Friday, March 9, 2007

Kantarelltäckta älgfärsbiffar

Det här är egentligen ett höstrecept, men det är väl några som har torkade trattkantareller i skafferiet? Det är nämligen väldigt gott och bra bjudmat, eftersom det avslutas i ugnen.

4 port
300 g älgfärs
100 g fläskfärs
3/4 dl havregryn
1 dl vatten
1/2 gul lök
1 ägg
senap

Rör ihop smeten och forma till biffar. Stek tills de är nästan klara, 8-10 minuter på varje sida beroende på tjocklek.

200 g trattkantareller
1 gul lök
50 g smör
1 1/2 msk smulat vitt bröd (eller ströbröd)
1 dl hackad gräslök
4 krossade enbär

Rör ihop geggan, lägg biffarna i en ugnsfast form med geggan ovanpå. Stek i ugnen i 175 grader i 5-6 minuter.

Jag har testat lite varianter på det här och kommit fram till att biffarna behöver vara klara när de stoppas in i ugnen. Ugnen är bara till för geggan. Det går att steka biffarna i förväg och lägga dem i kylen, men det tar mer än 5-6 minuter i 175 grader för att få dem varma igen.

Gott till är potatismos eller potatisgratäng.

No comments: