Sunday, October 14, 2007

Baconinlindad älgstek

Söndagsmiddag hos pappa. Han ville ge älgsteken en ny chans efter att ha råkat få en tråkig stek sist. Det var den väl värd! Pappa är precis som sina döttrar när det gäller matlagning; ursprungsreceptet behålls sällan och måtten kan därför bli lite osäkra. Men det ska nog mycket felmått till för att det här ska smaka dåligt.

Man tager en bit älgbiff/innerfilé om ca 150 gram per middagsätande person.
Marinad till ca 500 gram kött: 2 dl rödvin, 2 msk soya, 2 msk olivolja, 1 msk balsamico, timjan (jag tog några färska kvistar ur kryddlandet), 3-4 krossade enbär, en krossad vitlöksklyfta.
Marinera köttet i minst sex timmar.
Bryn köttet. Strö ut salt, peppar, timjan och rosmarin på en skärbräda. Rulla köttbiten i kryddorna så att de fastnar någorlunda jämnt.
Lägg sedan ut baconskivor bredvid varandra till en bredd motsvarande köttbitens och rulla in köttet i baconet. Fäst vid behov med tandpetare.
Sätt så in den baconinlindade köttbiten i 175 grader varm ugn tills köttermometern visar 60 grader. Låt sen köttet vila i folie 10-15 minuter.

Till det serverade jag en ugnsstekt potatis- och morotsblandning: Skiva potatisar och någon morot tunt. Vänd skivorna i lite olivolja i en medelvarm stekpanna. De behöver inte brynas, utan ska bara bli lite glansiga av oljan. Lägg över i en ugnsform och stek i ca 200 grader tills skivorna är mjuka.

Det kan också vara gott att blanda i riven parmesan innan formen sätts in i ugnen.
En rödvinssås smakar bra till köttet.

3 comments:

Dubbelörnen said...

Ohhh så gott... tar till mig receptet, för vi lagar massor med vilt!

Kramar

Sara said...

Oj oj, var det inte du (C) som var veggo på DSV-tiden? Nu är det jag som är det, så just detta recept passar inte för mig, även om det låter gott... :)

Carolina said...

dubbelörnen: Att det var jättegott är jag övertygad om, trots att jag inte var där när den serverades. Pappas matlagning går inte av för hackor! :)

Sara: Kul att du har hittat hit! Värst vilket minne du har. Jo, jag var vego på den tiden. Numera är jag en allätare som gillar att laga grönsaker så du hittar en hel del vegogott här på bloggen ändå (detsamma gäller syrran).