Wednesday, June 6, 2007

Jerk chicken med rött ris

Ännu ett recept från Marcus Samuelssons Streetfood. Vi hade glömt att köpa vårlök och hittade ingen pumpa, men det blev gott även utan. Vi bytte ut kyckling lår med skinn mot kycklinglårfiléer. Dessutom hade vi inte tid att marinera över natten utan lät det bara stå nån timme. Istället gjorde jag dubbla portioner och lämnade hälften i kylskåpet att beredas i morgon.

4 portioner

4 kycklinglår med skinn, salt peppar och 1 dl olivolja

Jerkmix

1 msk farinsocker

3 kryddpepparkorn, krossade

1 kanelstång, bruten

1/2 tsk cayennepeppar

3 vitlöksklyftor, hackade

1/2 msk mald ingefära

1/2 msk torkad timjan

1 jalapeño, hackad

2 vårlökar, finskurna

saft av 2 lime

1/2 dl rödvinsvinäger

1 msk salt

1/2 dl olivolja

Blanda alla ingredienser och marinera i kylskåp över natten. Sätt ugnen på 200 grader. Bryn kycklingen i en stekpanna och stek den sen i mitten av ugnen i en kvart-tjugo minuter.

Rött ris

1 gul lök, skalad och hackad

2 vitlöksklyftor

2 msk tomatpuré

2 dl hackat pumpakött

1/2 dl olivolja

2 dl långkornigt ris

4 dl vatten

2 tomater, grovt tärnade

salt och peppar

saften av 1 lime

Stek lök, vitlök och tomatpuré i olivoljan i nån minut. Lägg i riset och stek i ytterligare 2 minuter. Häll på vatten och koka i 20 minuter. När det är ett par minuter kvar på riset, rör i de tärnade tomaterna. Smaka av med salt, peppar och limesaft.

No comments: