Sunday, March 25, 2007

Våffeldagen

Idag åt vi såklart våfflor. Två olika våffelsmeter fick det bli, den ena laktosfri. Våfflorna fick väldigt olika karaktär, de med vispad grädde i smeten blev väldigt frasiga medan de som gjordes på havregrädde var mjukare och saftigare. Tillbehören som bjöds var hela björnbär, löst vispad grädde smaksatt med vanilj, jordgubbssylt och, till treåringens stora glädje, nutella.
Frasvåfflor, ca 8 st

4 dl vetemjöl
2,5 dl iskallt vatten
4 dl vispgrädde
4 msk smält smör

Blanda ihop vetemjölet och det kalla vattnet till en jämn smet. Vispa grädden till hårt skum och rör ner i smeten. Rör slutligen ner det smälta smöret. Grädda.

Laktosfria våfflor, ca 8 st

3 dl oatly imat
3 dl iskallt vatten
3 dl vetemjöl
3 ägg
2-3 msk smör
0,5 tsk salt

Häll imaten i en skål. Vispa i mjölet och saltet till en jämn smet. Häll i vattnet och därefter äggen. Grädda. Alternativt kan du smälta smöret och hälla i det i smeten. Då behövs inget smör till gräddningen förutom till första laggen.

No comments: