Thursday, March 22, 2007

Mammas lättrimmade torsk med pepparrot

Medan Linda åt den egyptiska grytan igår kväll blev jag bjuden på middag hemma hos mamma. Hon hade lagat en lättrimmad torsk som hon sedan kokade på spisen och serverade med en buljongsås, riven pepparrot, pressad potatis och smörfräst spenat. Det här sättet att laga torsk på ger en smakrik fisk som är fast och fin i köttet och inte kokar sönder. Jag bad naturligtvis att få receptet.

Till 4
750 g torsk (fyra portionsbitar)
1 msk salt
1 msk socker
1 paket bladspenat
riven pepparrot
50 g smör + smör att steka i
ca 2 dl utspädd fiskfond
potatis
salt och peppar

Gnid in torskbitarna med salt och socker. Låt rimma ca 1 timme i rumstemeratur, vänd en gång under tiden. Torka av bitarna när de är färdiga. Koka under tiden potatisen och riv pepparroten. Koka upp fiskfonden i en kastrull eller traktörpanna och lägg i torskbitarna (det ska precis täcka). Låt sjuda 5-7 minuter tills fisken är vit helt igenom. Fräs spenaten i smör, salta och peppra efter smak. Lägg upp fisken och klicka i 50 smör i buljongen, låt smälta och servera sedan blandningen som sås. Servera fisken med såsen, spenaten samt pressad potatis och riven pepparrot efter smak.

1 comment:

Linda said...

Nu blir jag aaaaaaaavis. Bara för att jag var tvungen att jobba!