Sunday, October 21, 2007

Vanlig svensk råbiff

De som varit uppmärksamma har sett att det länge har stått "planerar vi för råbiff-fest på lördag" under rubriken Just nu på Sisterfood. Det är inte så att vi har glömt att ändra, utan att råbiff-festen har fått skjutas upp alldeles för många gånger. Igår tröttnade jag och lagade råbiff utan min syster. Det blev ingen fest dock, bara en enkel svensk.
Jag måste verkligen rekommendera alla som inte har ätit råbiff någon gång att prova. Det är så gott! Det finns massor av olika varianter; svensk, japansk, libanesisk... känner man sig osäker kan man halstra råbiffen en gång innan man ger sig på den äkta varianten. Eller gör små minivarianter till förrätt eller på en buffé.

Till två:
300 g malt nötinnanlår eller ytterlår. Det går även bra med oxfilé, då får köttet en något mjukare konsistens. Be affären mala köttet, det är viktigt att det är så färskt som möjligt. På kött bildas bakterier på snittytorna och inget kött har så många snittytor som köttfärs!
Cirka 1 dl vardera av hackad gul lök, hackad inlagd rödbeta och kapris.
2 äggulor.
Forma köttet till en biff och gör en liten grop åt äggulan. Lägg äggulan på biffen och de andra ingredienserna runt omkring. Salta och peppra. Njut av hur vacker råbiffen är när den serveras. Gegga sen ihop allt på tallriken och ät!

3 comments:

Anonymous said...

Pssst! Bara så ni vet: Linda älskade råbiff redan när hon var 2. Gärna med lättöl till.
/Mamma

mia.n said...

jo, lite sugen blir jag men vet inte om jag törs....har aldrig vågat prova fast det serverats några ggr hemma. har en farbror som bara älskar det....kanske är det dags nu. ser iaf himla gott ut på bilden.

Linda said...

JA, testa! Börja med en halstrad om det känns bättre. Gillar du asiatiska eller nordafrikanska smaker bättre än svenska fixar jag fram ett recept åt dig :-) Man ska alltid pröva att äta mat för som en kompis till oss sa när vi var små "man vet ju aldrig, det kan ju vara ens nästa favoriträtt".