Wednesday, June 13, 2007

Salviakryddade kalvfärsbiffar med örtyoghurtsås

Vintermat blir lätt sommarmat om man ändrar kryddning och tillbehör. Färsk salvia är en sommarkrydda för mig, och en kall örtsås passar perfekt varma dagar. Egentligen hade jag tänkt ha strimlad prosciutto i biffarna också, men den hade på något mystiskt vis försvunnit ur kylskåpet. Färskpotatisen ugnsbakade vi i halvor den här gången, men man kan lika gärna ha kokt färskpotatis eller bara en matig sallad till.

Till 2 vuxna
ca 250 g kalvfärs
5-6 blad färsk salvia
1 rejäl vitlöksklyfta (pressad)
1 ägg
salt, peppar
en skvätt konjak (kan uteslutas)
ev. lite strimlad prosciutto

örtsås:
2 dl matlagningsyoghurt (eller avrunnen vanlig naturell)
färska örter: salvia, basilika, rosmarin och persilja
salt och peppar

Blanda ihop örtsåsen först så att den får stå till sig lite. Antingen hackar du bara örterna fint, blandar med yoghurten och saltar och pepprar, eller så kan du mixa örterna med salt, peppar och lite olivolja innan du blandar dem med yoghurten. Det sistnämnda sättet ger en lite kraftigare örtsmak. Blanda sedan färsen med övriga ingredienser. Forma fina biffar av smeten och stek eller grilla på medelvärme. Servera med såsen, en god sallad och färskpotatis.

1 comment:

Viktoria Schiöler said...

Biffar med salvia, prosciutto och konjak - låter mums!