Saturday, June 30, 2007

Godaste köttfärssåsen

Veckor när man knappt är innanför dörren och vänder är det bra med mat som köttfärssås. Det är billigt, lagar ganska mycket sig själv och går att göra i stora mängder. Sen är det bara att variera tillbehören: spaghetti, bulgur, quinoa, pitabröd eller en stor sallad. Den här köttfärssåsen blir jättegod, den är gjord på lammfärs och har ganska mycket rödvin i sig. 500 g lammfärs
1 burk krossade tomater
1 krossade tomaterburk fylld med rödvin
1 gul lök
2-3 vitlöksklyftor
1 buljongtärning/köttfond
färskriven parmesan
salt och peppar

Stek lök och vitlök och låt färsen fräsa med efter ett tag. Häll i tomaterna, vinet och buljongen och låt koka så länge som möjligt, minst en halvtimme men gärna två timmar. Fyll på med mer vin eller vatten om såsen blir för torr.

Om man inte har rödvin hemma kan man byta ut det mot en skvätt balsamvinäger. Det räcker med nån matsked eller två, smaka av vad du tycker är bäst. Rödvin går annars jättebra att spara i en burk i frysen. Eftersom det är alkohol i fryser den inte helt, utan blir som hemmagjord isglass. Det går lätt att skeda upp så mycket man vill ha att lägga i såsen.

2 comments:

Anonymous said...

Guud vilken god köttfärssås! Det kommer att bli en favorit - tänkte prova med lite korriander nästa gång. I morgon ska vi prova citron o vallmokakan. Tycker jättemkt om er matblogg, går ofta in här och får inspiration - Tack!
Hälsar
// Karin

Linda said...

Karin: vad roligt! nu blir vi glada! Om du provar med koriander tror jag att det vore gott med lite chili i också.