Monday, October 29, 2007

En förrätt med anka i hoisinsås

Vi hade födelsedagmiddag här i helgen, men jag hade för mycket att tänka på för att komma ihåg att ta några bilder. En av rätterna vi bjödpå var i alla fall anka, och det blev precis lagom mycket över för att jag dagen efter skulle kunna slänga ihop en asiatiskinspirerad liten förätt av resterna. Kryddningen är egentligen den klassiska pekingankans, men vi åt ankan ljummen på en bädd av krispiga salladsblad iställetför invirad i pannkakor. Alla mått är väldigt ungefärliga, men proportionerna på såsen stämmer.

Till 2, som förrätt
Rester av anka eller kyckling
blandade salladsblad
3 msk hoisinsås
1 msk sesamolja
1 tsk honung
1 msk sesamfrön
olja att steka i

Skär fågels i mindre munsbitar. Rosta sesamfröna i torr stekpanna, tänk på att det går snabbt! Blanda hoisinsås, sesamolja och honung i en skål och vänd ner ankan eller kycklingen. Lägg ut salladsbladen på tallrikarna. Hetta upp lite olja i en stekpanna, lägg i ankan och fräs snabbt under omrörning. Lägg upp på salladsbädden och strö över sesamfröna. Servera ljummet.

Sunday, October 28, 2007

Tonfisk med godsaker

Jag hittade portionsfryst tonfisk à la laxfilé i mataffären. Den är ju inte som färsk i smaken direkt, men inte heller i priset. Men man får väl väga nackdelarna mot fördelarna. Godsakerna ovanpå kan man nog lägga på lite vad man vill.

Till 2
200 g tonfisk
2 vårlökar
1 chili (spansk peppar)
1 vitlöksklyfta
1 lime
koriander
salt

Hacka vårlök, chili, koriander och vitlök. Blanda i pressad lime och salta. Stek tonfisken, den blir saftigast med en röd kärna. Lägg tonfisken i en form, häll över röran och låt stå i fem minuter under aluminium folie.

Sunday, October 21, 2007

Rödbetor med bärkapris

Jag köpte tidningen Gourmet när jag inte hade nåt att läsa på tåget härom veckan och blev väldigt glatt överraskad. Jag tänker inte krypa under stol med att jag har förutfattade meningar om mattidningar. Jag tror att de antingen är alldeles för enkla eller alldeles för krångliga för mig. Men även om jag inte skulle kunna hyra in en kock för att laga en 5-rättersmiddag, som tidningen föreslog i det här numret, så skulle jag nog klara av att laga det mesta av maten som serverades på middagen! Igår prövade jag att laga rödbetor med bärkapris, citron och krondill. Fast utan krondill. Rätten passar som förrätt eller tillbehör till fisk eller kött. Den som vill kan ju stoppa tillbaka krondillen. I så fall ska den ner tillsammans med citronen.
3 stora kokta rödbetor
1,5 msk pressad citronsaft
1 scharlottenlök
10 bärkapris
1 msk olivolja
Skär de kokta rödbetorna i klyftor och fräs dem i olivolja. Häll i löken och låt den fräsa med en stund. Häll i citronsaften och rör sist ner bärkaprisen.

Vanlig svensk råbiff

De som varit uppmärksamma har sett att det länge har stått "planerar vi för råbiff-fest på lördag" under rubriken Just nu på Sisterfood. Det är inte så att vi har glömt att ändra, utan att råbiff-festen har fått skjutas upp alldeles för många gånger. Igår tröttnade jag och lagade råbiff utan min syster. Det blev ingen fest dock, bara en enkel svensk.
Jag måste verkligen rekommendera alla som inte har ätit råbiff någon gång att prova. Det är så gott! Det finns massor av olika varianter; svensk, japansk, libanesisk... känner man sig osäker kan man halstra råbiffen en gång innan man ger sig på den äkta varianten. Eller gör små minivarianter till förrätt eller på en buffé.

Till två:
300 g malt nötinnanlår eller ytterlår. Det går även bra med oxfilé, då får köttet en något mjukare konsistens. Be affären mala köttet, det är viktigt att det är så färskt som möjligt. På kött bildas bakterier på snittytorna och inget kött har så många snittytor som köttfärs!
Cirka 1 dl vardera av hackad gul lök, hackad inlagd rödbeta och kapris.
2 äggulor.
Forma köttet till en biff och gör en liten grop åt äggulan. Lägg äggulan på biffen och de andra ingredienserna runt omkring. Salta och peppra. Njut av hur vacker råbiffen är när den serveras. Gegga sen ihop allt på tallriken och ät!

Teriyakimarinerad fläskfilé

Jag är urusel på att laga fläskfilé. Vet liksom inte vad man ska göra med de där stora, ojämna köttbitarna som måste bli genomstekta. Oftast är det dessutom min man som tycker att det är en himla bra idé att köpa fläskfilé och sen inte vet vad han ska göra med den. Men ibland blixtrar det till! Då blir det väldigt gott. Som när man låter fläskfilé marinera hur länge som helst i teriyakisås. Vi använder ofta köpt teriyakisås, men här finns recept på en "äkta".

1 fläskfilé

2 dl teriyakisås (använder du färdig, så spä gärna på med lite extra soja)

Lägg köttet i marinad på morgonen och låt det marinera hela dagen. Vi har två gånger råkat ut för att få stoppa rått kött som ligger i marinad i frysen och det blev jättegott, men jag vet inte hur mat-pk det är att stoppa kött i marinad i frysen. Stek sen fläskfilén i ugn i 175 grader tills stektermometern visar 70 grader.

Till köttet åt vi den här gången äggnudlar med vårlök, chili och morötter. Ris fungerar också bra.

Thursday, October 18, 2007

Frasiga paket med päron och kanel

Vi har som sagt haft gott om päron i år. De här paketen kommer ur boken "Under Valnötsträdet" av Anna och Fanny Bergenström och var både goda och lätta att göra. Vi åt dem ljumma med vaniljglass till efterrätt samma dag som vi hade gjort dem, och avsvalnade till kaffet dagen efter. Förresten blev våra paket fyrkantiga och inte trekantiga som i receptet, det beror på att de smördegsplattor vi hade i frysen var kvadratiska och inte rektangulära.

Till 8 paket:
2-3 saftiga päron
1/2 dl grovhackad mandel
2 msk smör
2 msk socker
1 tsk vaniljsocker
1/2 tsk kanel
4 avlånga plattor fryst smördeg
1 lätt uppvispat ägg
florsocker att sikta över

Skölj päronen, ta bort kärnhusen och skär frukten i mindre bitar. Hacka mandeln. Smält smöret i en stekpanna. Lägg i päronen och låt dem stekas några minuter. Strö över socker och vaniljsocker och stek några minuter till under varsam omrörning. Vänd försiktigt ner hackad mandel och kanel och ställ åt sidan. Värm ugnen till 200 grader. Tina smördegsplattorna till hälften. Kavla ut en platta i taget och skär varje bit mitt itu i två delar. Kavla lätt så att kvadraterna blir tunnare och större. Lägg ut ca 3 msk av päronblandningen mitt på degbitarna. Pensla längs kanten med uppvispat ägg, vik ihop till trekantiga paket och tryck till runt om med en gaffel så atthåller ihop ordentligt. Lägg paketen på plåt med bakplåtspapper och pensla med ägg. Grädda dem mitt i ugnen i ca 20 minuter. Låt dem svalna något och sikta sedan över florsocker.

Tomatsås på färska tomater

Tomatsås är är ett bra sätt att konservera sommaren på. Stoppa såsen i frysen och du kommer att få sommarkänslor när helst du plockar fram den. I princip allt i den här såsen är hemodlat, till och med vitlöken. Linda, kommer du ihåg vilken chili det var jag tog? En grön, mustig och inte särskilt stark var det i alla fall.

