Monday, June 18, 2007

Ett väldigt gott bröd

Brödet jag bakade igår blev sällsynt lyckat så det måste jag skriva om. En tredjedel vardera av råg, fullkornsdinkel och vete och en lite längre jäsning gav ett saftigt, lite segt bröd som smakade jättegott. Eftersom jag alltid bakar för hand och dessutom har en liten frys gör jag sällan mer än en limpa åt gången, men det borde inte vara några problem att dubbla receptet för den som vill.

Till 1 limpa
25 g jäst
2,5 dl vatten
1 tsk salt
1 tsk honung
2 msk rapsolja
ca 7 dl mjöl, 1/3 vardera av fint rågmjöl, fullkornsdinkel och vetemjöl special

Smula jästen i en bunke. Häll på lite av vattnet (rumstempererat) och rör tills jästen har löst sig. Häll på resten av vattnet och blanda i salt, honung, olja, rågmjöl och dinkelmjöl. Arbeta ihop den lösa degen och ställ att jäsa övertäckt på dragfri plats i ca 3 timmar. Arbeta ner vetemjölet så att du får en fast och smidig deg, täck över och låt jäsa ytterligare 30 minuter. Arbeta snabbt ihop den jästa degen, stjälp upp på en bakplåtspappersklädd plåt, täck över och låt jäsa 30 minuter till. Värm under tiden ugnen till 250 grader. Sätt in plåten, sänk värmen till 200 grader och grädda i 30 minuter.

1 comment:

Minna said...

hej! googlade bröd och hamnade här. bakade det där drödet i går och det blev jättegott. tack för ett bra recept =) /minna