Saturday, June 23, 2007

Jambalaya

Lite Louisianamat kan behövas för att väga upp all den svenska sommarmaten i midsommartider. Till 4 personer behövs
1 gul lök
1 dl blekselleri
1/2 paprika
0,5 dl hackad rökt skinka (Tassoskinka står det i vårat recept, men annars nån annan smakrik rökt skinka. Vill man ha styrka kan man ha i lite cayennepeppar eller cajun meat magickrydda.)
0,5 dl cajun korv (eller annan kryddstark korv, tex kabanossen eller chorizo)
1 burk krossade tomater
1 lagerblad
1/2 msk creole seasoning
1 vitlöksklyfta
1/2 msk tennessee sunshine-sås (finns på coop, ica och hemköp)
2 dl ris
2,5 dl vatten eller öl
lite kycklingdelar, räkor eller annat man har hemma och vill slänga i grytan
Hacka löken fint och stek den tillsammans med selleri och paprika i 15 minuter. Lägg i skinka och korv och fräs en stund till. Häll över det stekta i en stor gryta och lägg i de krossade tomaterna, lagerblad och creole seasoning, vitlök och tennessee sunshine-såsen samt kycklingbitar om du vill ha det. Sjud under omrörning i 15 minuter. Ställ tillbaka grytan och låt koka under lock i 4 minuter. Ta bort den från plattan och låt stå med locket på tills riset är mjukt, 10-15 minuter.

No comments: