Friday, June 1, 2007

Hummerrisotto med grillade pilgrimsmusslor


Igår var vi tvungna att fira lite. Det verkar nämligen som att vi vinner över vår griniga granne och äntligen får bygga balkong (fatta hur mycket goda saker jag ska odla på den!!). Den här hummerrisotton var rent ut sagt sagolik så den hamnar i "gudomligt" kategorin direkt. Ett tips när det gäller hummer förresten: Efter nyår och alla hjärtans dag brukar affärerna nästan alltid rea ut fryst hummer för minst halva priset. Köp några då och lägg i frysen! För övrigt har jag kokat hummersoppa på skalen, den ska vi äta till förrätt imorgon :)
Hummerrisotto för 2
2 schalottenlökar
2,5 dl avorioris
2 dl torrt vitt vin
ca 1 liter svag buljong (jag använder hönsbuljong, men grönsaks går också bra)
1 msk smör
1/2 dl olivolja
1 dl grovriven parmesan
1 fryst hummer (tina i god tid)
4-6 pilgrimsmusslor
Hacka löken fint. Koka upp buljongen och håll den sedan varm. Värm oljan i en tjockbottnad kastrull och fräs löken mjuk i ett par minuter (den får inte brynas, det förstör smaken helt). Höj värmen och lägg i riset, rör runt i ett par minuter till. Häll sedan på hälften av vinet och låt det ånga bort. Häll resten av vinet i buljongen. Häll på buljong så att riset täcks helt. Låt koka på svag värme och rör om ofta. Så fort det börjar se torrt ut pytsar du på lite mer buljong. Sammanlagt ska risotton koka i ca 30 minuter, men smaka av så att du får rätt konsistens på riset (ska vara lite al dente). Om buljongen tar slut så koka upp lite mer, tänk på att risotton ska vara rejält krämig när du tar av den. Medan riset kokar tar du ut hummerköttet ur klor och stjärt och hackar det grovt. Resten av hummern och skalet kan du koka fond eller soppa på, det är alldeles för gott för att kasta bort! Riv också parmesanen. När risotton är färdig tar du av den från plattan. Hetta upp en grillpanna, droppa lite olja på pilgrimsmusslorna och salta dem. Grilla i het panna någon minut på varje sida. Skiva musslorna tunt men spara gärna ett par att dekorera med. Rör ner smöret, hummerköttet och parmesanen i risotton och lägger upp direkt på tallrikar (hummern blir seg och smakar sämre om den får ligga i länge). Lägg skivor av pilgrimsmusslor på toppen och garnera ev. med en hel mussla. Klart!

3 comments:

Anonymous said...

Håller tummarna för att ni får bygga balkongen!/ulrika

Linda said...

Ja! Jippey!
Får man käka hos er i morgon eller?

carolina said...

Ulrika: Tack!! Tummarna kan behövas i hyresnämnden :)
Linda: Nej, det går inte. Båda barnen har vattkoppor, vi stannar på landet och hummersoppan får vara kvar i frysen i väntan på bättre tider.