Saturday, June 30, 2007

Godaste köttfärssåsen

Veckor när man knappt är innanför dörren och vänder är det bra med mat som köttfärssås. Det är billigt, lagar ganska mycket sig själv och går att göra i stora mängder. Sen är det bara att variera tillbehören: spaghetti, bulgur, quinoa, pitabröd eller en stor sallad. Den här köttfärssåsen blir jättegod, den är gjord på lammfärs och har ganska mycket rödvin i sig. 500 g lammfärs
1 burk krossade tomater
1 krossade tomaterburk fylld med rödvin
1 gul lök
2-3 vitlöksklyftor
1 buljongtärning/köttfond
färskriven parmesan
salt och peppar

Stek lök och vitlök och låt färsen fräsa med efter ett tag. Häll i tomaterna, vinet och buljongen och låt koka så länge som möjligt, minst en halvtimme men gärna två timmar. Fyll på med mer vin eller vatten om såsen blir för torr.

Om man inte har rödvin hemma kan man byta ut det mot en skvätt balsamvinäger. Det räcker med nån matsked eller två, smaka av vad du tycker är bäst. Rödvin går annars jättebra att spara i en burk i frysen. Eftersom det är alkohol i fryser den inte helt, utan blir som hemmagjord isglass. Det går lätt att skeda upp så mycket man vill ha att lägga i såsen.

Sunday, June 24, 2007

Systrarnas midsommar

Systrarna hade en solig midsommar i Roslagen med dans runt midsommarstången, fiskdamm och fika i gräset.


Senare blev det traditionell midsommarmat till förrätt: matjessill med gräslök, gräddfil och färskpotatis.






Den som inte ville ha sill fick annan rå fisk: sashimi med wasabiolja



Efter sill blev det grill...


... och en härlig tomatpaj från Lindholmen.



Till efterrätt Natz espressokaka med färska jordgubbar, nyplockade i landet
Eftersom det växer flera olika sorter där, hade varje gubbe man stoppade i munnen en egen smak.





Saturday, June 23, 2007

Jambalaya

Lite Louisianamat kan behövas för att väga upp all den svenska sommarmaten i midsommartider. Till 4 personer behövs
1 gul lök
1 dl blekselleri
1/2 paprika
0,5 dl hackad rökt skinka (Tassoskinka står det i vårat recept, men annars nån annan smakrik rökt skinka. Vill man ha styrka kan man ha i lite cayennepeppar eller cajun meat magickrydda.)
0,5 dl cajun korv (eller annan kryddstark korv, tex kabanossen eller chorizo)
1 burk krossade tomater
1 lagerblad
1/2 msk creole seasoning
1 vitlöksklyfta
1/2 msk tennessee sunshine-sås (finns på coop, ica och hemköp)
2 dl ris
2,5 dl vatten eller öl
lite kycklingdelar, räkor eller annat man har hemma och vill slänga i grytan
Hacka löken fint och stek den tillsammans med selleri och paprika i 15 minuter. Lägg i skinka och korv och fräs en stund till. Häll över det stekta i en stor gryta och lägg i de krossade tomaterna, lagerblad och creole seasoning, vitlök och tennessee sunshine-såsen samt kycklingbitar om du vill ha det. Sjud under omrörning i 15 minuter. Ställ tillbaka grytan och låt koka under lock i 4 minuter. Ta bort den från plattan och låt stå med locket på tills riset är mjukt, 10-15 minuter.

Wednesday, June 20, 2007

Biff med bacon och stekta champinjoner

Den här rätten känns egentligen mer höstlik än somrig, men det har ju regnat i några dagar nu. Annars kanske man kan grilla biffarna så blir det lite mer sommarkänsla? Eller så struntar man helt enkelt i årstiden och gör det för att det är gott, det går också bra. Såsen i det här receptet är smakanpassad för ett Nebbiolo-vin, men det smakar inte illa till andra rödviner för det (eller till vatten heller för den delen). Jag har inte tagit med några tillbehör i det här receptet, men ugnsstekt potatis och någon typ av kokta grönsaker (sockerärter eller haricots verts kanske?) passar fint till.

Till 2
2 skivor biff (utskuren eller ryggbiff)
1/2 paket bacon
4-6 färska champinjoner
smör att steka i

sås:
1 msk tärnad morot
1/2 msk finhackad schalottenlök
2 soltorkade tomater, hackade
10-15 russin, hackade
1/2 msk tomatpuré
1 dl god köttbuljong (ex. kalvfond på flaska+vatten)
1 msk balsamvinäger
2 dl rött vin
smör att steka i

Börja med såsen. Smält en rejäl klick smör i en kastrull och fräs schalottenlök, morot, russin och soltorkade tomater på medelvärme. Löken får absolut inte bli brun, bara genomskinlig och mjuk. På slutet har du i tomatpurén, drar upp värmen lite och "rostar" den under omrörning i någon minut. Häll på balsamvinäger och buljong och koka i ca 10 minuter. Sila av, häll på rödvinet och sjud långsamt i 15-20 minuter till. Om för mycket vätska kokar bort kan du pytsa på lite mer vin, men var försiktig så att du inte späder bort all smak (sänk värmen istället). På slutet ska du ha ca 1-1,5 dl sås kvar.

Gör rent champinjonerna och skiva dem. Dela baconskivorna på hälften. Stek svamp och bacon i lite smör så att baconet blir riktigt knaprigt. Stek sedan biffarna i stekpanna eller grillpanna, 2-4 minuter per sida (beroende på tjocklek och smak). Lägg upp på tallrikar, garnera med champinjoner och bacon och häll såsen över.

Tuesday, June 19, 2007

Tagliatelle med prosciutto och karl johan-svamp

Det här är riktig snabbmat, tar max en kvart att laga. Gott är det också, och passar precis lika bra som hastig vardagsmiddag som vid festligare tillfällen. Magert är det däremot inte, men det behöver det ju inte vara jämt. Vill du köra en enklare variant så använd bacon och champinjoner, men samma sak blir det inte.

Till 2
1 paket färsk tagliatelle
1/2 paket prosciutto (ca 50 g)
en näve torkad Karl Johan
färsk basilika
1/2 dl grädde
1 dl grovriven färsk parmesan
1 klick smör (ca 30 g)
smör att steka i
salt och svartpeppar

Lägg svampen i blöt och sätt på pastavattnet. Strimla prosciutton och riv parmesanen. När svampen är mjuk kramar du försiktigt ur den och fräser lätt i smör. Tag av från plattan. Koka pastan och häll av den. Lägg tillbaka pastan i kastrullen, sätt tillbaka på värme och häll på grädden. Rör ner smör och ost, och rör tills osten har smält. Det ska alltså inte bli någon sås av grädden och osten utan den ska bara göra pastan lätt krämig. Lägg i prosciutton i svampstekpannan och ställ tillbaka på värme, fräs mycket hastigt under omrörning. Fördela pastan i tallrikar och lägg prosciutton och svampen ovanpå. Garnera med färska basilikablad.

Vintips!


Vi skriver för lite om vin, det är inte bra. Därför tänkte jag nu ge två i mitt tycke riktigt bra vintips. Båda råkar vara italienska, men helt olika i karaktären. Det ena är gjort på nebbiolodruvan, ett smakrikt och ganska strävt vin. Det är ett typiskt matvin som helst avnjuts med en riktigt schysst rödvinssås, gärna smaksatt med soltorkade tomater och russin. Gräddiga tillbehör som gratänger eller puréer är inte heller fel. Det andra vinet är ett otroligt mjukt och insmickrande Ripasso (ett Valpolicella som lagrats i tunnor där det tidigare gjorts Amarone). Det smakar nästan godis, så sött är det, samtidigt som det har både kraft och karaktär. Det är både ett bra matvin och ett trevligt sällskapsvin, utmärkt att dricka till italienska charkuterier eller en enkel pasta med ädelostsås. Eftersom det är ett ripasso går det dessutom fantastiskt bra ihop med såser smaksatta med balsamvinäger, som till exempel den här.
Langhe Nebbiolo (Pio Cesare), 7306, 102 kr
Zenato Ripassa, 12324, 159 kr

Monday, June 18, 2007

Chilifrukter, ännu en uppdatering

Chilifrukterna växer och frodas! Nu har den första frukten blivit riktigt stor. Den är så rolig, den växer rakt upp! Det är en Hungarian yellow wax hot.
Bland de andra sorterna är det lite si och så. Jalapeñon blommar stiligt, liksom en habanero. Tyvärr verkar varken birds eye eller anchon vilja dra i gång den här säsongen. De växer men blommar inte. Inte heller Rokotopepparn visar några knoppar, men den är stor och stilig och har ludna blad, så den kommer säkert.

Tomater

Måste tipsa om de här goda fina ekologiska tomaterna som jag hittade på ica häromdagen



Visst är de härliga?

Ett väldigt gott bröd

Brödet jag bakade igår blev sällsynt lyckat så det måste jag skriva om. En tredjedel vardera av råg, fullkornsdinkel och vete och en lite längre jäsning gav ett saftigt, lite segt bröd som smakade jättegott. Eftersom jag alltid bakar för hand och dessutom har en liten frys gör jag sällan mer än en limpa åt gången, men det borde inte vara några problem att dubbla receptet för den som vill.

Till 1 limpa
25 g jäst
2,5 dl vatten
1 tsk salt
1 tsk honung
2 msk rapsolja
ca 7 dl mjöl, 1/3 vardera av fint rågmjöl, fullkornsdinkel och vetemjöl special

Smula jästen i en bunke. Häll på lite av vattnet (rumstempererat) och rör tills jästen har löst sig. Häll på resten av vattnet och blanda i salt, honung, olja, rågmjöl och dinkelmjöl. Arbeta ihop den lösa degen och ställ att jäsa övertäckt på dragfri plats i ca 3 timmar. Arbeta ner vetemjölet så att du får en fast och smidig deg, täck över och låt jäsa ytterligare 30 minuter. Arbeta snabbt ihop den jästa degen, stjälp upp på en bakplåtspappersklädd plåt, täck över och låt jäsa 30 minuter till. Värm under tiden ugnen till 250 grader. Sätt in plåten, sänk värmen till 200 grader och grädda i 30 minuter.

Thursday, June 14, 2007

Citron- och vallmofrökaka

God god god! Blev bjuden på den här kakan hos en vän som hade inflyttningsfest och tog tre bitar. Och då gillar inte jag citronkakor egentligen.



175 g smör eller margarin
3 dl strösocker
2 ägg
skal och saft av 1 citron
¾ dl blå vallmofrön
2 dl vetemjöl
c:a 1 dl blå vallmofrön att bröa formen med

Klä en form med löstagbara kanter med bakplåtspapper i botten. Smöra formen och bakplåtspapper och bröa den med vallmofrön. Smält smöret och låt det svalna något. Blanda ner socker, ägg, citronskal- och saft och sist mjölet. Häll smeten i formen. Grädda kakan i 180 ° i cirka 35 minuter.

Wednesday, June 13, 2007

Lime- och hoisinmarinerade kycklingspett med nudlar och grönsaker

Det här hittade jag på idag. Jag köpte hoisinsås för någon månad sedan, har inte haft det hemma på evigheter, och ville prova något nytt med den. Kombinationen hoisinsås och lime blev väldigt bra, tidigare har jag mest använt ingefära och vitlök till (det gjorde jag ju i och för sig nu också). Jag kan tänka mig att spetten blir ännu godare om man gör dem på grillen men goda blev de i ugnen också.

Till 4
1 kg kycklingfilé (jag använde lårfilé, tycker att den är mörast)
1,5 dl hoisinsås
1 lime (skal+saft)
2 cm färsk ingefära, riven
1 rejäl vitlöksklyfta, pressad
morot, broccoli och zucchini
äggnudlar

Riv limeskal och ingefära. Blanda hoisinsåsen med pressad lime, rivet limeskal och riven ingefära till en marinad. Pressa i vitlöken. Skär kycklingfiléerna i mindre bitar (ca 1,5*1,5 cm) och lägg dem i marinaden. Låt ligga ca 2 timmar (kan tänka mig att det blir bra i kylen över natten också). Strimla morötter och zucchini, skär broccolin i små buketter. Koka morotsstrimlor och broccolibuketter i några minuter så att de blir en aning mjuka. När kycklingen marinerat klart trär du upp bitarna på små träspett. Lägg grönsakerna i botten på en ugnsform och skvätt över lite marinad. Lägg spetten över ugnsformen och stek i 250 graders ugnsvärme, 15-20 minuter tills kycklingen är genomstekt (måste ju trycka på det eftersom jag har läsare som tror att jag gillar rå kyckling). Under tiden kokar du äggnudlarna efter anvisningarna på paketet. Ta ut ugnsformen när kycklingen är färdig (obs!), lyft bort några av spetten och vänd ned nudlarna i grönsakerna. Lägg tillbaka spetten och servera. Variant: Laga allt utom nudlarnapå grillen, kycklingen på spett och grönsakerna (med marinad på) i foliepaket!

Salviakryddade kalvfärsbiffar med örtyoghurtsås

Vintermat blir lätt sommarmat om man ändrar kryddning och tillbehör. Färsk salvia är en sommarkrydda för mig, och en kall örtsås passar perfekt varma dagar. Egentligen hade jag tänkt ha strimlad prosciutto i biffarna också, men den hade på något mystiskt vis försvunnit ur kylskåpet. Färskpotatisen ugnsbakade vi i halvor den här gången, men man kan lika gärna ha kokt färskpotatis eller bara en matig sallad till.

Till 2 vuxna
ca 250 g kalvfärs
5-6 blad färsk salvia
1 rejäl vitlöksklyfta (pressad)
1 ägg
salt, peppar
en skvätt konjak (kan uteslutas)
ev. lite strimlad prosciutto

örtsås:
2 dl matlagningsyoghurt (eller avrunnen vanlig naturell)
färska örter: salvia, basilika, rosmarin och persilja
salt och peppar

Blanda ihop örtsåsen först så att den får stå till sig lite. Antingen hackar du bara örterna fint, blandar med yoghurten och saltar och pepprar, eller så kan du mixa örterna med salt, peppar och lite olivolja innan du blandar dem med yoghurten. Det sistnämnda sättet ger en lite kraftigare örtsmak. Blanda sedan färsen med övriga ingredienser. Forma fina biffar av smeten och stek eller grilla på medelvärme. Servera med såsen, en god sallad och färskpotatis.

Monday, June 11, 2007

Kardemummadoftande rabarberkompott

Ännu mer rabarber har vi plockat, och den här gången gjorde vi kompott på den. Smaksättningen var vanilj och kardemumma, och tillbehören glass och hembakade maränger. Inte dumt alls, måste jag säga :)

Rabarberkompott till 4
250 g rabarber
1/2 dl vatten
1 dl socker
1 vaniljstång (skrapa ur fröna och låt både dem och stången koka med)
1/2 tsk kardemummakärnor

Lägg alla ingredienser i en kastrull och koka sakta i 10-15 minuter. Tag av från värmen och låt stå ytterligare minst en halvtimme så att smakerna sätter sig ordentligt. Sila eller plocka bort kardemummafröna och vaniljstången. Servera med god vaniljglass och kanske en maräng eller två!

Friday, June 8, 2007

Rödtunga med potatis- och jordärtskockskompott


Fisk och fläsk är en väldigt bra kombination. Det här bjöd mamma på nyligen, och trots rotfrukterna kändes det fräscht och vårlikt (särskilt med en sallad på egna primörer till). Receptet kommer från svensk fisk men är som vanligt lite ändrat.
Till 4
4 rödtungefiléer
200 g färskpotatis
200 g jordärtskockor
1 dl grönsaksbuljong
smör och olivolja
salt och peppar
100 g rökt sidfläsk
1 schalottenlök
1 1/2 dl kraftig fiskfond
1/2 dl torrt vitt vin
bladpersilja
Skala jordärtskockor och borsta potatisen. Skär i mindre bitar. Bryn dem i smör i en tjockbottnad kastrull tills de har fått färg. Häll på grönsaksfond och låt koka upp. Låt koka under lock tills grönsakerna börjar bli mjuka. Koka därefter utan lock tills nästan ingen vätska återstår. Mosa till dem lite med en trägaffel och smaka av med salt och peppar. Stek fintärnat rökt sidfläsk på medelvärme och lägg upp på hushållspapper. Gör persiljebuljongen: Finstrimla bladpersilja. Blanda fiskfond, vitt vin, olivolja, persilja och finhackad schalottenlök. Låt dra en stund. Smaka av med salt och peppar. Värm försiktigt vid servering. Salta och peppra rödtungan, placera i smord form och baka i 180 °C varm ugn i ca 10-12 min tills den börjar skiva sig. Lägg upp rotsakskompotten i en djup tallrik, lägg rödtungan ovanpå. Skeda persiljebuljong över fisken och strö på fläsket.

Havskräfta med lime-beurre blanc


Den här lilla förrätten gjorde vi när vi hade gäster för några veckor sedan. Jag ville testa kombinationen havskräfta och lime, samtidigt som vinet vi skulle ha till krävde en viss gräddighet.


Tyvärr insåg jag just att jag har receptet på såsen hemma och där är jag inte nu så jag får komplettera senare. Den gjordes i alla fall utan lök och med vitt vin och limeskal istället för vinäger (kokades upp tillsammans och så vispade jag i smöret i små kluttar). Riven basilika var det i också. Havskräftorna gratinerades sedan med rejält med sås på, och resten av såsen lades bredvid. Väldigt gott var det!

Wednesday, June 6, 2007

Jerk chicken med rött ris

Ännu ett recept från Marcus Samuelssons Streetfood. Vi hade glömt att köpa vårlök och hittade ingen pumpa, men det blev gott även utan. Vi bytte ut kyckling lår med skinn mot kycklinglårfiléer. Dessutom hade vi inte tid att marinera över natten utan lät det bara stå nån timme. Istället gjorde jag dubbla portioner och lämnade hälften i kylskåpet att beredas i morgon.

4 portioner

4 kycklinglår med skinn, salt peppar och 1 dl olivolja

Jerkmix

1 msk farinsocker

3 kryddpepparkorn, krossade

1 kanelstång, bruten

1/2 tsk cayennepeppar

3 vitlöksklyftor, hackade

1/2 msk mald ingefära

1/2 msk torkad timjan

1 jalapeño, hackad

2 vårlökar, finskurna

saft av 2 lime

1/2 dl rödvinsvinäger

1 msk salt

1/2 dl olivolja

Blanda alla ingredienser och marinera i kylskåp över natten. Sätt ugnen på 200 grader. Bryn kycklingen i en stekpanna och stek den sen i mitten av ugnen i en kvart-tjugo minuter.

Rött ris

1 gul lök, skalad och hackad

2 vitlöksklyftor

2 msk tomatpuré

2 dl hackat pumpakött

1/2 dl olivolja

2 dl långkornigt ris

4 dl vatten

2 tomater, grovt tärnade

salt och peppar

saften av 1 lime

Stek lök, vitlök och tomatpuré i olivoljan i nån minut. Lägg i riset och stek i ytterligare 2 minuter. Häll på vatten och koka i 20 minuter. När det är ett par minuter kvar på riset, rör i de tärnade tomaterna. Smaka av med salt, peppar och limesaft.

Tuesday, June 5, 2007

Resultat av sötpotatistestet

I veckan testade vi att laga sötpotatis med chili och lime på tre olika sätt. Alla utgick från samma kryddning; olivolja mixat med limesaft och hackad chili, salt och peppar. Skillnaderna var när smakerna kom in i leken: långt före, precis före eller efter ugnen. Den ena sorten fick marinera i kryddorna i nån timme, den andra fick kryddorna penslade på sig precis innan de skulle in i ugnen och den sista torrostades för att få kryddorna penslade på sig när de kom ut ur ugnen. Det godaste var att marinera och torrosta.

Rabarber- och jordgubbsconsommé

"Mamma, jag vill laga rabarbersoppa" sa treåringen efter att ha gått loss på rabarberståndet. "Kan vi väl göra" sa jag, och letade raskt upp ett recept som lät smarrigt. Receptet kommer ifrån boken "Rabarber" av Ingar Nilsson, där serveras den till pannacotta. Vi åt den till vaniljglass och jag minskade ned receptet till en tredjedel av ursprungsmängden, både och gick alldeles utmärkt!
Rabarber- och jordgubbsconsommé, 10 portioner
1 kg rabarber
1 kg jordgubbar
2,5 dl socker
1 dl pressad citron
1 dl sött dessertvin, typ Sauternes
Dela rabarbern i mindre bitar. Lägg alla ingredienser i en kastrull och koka upp. Sjud blandningen på svag värme ca en timme. Låt rinna av ordentligt i silduk eller tätmaskig sil (fast ta tillvara vätskan som rinner ned, det är den som är consommén :)). Bärmoset kan du spara och äta i filen eller hitta på något annat roligt med.

Sunday, June 3, 2007

Ingefärsmarinerade scampi med sting

Redan igår gjorde vi ett försök att laga sötpotatis med chili och lime. Det blev inte så bra (fast det ser ju jättegott ut på bilden...), men scampin som vi gjorde till blev supergod! Till 2 personer
Marinera 20-25 scampi i olivolja, 1 tsk grön currypasta och några mosade vitlöksklyftor. Fräs hastigt i het panna.

Test: sötpotatis med chili och lime

Ikväll ska vi testlaga sötpotatis med chili och lime på fyra olika sätt. Vi vill ha smaken som vi fick den på Matkultur för kanske ett och ett halvt år sen. Alla tips på tillagningsmetoder välkomnas varmt!

Friday, June 1, 2007

Hummerrisotto med grillade pilgrimsmusslor


Igår var vi tvungna att fira lite. Det verkar nämligen som att vi vinner över vår griniga granne och äntligen får bygga balkong (fatta hur mycket goda saker jag ska odla på den!!). Den här hummerrisotton var rent ut sagt sagolik så den hamnar i "gudomligt" kategorin direkt. Ett tips när det gäller hummer förresten: Efter nyår och alla hjärtans dag brukar affärerna nästan alltid rea ut fryst hummer för minst halva priset. Köp några då och lägg i frysen! För övrigt har jag kokat hummersoppa på skalen, den ska vi äta till förrätt imorgon :)
Hummerrisotto för 2
2 schalottenlökar
2,5 dl avorioris
2 dl torrt vitt vin
ca 1 liter svag buljong (jag använder hönsbuljong, men grönsaks går också bra)
1 msk smör
1/2 dl olivolja
1 dl grovriven parmesan
1 fryst hummer (tina i god tid)
4-6 pilgrimsmusslor
Hacka löken fint. Koka upp buljongen och håll den sedan varm. Värm oljan i en tjockbottnad kastrull och fräs löken mjuk i ett par minuter (den får inte brynas, det förstör smaken helt). Höj värmen och lägg i riset, rör runt i ett par minuter till. Häll sedan på hälften av vinet och låt det ånga bort. Häll resten av vinet i buljongen. Häll på buljong så att riset täcks helt. Låt koka på svag värme och rör om ofta. Så fort det börjar se torrt ut pytsar du på lite mer buljong. Sammanlagt ska risotton koka i ca 30 minuter, men smaka av så att du får rätt konsistens på riset (ska vara lite al dente). Om buljongen tar slut så koka upp lite mer, tänk på att risotton ska vara rejält krämig när du tar av den. Medan riset kokar tar du ut hummerköttet ur klor och stjärt och hackar det grovt. Resten av hummern och skalet kan du koka fond eller soppa på, det är alldeles för gott för att kasta bort! Riv också parmesanen. När risotton är färdig tar du av den från plattan. Hetta upp en grillpanna, droppa lite olja på pilgrimsmusslorna och salta dem. Grilla i het panna någon minut på varje sida. Skiva musslorna tunt men spara gärna ett par att dekorera med. Rör ner smöret, hummerköttet och parmesanen i risotton och lägger upp direkt på tallrikar (hummern blir seg och smakar sämre om den får ligga i länge). Lägg skivor av pilgrimsmusslor på toppen och garnera ev. med en hel mussla. Klart!

Moussaka

Det här är egentligen våran pappas paradrätt, och riktigt lika god som hans blir inte min (vad är din hemlighet, pappa???). Tillräckligt god för att tipsa om här är den i alla fall, och receptet är med några små modifikationer taget rakt av från Butler. En grekisk sallad med god fetaost, kalamataoliver och rejält med olivolja på är inte fel till!
Till 4-6 personer
400-500 g lammfärs
2-3 auberginer
1 dl svag buljong
1 dl vitt vin
1 burk hela tomater av god kvalitet (eller färska skållade)
2 gula lökar
1/4 dl hackad persilja
ett par kvistar färsk timjan (eller 1/2 tsk torkad)
ett par kvistar färsk rosmarin (eller 1/2 tsk torkad)
2-4 vitlöksklyftor
1 dl riven ost
olivolja
vit sås:
1 dl vetemjöl
7 1/2 dl mjölk
25 g smör
vitpeppar och salt
Skär auberginerna i halvcentimetertjocka skivor på snedden. Lägg dem i en skål, strö över 1 1/2 tsk salt, blanda och sätt på en assiett som lock. Låt stå i ca en timme. Under tiden gör du köttfärsröran. Skär tomaterna i bitar och skala och hacka lök och vitlök. Fräs lök och vitlök lätt i olivolja i en tjockbottnad gryta. Öka värmen och lägg i lammfärsen. Mosa den och bryn runt om. Häll på buljong och vitt vin, tomater+spad, persilja, rosmarin och timjan. Salta och peppra och låt sedan småputtra i minst 40 minuter. Rör om ibland och späd med mer buljong om det skulle bli torrt. Sätt ugnen på 225 grader. Gör den vita såsen. Butler toppreder sin: Häll mjölken i en kastrull och vispa i mjölet så att det blir alldeles slätt. Koka upp och sjud på svag värme i 6 minuter. Rör ner 25 g smör, salta och peppra. Själv tycker jag att det är svårt att toppreda så jag bottenreder istället: Smält smöret i en kastrull och vispa i mjölet. Pytsa på lite i taget av mjölken, vispa ordentligt slätt medan blandningen kokar upp. Fortsätt på samma sätt tills all mjölk är i, salta och peppra. Låt auberginerna rinna av i ett durkslag. Värm olja i en stekpanna och bryn dem på bägge sidor och lägg upp dem på hushållspapper. I en smord form varvar du sedan auberginer, köttfärsröra, vit sås och ost. Avsluta med auberginer, vitsås och ost. Grädda i 30 minuter.