Tuesday, March 6, 2007

Ras el Hanout

Om man är lite lat så är det här ett jättebra tips för att laga god mat. Precis som den indiska curryn och den svenska allkryddan (?) så finns en nordafrikansk variant som heter Ras el hanout. Den består av lite av varje, eller det man har hemma, men här är ett bra grundrecept:

5 lagerblad
1 msk torkad timjan
1 msk svartpepperkorn
1 msk nyriven muskotnöt
1 msk kryddnejlikor
1 msk korianderfrö
1 bit kanelstång
1/2 tsk muskotblomma
3-4 kardemummakapslar
1/2 tsk malen ingefära
1 tsk spiskummin
1 tsk gurkmeja
1 tsk anisfrön
1 tsk harissa eller cayennepeppar
2 msk rosenpaprika

Ta ut kardemummafröna ur kapslarna och bryt kanelstången i bitar. Kör alla kryddor till pulver i en elektrisk kryddkvarn (för det har väl alla hemma? annars kan man önska sig en i present. det går lika bra med kaffekvarn.) Häll upp på burk med tätslutande lock.

No comments: