Tuesday, October 2, 2007

Rödvinsbrässerad lammytterfilé med trattkantareller och bönor

Storasyster lagade såklart också trattkantareller i söndags. Här blev det med lammfilé lagad på ett (för mig) nytt och spännande sätt som följeslagare. Butlers goda bönor och en knaprig pommes Anna gjorde inte saken sämre direkt.

Till 2
2 lagom stora bitar lammytterfilé
1/2 msk vardera av hackad färsk rosmarin, timjan och salvia
lite olivolja
1 dl rödvin
smör att steka i

trattkantareller

Butlers goda bönor:
4 dl bönor(I orginalreceptet är det okoka svartögda som blötlägges över natten och sedan sjudes i buljongen i ca en timme, då behövs mer buljong. Jag tog cannellinibönor på burk och gjorde som i beskrivningen nedan.)
1 skiva stekfläsk
1 gul lök
1 stjälk blekselleri
2-3 vitlöksklyftor
1 msk tomatpuré
1/2 tsk timjan
svag hönsbuljong
olja

Pommes Anna:
potatis
smör
salt och peppar

Börja med bönorna. Skär fläsket mycket smått. Finhacka lök och vitlök och skär sellerin i små bitar. Rör ut tomtpurén i lite vatten. Värm 1/2 dl olja i en tjockbottnad kastrull. Lägg i fläsket och fräs det några minuter utan att bryna. Lägg i lök, vitlök och selleri och fräs ytterligare 2-3 minuter. Lägg i bönorna och häll på svag buljong så att det knappt täcker. Rör ner tomatpuré och tillsätt timjan, 1/2 tsk salt och lite svartpeppar. Låt sjuda i ca 5 minuter, ta sedan av från värmen. Låt stå och marinera medan du lagar resten av maten (ca 1,5 timme). Värm upp före servering.

Pommes Anna: Skala och skiva potatisen mycket tunt. Om det är stärkelserik potatis bör du skölja skivorna ordentligt och sedan torka med en handduk. Smält smör i en kastrull. Smörj en ugnsform och varva potatis med smält smör som du ringlar över och salt och peppar. Avsluta med att hälla över lite smör. Grädda längst ner i ugnen i 225 grader, ca 1 timme.

Trattkantarellerna: Lägg dem i en stekpanna tillsammans med någon matsked vatten. Koka på ganska hög temperatur tills all vätska är borta. Lägg i en klick smör, salta och sänk temperaturen något. Stek tills de är riktigt knapriga. Värm på precis före servering.

Filén: Hacka örterna fint. Blanda den med en matsked olivolja och klappa in i filéerna. Salta och peppra. Låt ligga i ca 15 minuter. Bryn filéerna runt om i en rejäl klick smör (välj en panna eller gryta med lite högre kanter). Häll på rödvinet och låt sjuda under lock i ca 10 minuter. För att vara på den säkra sidan kan man sätta en stektermometer i köttet, vårt blev något för genomstekt. Ta upp filéerna och lägg dem åt sidan, täck med aluminiumfolie för att hålla värmen. Red av rödvinsskyn med lite majsena. Skiva upp köttet och servera med såsen, bönorna, potatisen och trattkantarellerna.

No comments: