Thursday, October 18, 2007

Frasiga paket med päron och kanel

Vi har som sagt haft gott om päron i år. De här paketen kommer ur boken "Under Valnötsträdet" av Anna och Fanny Bergenström och var både goda och lätta att göra. Vi åt dem ljumma med vaniljglass till efterrätt samma dag som vi hade gjort dem, och avsvalnade till kaffet dagen efter. Förresten blev våra paket fyrkantiga och inte trekantiga som i receptet, det beror på att de smördegsplattor vi hade i frysen var kvadratiska och inte rektangulära.

Till 8 paket:
2-3 saftiga päron
1/2 dl grovhackad mandel
2 msk smör
2 msk socker
1 tsk vaniljsocker
1/2 tsk kanel
4 avlånga plattor fryst smördeg
1 lätt uppvispat ägg
florsocker att sikta över

Skölj päronen, ta bort kärnhusen och skär frukten i mindre bitar. Hacka mandeln. Smält smöret i en stekpanna. Lägg i päronen och låt dem stekas några minuter. Strö över socker och vaniljsocker och stek några minuter till under varsam omrörning. Vänd försiktigt ner hackad mandel och kanel och ställ åt sidan. Värm ugnen till 200 grader. Tina smördegsplattorna till hälften. Kavla ut en platta i taget och skär varje bit mitt itu i två delar. Kavla lätt så att kvadraterna blir tunnare och större. Lägg ut ca 3 msk av päronblandningen mitt på degbitarna. Pensla längs kanten med uppvispat ägg, vik ihop till trekantiga paket och tryck till runt om med en gaffel så atthåller ihop ordentligt. Lägg paketen på plåt med bakplåtspapper och pensla med ägg. Grädda dem mitt i ugnen i ca 20 minuter. Låt dem svalna något och sikta sedan över florsocker.