Till ganska mycket sås

ca 2 kg tomater, gärna hemodlade solmogna. Det gör inget om de är lite mosiga.
2 gula lökar
1 chili av valfri styrka (den vi hade gav tydlig smak men var inte särskilt stark)
2-3 vitlöksklyftor
1 tsk socker
en skvätt balsamvinäger
knappt 1/2 dl vitt vin
1 grönsaksbuljongtärning
1 dl färsk basilika
salt och peppar
olivolja

Hacka löken, vitlöken och chili. Skär tomaterna i bitar. Ta bort kärnorna om du vill ha en slätare sås (jag gör det inte). Hacka basilikan. Hetta upp en rejäl skvätt olivolja i en stor gryta eller kastrull Fräs lök, vitlök och chili utan att de tar färg. Lägg i tomatbitarna och låt fräsa några minuter. Strö över socker och smula över buljongtärningen. Häll på balsamvinäger och vin, sänk värmen och sätt på locket. Låt småputtra i ca 1 timme. Håll noga koll så att det inte kokar torrt, späd i så fall med lite vatten. Lägg i basilikan, smaka av med salt och peppar och låt puttra 10 minuter till.

Sunday, October 14, 2007

Baconinlindad älgstek

Söndagsmiddag hos pappa. Han ville ge älgsteken en ny chans efter att ha råkat få en tråkig stek sist. Det var den väl värd! Pappa är precis som sina döttrar när det gäller matlagning; ursprungsreceptet behålls sällan och måtten kan därför bli lite osäkra. Men det ska nog mycket felmått till för att det här ska smaka dåligt.

Man tager en bit älgbiff/innerfilé om ca 150 gram per middagsätande person.
Marinad till ca 500 gram kött: 2 dl rödvin, 2 msk soya, 2 msk olivolja, 1 msk balsamico, timjan (jag tog några färska kvistar ur kryddlandet), 3-4 krossade enbär, en krossad vitlöksklyfta.
Marinera köttet i minst sex timmar.
Bryn köttet. Strö ut salt, peppar, timjan och rosmarin på en skärbräda. Rulla köttbiten i kryddorna så att de fastnar någorlunda jämnt.
Lägg sedan ut baconskivor bredvid varandra till en bredd motsvarande köttbitens och rulla in köttet i baconet. Fäst vid behov med tandpetare.
Sätt så in den baconinlindade köttbiten i 175 grader varm ugn tills köttermometern visar 60 grader. Låt sen köttet vila i folie 10-15 minuter.

Till det serverade jag en ugnsstekt potatis- och morotsblandning: Skiva potatisar och någon morot tunt. Vänd skivorna i lite olivolja i en medelvarm stekpanna. De behöver inte brynas, utan ska bara bli lite glansiga av oljan. Lägg över i en ugnsform och stek i ca 200 grader tills skivorna är mjuka.

Det kan också vara gott att blanda i riven parmesan innan formen sätts in i ugnen.
En rödvinssås smakar bra till köttet.

Monday, October 8, 2007

Sallad med päron, ruccola och chèvre

Nej Linda, jag tänker inte blogga om korv stroganoff. Jag skriver om den här sallade istället, den var nämligen så god att vi har lagat den flera dagar i rad (och något måste man ju göra med alla päron vi får från mamma).

Som tillbehör eller förrätt till 4
1/2 påse ruccola (eller mer om man vill)
2 päron
100 g chèvre
en näve valnötter
balsamvinäger och olivolja

Skölj ruccolan. Skala päronen och skiva den tunt, skär skivorna i halvor. Blanda päron och ruccola i en skål, smula över chèvren och strö på valnötterna (krossa dem lätt i handen innan). Häll på måttligt med olivolja och stänk över balsamvinäger. Servera som förrätt eller tillbehör.

Tuesday, October 2, 2007

Rödvinsbrässerad lammytterfilé med trattkantareller och bönor

Storasyster lagade såklart också trattkantareller i söndags. Här blev det med lammfilé lagad på ett (för mig) nytt och spännande sätt som följeslagare. Butlers goda bönor och en knaprig pommes Anna gjorde inte saken sämre direkt.

Till 2
2 lagom stora bitar lammytterfilé
1/2 msk vardera av hackad färsk rosmarin, timjan och salvia
lite olivolja
1 dl rödvin
smör att steka i

trattkantareller

Butlers goda bönor:
4 dl bönor(I orginalreceptet är det okoka svartögda som blötlägges över natten och sedan sjudes i buljongen i ca en timme, då behövs mer buljong. Jag tog cannellinibönor på burk och gjorde som i beskrivningen nedan.)
1 skiva stekfläsk
1 gul lök
1 stjälk blekselleri
2-3 vitlöksklyftor
1 msk tomatpuré
1/2 tsk timjan
svag hönsbuljong
olja

Pommes Anna:
potatis
smör
salt och peppar

Börja med bönorna. Skär fläsket mycket smått. Finhacka lök och vitlök och skär sellerin i små bitar. Rör ut tomtpurén i lite vatten. Värm 1/2 dl olja i en tjockbottnad kastrull. Lägg i fläsket och fräs det några minuter utan att bryna. Lägg i lök, vitlök och selleri och fräs ytterligare 2-3 minuter. Lägg i bönorna och häll på svag buljong så att det knappt täcker. Rör ner tomatpuré och tillsätt timjan, 1/2 tsk salt och lite svartpeppar. Låt sjuda i ca 5 minuter, ta sedan av från värmen. Låt stå och marinera medan du lagar resten av maten (ca 1,5 timme). Värm upp före servering.

Pommes Anna: Skala och skiva potatisen mycket tunt. Om det är stärkelserik potatis bör du skölja skivorna ordentligt och sedan torka med en handduk. Smält smör i en kastrull. Smörj en ugnsform och varva potatis med smält smör som du ringlar över och salt och peppar. Avsluta med att hälla över lite smör. Grädda längst ner i ugnen i 225 grader, ca 1 timme.

Trattkantarellerna: Lägg dem i en stekpanna tillsammans med någon matsked vatten. Koka på ganska hög temperatur tills all vätska är borta. Lägg i en klick smör, salta och sänk temperaturen något. Stek tills de är riktigt knapriga. Värm på precis före servering.

Filén: Hacka örterna fint. Blanda den med en matsked olivolja och klappa in i filéerna. Salta och peppra. Låt ligga i ca 15 minuter. Bryn filéerna runt om i en rejäl klick smör (välj en panna eller gryta med lite högre kanter). Häll på rödvinet och låt sjuda under lock i ca 10 minuter. För att vara på den säkra sidan kan man sätta en stektermometer i köttet, vårt blev något för genomstekt. Ta upp filéerna och lägg dem åt sidan, täck med aluminiumfolie för att hålla värmen. Red av rödvinsskyn med lite majsena. Skiva upp köttet och servera med såsen, bönorna, potatisen och trattkantarellerna.

Monday, October 1, 2007

Älgfärsbiffar med trattkantarellsås

Belöningen efter flera timmars rensande - färska trattkantareller! Det är nog bland det godaste som finns, särskilt när man har plockat dem själv :) Först hade jag tänkt göra kantarelltäckta älgfärsbiffar, men eftersom vi även hade plockat massa stora, härliga chilis blev det chilibiffar istället.


Till fyra biffar: 400 g älgfärs

200 g fläskfärs

1/2 gul lök

1 chili av valfri sort, vi använde periperi (smaka på den och avgör efter styrkan hur mycket du ska ha i)

1 ägg

1/2 dl ströbröd

salt och peppar

Gegga ihop smeten, forma biffar, stek i tio minuter på vardera sida.

Trattkantarellsås:

En näve trattkantareller per person

2 dl grädde eller oatly havre

2 msk majsena utrört i 2 msk vatten

Lite smör att steka i

Stek trattkantarellerna i smör. Häll på grädden och låt det koka upp. Rör i majsenablandningen och soja och låt koka i tre minuter.

Servera med någon sorts potatis och lingonsylt.