Wednesday, June 20, 2007

Biff med bacon och stekta champinjoner

Den här rätten känns egentligen mer höstlik än somrig, men det har ju regnat i några dagar nu. Annars kanske man kan grilla biffarna så blir det lite mer sommarkänsla? Eller så struntar man helt enkelt i årstiden och gör det för att det är gott, det går också bra. Såsen i det här receptet är smakanpassad för ett Nebbiolo-vin, men det smakar inte illa till andra rödviner för det (eller till vatten heller för den delen). Jag har inte tagit med några tillbehör i det här receptet, men ugnsstekt potatis och någon typ av kokta grönsaker (sockerärter eller haricots verts kanske?) passar fint till.

Till 2
2 skivor biff (utskuren eller ryggbiff)
1/2 paket bacon
4-6 färska champinjoner
smör att steka i

sås:
1 msk tärnad morot
1/2 msk finhackad schalottenlök
2 soltorkade tomater, hackade
10-15 russin, hackade
1/2 msk tomatpuré
1 dl god köttbuljong (ex. kalvfond på flaska+vatten)
1 msk balsamvinäger
2 dl rött vin
smör att steka i

Börja med såsen. Smält en rejäl klick smör i en kastrull och fräs schalottenlök, morot, russin och soltorkade tomater på medelvärme. Löken får absolut inte bli brun, bara genomskinlig och mjuk. På slutet har du i tomatpurén, drar upp värmen lite och "rostar" den under omrörning i någon minut. Häll på balsamvinäger och buljong och koka i ca 10 minuter. Sila av, häll på rödvinet och sjud långsamt i 15-20 minuter till. Om för mycket vätska kokar bort kan du pytsa på lite mer vin, men var försiktig så att du inte späder bort all smak (sänk värmen istället). På slutet ska du ha ca 1-1,5 dl sås kvar.

Gör rent champinjonerna och skiva dem. Dela baconskivorna på hälften. Stek svamp och bacon i lite smör så att baconet blir riktigt knaprigt. Stek sedan biffarna i stekpanna eller grillpanna, 2-4 minuter per sida (beroende på tjocklek och smak). Lägg upp på tallrikar, garnera med champinjoner och bacon och häll såsen över.

1 comment:

Orchidea said...

Ser jättegott ut... ska gärna prova era recept.
Ciao.