Igår bjöd vi alltså systern med man på middag, helt improviserat. Vi hade tinat ett par skivor entrecôte utan att veta vad vi skulle göra med dem, så vi sprang ner och köpte ett par till och inventerade sedan kyl och frys för tillbehör. Resultatet blev så här.
Till 4
4 skivor entrecôte
puré:
6 medelstora potatisar
2 stora jordärtskockor
1 stor morot
1/3 kålrot
2 msk grädde
1 msk smör
sås:
1 msk smör
lite tärnad morot (tag från den till moset)
1 schalottenlök, hackad
1 dl kalvfond (utspädd)
2 dl rött vin
1/2 dl sherry (kan uteslutas)
1 msk russin
1 msk balsamvinäger
sallad:
1 ask körsbärstomater
1 kruka ekbladssallad
1/2 pkt frysta sockerärtor (färska är såklart ännu bättre)
100 g rökt sidfläsk
lite balsamvinäger
flingsalt
Gör så här:
Halvera körsbärstomaterna och lägg i ugnsfast form. Strö över lite salt och droppa på balsamvinäger. Baka i 100 grader i ugnen medan du lagar resten av maten. Skala och koka rotfrukter och potatis. Håll varma under lock med lite av kokvattnet. Gör såsen: smält smör och fräs lök och morot (var noga med att inte bryna). Hacka russinen och lägg i. Häll på fond, vin, balsamvinäger och sherry och låt koka ihop ordentligt, ca 15 minuter. Sila av och smaka av, tillsätt salt, peppar eller mer fond eller vin efter smak. Koka upp igen och låt småkoka ytterligare tio minuter. Under tiden tärnar och bryner du fläsket, och kokar sockerärterna i ett par minuter. Lägg upp sallad på tallrikarna. Gör purén: Mixa rotfrukterna med lite av kokvattnet till en slät puré. Smaksätt med grädde, smör, salt och peppar. Gnid köttet med olja, salt och peppar. Hetta upp en grillpanna och lägg på köttet. Värm på sockerärtor, puré och sås. Lägg ärter och tomater ovan på salladen, droppa ev. över mer balsamvinäger. Lägg upp purén och köttet och häll lagom med sås över det senare.
Ett nebbiolo passar fint till, eller ett cabernet sauvignon.
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
1 comment:
Nu äter inte jag kött, men rotfruktspuren lät jättegod! Jag måste genast skriva ner receptet, tack för tipset!
Post a Comment