåtspapper. Täck över och låt jäsa ytterligare 30 minuter. Värm under tiden ugnen till 250 grader. När du sätter in brödet sänker du till 200 grader, grädda sedan i 40 minuter. När det återstår10 minuter kan du stänga av ugnen.

Sunday, March 11, 2007

En butlersk lammgryta

Barnkalas en hel eftermiddag kan ta musten ur vilka föräldrar som helst, men efter att ha avslutat kvällen med den här lammgrytan var vi på betydligt bättre humör. När jag skulle slå upp receptet insåg jag att jag egentligen hade blandat ihop två recept. Båda är ur Carl Butlers lammkokbok, och den ena grytan är siciliansk och den andra toskansk. Min fantastiskt goda mix lagar du såhär:

Till 4
700 g benfritt lammkött eller 1 kilo med ben
olivolja
2 gula lökar
3-4 stora vitlöksklyftor
1 burk hela tomater och lite av spadet
2,5 dl vin
2 msk koncentrerad kalvfond
ca 10 champinjoner
en rejäl näve kalamataoliver, gärna marinerade

Hacka lök och vitlök fint. Hacka tomaterna grovt. Täck botten av en järngryta med olivolja, hetta upp ordentligt och fräs löken genomskinlig. Häll på vitlöken, rör om och häll på tomater+lite spad, fonden och vinet. Låt koka 10-15 minuter (det mesta av vätskan ska koka bort men det får inte brännas i botten). Skär under tiden köttet i tärningar, salta och peppra och bryn runt om i en stekpanna. Lägg köttet i grytan och koka under lock på låg värme i ca en timme. Skär champinjonerna i stora bitar. När 20 minuter av koktiden återstår lägger du i champinjoner och oliver.

Servera med ris, potatis eller bulgur och gärna en sallad till.

Entrecôte med rotfruktspuré, rödvinssky och sallad med ugnsbakad körsbärstomat

Igår bjöd vi alltså systern med man på middag, helt improviserat. Vi hade tinat ett par skivor entrecôte utan att veta vad vi skulle göra med dem, så vi sprang ner och köpte ett par till och inventerade sedan kyl och frys för tillbehör. Resultatet blev så här.

Till 4
4 skivor entrecôte

puré:
6 medelstora potatisar
2 stora jordärtskockor
1 stor morot
1/3 kålrot
2 msk grädde
1 msk smör

sås:
1 msk smör
lite tärnad morot (tag från den till moset)
1 schalottenlök, hackad
1 dl kalvfond (utspädd)
2 dl rött vin
1/2 dl sherry (kan uteslutas)
1 msk russin
1 msk balsamvinäger

sallad:
1 ask körsbärstomater
1 kruka ekbladssallad
1/2 pkt frysta sockerärtor (färska är såklart ännu bättre)
100 g rökt sidfläsk
lite balsamvinäger
flingsalt

Gör så här:
Halvera körsbärstomaterna och lägg i ugnsfast form. Strö över lite salt och droppa på balsamvinäger. Baka i 100 grader i ugnen medan du lagar resten av maten. Skala och koka rotfrukter och potatis. Håll varma under lock med lite av kokvattnet. Gör såsen: smält smör och fräs lök och morot (var noga med att inte bryna). Hacka russinen och lägg i. Häll på fond, vin, balsamvinäger och sherry och låt koka ihop ordentligt, ca 15 minuter. Sila av och smaka av, tillsätt salt, peppar eller mer fond eller vin efter smak. Koka upp igen och låt småkoka ytterligare tio minuter. Under tiden tärnar och bryner du fläsket, och kokar sockerärterna i ett par minuter. Lägg upp sallad på tallrikarna. Gör purén: Mixa rotfrukterna med lite av kokvattnet till en slät puré. Smaksätt med grädde, smör, salt och peppar. Gnid köttet med olja, salt och peppar. Hetta upp en grillpanna och lägg på köttet. Värm på sockerärtor, puré och sås. Lägg ärter och tomater ovan på salladen, droppa ev. över mer balsamvinäger. Lägg upp purén och köttet och häll lagom med sås över det senare.

Ett nebbiolo passar fint till, eller ett cabernet sauvignon.

Dumplings med räkor

Jag gillar idén att ångkoka mat. Vid ångkokning behåller maten en större del av näringen än vid andra tillagningsmetoder. När vi gör dumplings brukar vi använda oss av en god räkfyllning.


4 port
1 nypa socker
1 msk fisksås
300 g skalade räkor
2 st salladslökar, hackade
2 msk färsk ingefära, hackad
1 nypa cayennepeppar
1 ägg
1 paket wonton-deg (finns att köpa fryst i asiatiska butiker, tex i Söderhallarna i Stockholm)

Blanda fyllningen. Knäck ägget i en liten skål och vispa det lätt. Lägg på ungefär 1,5 tsk fyllning i mitten av en wontonplatta. Stryk ägg längs kanterna och vik ihop degen diagonalt. Använd fingrarna och tryck till ordentligt i kanterna. Det får inte finnas några hål. Gör dumplings tills fyllningen är slut. Om det blir deg över kan man frysa om den.

När man ångkokar dumplings behöver man en speciell bambukorg som finns att köpa i asiatiska butiker och ibland även i vanliga mataffärer nu för tiden. Den är flätad, rund och har ett lock. Häll vatten i en kastrull, det räcker med ungefär 5 cm. Låt vattnet koka upp. Olja botten på ångkokaren så fastnar inte dumplingsarna så lätt. Lägg i dumplings i korgen och ställ korgen med locket på ovanpå kastrullen. Ångkoka 2-3 minuter.

Limemarinerade pilgrimsmusslor (och några jätteräkor)




Det här var alltså gårdagens förrätt. Med rätt tillbehör kan man säkert göra en varmrätt av det också, det provar vi säkert någon annan gång för det var väldigt gott.

Till 4
16 pilgrimsmusslor (och eventuellt några jätteräkor)
2 lime
2 msk god olivolja
salt och peppar
små träspett

Riv limeskalet och pressa ur saften ur limen. Blanda med olja, salt och peppar och häll i en fryspåse. Lägg i musslor och räkor och låt marinera i minst en timme, helst två. Ta upp dem och trä på små spett (se till att de är korta nog att gå ner i stekpannan, annars kan man kapa dem). Grilla i grillpanna eller stek på hög värme i ett par minuter (råa räkor ska bli röda, pilgrimsmusslor ska gå från lätt genomskinligt vita till helvita).


Dryckestips: Georg Breuer Riesling Sauvage, 106 kr. En mycket prisvärd och god riesling som vi definitivt inte är de första att tipsa om men som vi heller inte tröttnar på i första taget.

Saturday, March 10, 2007

Middagen...

Vi åt ju en fantastisk middag, syster. Pilgrimsmusslor och räkor till förrätt, entrecôte och rotmospuré till huvudrätt och rester från kalaset till efterrätt. Du har både bilder och recept, lägg ut, lägg ut!

Nutellatårta


Det var ju barnkalas idag så det bakades också en barntårta. Den föll även vissa vuxna i smaken medan andra kanske föredrar inte så söta smaker.

2 marängbottnar
1 burk nutella
5 dl vispgrädde
1 paket chokladfromage
jordgubbar

Gör chokladfromage enligt anvisning på paketet. Vispa grädden hårt, men inte till smör. Blanda i nutellan i grädden. Lägg chokladfromagen i ett tjockt lager mellan marängbottnarna. Bred ut nutellagrädden över och på sidorna av tårtan. Garnera fint med jordgubbarna.