Vi skriver för lite om vin, det är inte bra. Därför tänkte jag nu ge två i mitt tycke riktigt bra vintips. Båda råkar vara italienska, men helt olika i karaktären. Det ena är gjort på nebbiolodruvan, ett smakrikt och ganska strävt vin. Det är ett typiskt matvin som helst avnjuts med en riktigt schysst rödvinssås, gärna smaksatt med soltorkade tomater och russin. Gräddiga tillbehör som gratänger eller puréer är inte heller fel. Det andra vinet är ett otroligt mjukt och insmickrande Ripasso (ett Valpolicella som lagrats i tunnor där det tidigare gjorts Amarone). Det smakar nästan godis, så sött är det, samtidigt som det har både kraft och karaktär. Det är både ett bra matvin och ett trevligt sällskapsvin, utmärkt att dricka till italienska charkuterier eller en enkel pasta med ädelostsås. Eftersom det är ett ripasso går det dessutom fantastiskt bra ihop med såser smaksatta med balsamvinäger, som till exempel den här.
Langhe Nebbiolo (Pio Cesare), 7306, 102 kr
Zenato Ripassa, 12324, 159 kr
1 comment:
Nebbiolo och Barolo är mina favoriter... jätte goda.
Post a Comment