Saturday, March 17, 2007

Yakiniku

Lördagsmiddagen blev en enkel men god yakiniku. Vi la till lite shiitake.

2 port
300 g lövbiff
1/2 gul lök
1/2 - 1 dl yakinikusås (finns färdig att köpa)
4 torkade shiitake
sesamfrön

Lägg svamparna i blöt i en timme. Strimla lövbiffen, det går lätt att strimla halvfryst lövbiff så ett tips är att lägga den i frysen ett tag, skär svampen i bitar. Ta fram woken och stek kött och svamp på hög värme.Tillsätt lök och stek tills löken är genomskinlig. Häll på yakinikusåsen. Strö över sesamfröna och servera med ris.Om man vill göra egen yakinikusås och yakiniku på japanskt vis kommer här ett recept ur Mikaku, den japanska kokboken:
1/2 dl soja
4 msk socker
2 stora bitar ingefära som rivs fint
3 msk sake eller vitt vin
1/4 purjolök
rostade sesamfrön till garnering

Blanda alla ingredienserna utom purjon i en stor, ganska platt, skål. Purjon ska skäras i fina strimlor. Ta en köttskiva och doppa i marinaden. Låt överflödig marinad rinna av och kläm fast köttskivan precis under kanten på marinadskålen. När ett lager av kött bildats, lägg på ett lager purjo. Sen ska ytterligare ett lager kött på. Varva tills alla köttbitar har fått marinad på sig.
Rosta sesamfrön i en stekpanna. Ta ur fröna och höj temperaturen. Sänk till medelvärme och smörj stekpannan med en tuss hushållspapper dränkt i olja. Lägg i köttbitarna en och en så att de täcker botten. Vänd dem när de har fått fin färg. Lägg upp på serveringsfat och garnera med sesamfrön.

1 comment:

Anonymous said...

Ser verkligen gott ut!! shiitake är ju såååå gudolmigt god!! Måste prova! Helt i min smak! Bra jobbat, nu blev hungrig såhär på kvällskvisten nyss hemkommen från jobbet! Ha en trevlig helg tjejjer! / Li - Kryddburken