Wednesday, March 14, 2007

Yoghurtmarinerad kyckling med indiska smaker

Det här åt vi till middag igår. Kryddorna tog jag lite på känn så måtten är ungefärliga. Jag gjorde i ordning marinaden redan på förmiddagen, lade i kycklingen och lät den ligga i kylen tills det var dags att laga middag (jag är ju mammaledig så jag kan göra sånt en vardag) men det går bra att marinera den kortare tid också. Minst en timme ska den nog ändå ligga för att bli bra. Servera gärna med korianderraita.

Till 4
1 kg kycklinglårfilé
2 dl matlagningsyoghurt (turkisk eller Arlas mezeyoghurt)
2 gula lökar
3 vitlöksklyftor
2 tomater
3 msk spiskummin
2 tsk kanel
1 tsk malen ingefära
1 tsk malen koriander
1 tsk malen kryddnejlika
2 msk gurkmeja
en näve hackad färsk koriander
salt
olja att steka i
ris att servera till
Blanda till en marinad av 2 dl yoghurt, 3 msk spiskummin, kanel, ingefära, malen koriander, kryddnejlika, gurkmeja, pressad vitlök, 1/2 hackad gul lök och hälften av den färska koriandern. Bäst gör du detta i en stor fryspåse. Lägg ner kycklingfiléerna i påsen, förslut den och kläm runt så att allt gojsar ihop sig ordentligt. Låt marinera i kylskåp i mellan 1 timme och 1 dag.
Sätt ugnen på 175 grader. Ta fram kycklingfiléerna och lägg dem i en ugnsfast form, klicka över den marinad som är kvar i påsen och salta dem. Stek i ugnen tills kycklingen är färdig (det tar ca 30 minuter, men kolla att den verkligen är genomstekt innan du tar fram den). Under tiden skalar du resten av löken och skär i strimlor. Ta bort kärnorna ur tomaterna och skär även dessa i strimlor. Stek lök och tomater tillsammans i olja på mycket låg värme i ca 20 minuter. Koka riset så att det är klart samtidigt med kycklingen.

När kycklingen är färdig tar du fram formen och häller försiktigt av vätskan som har bildats. Strö över tomat- och lökblandningen och servera med ris och raita.

No comments: