Wednesday, February 25, 2009

Vad tror ni om det här?


Det är så kallt överallt i vår lägenhet. Inte bra för vildjästen. Det enda varma stället är badrumsgolvet och det känns inte riktigt okej ur vare sig bakteriesynpunkt eller barnen-välter-ut-glasburk-på-stengolv-synpunkt. Så nu har burken fått låna en av dotterns benvärmare ett tag.

Tuesday, February 24, 2009

Nytt vildjästförsök

Jag ger inte upp. Nu står en ny burk här bredvid spisen. Skillnaden från förra gången är att jag har täckt över med plastfolie som jag gjort några små yttepyttehål i istället för att sätta på locket på burken sådär lite halvdant som jag gjorde sist (vågade inte sätta på det helt för då trodde jag att burken skulle explodera). Dessutom tog jag en oöppnad påse aprikoser den här gången, det kan ju hända att det kommit någon skit på dem jag använde förra gången eftersom påsen varit öppen i någon vecka. Små barnhänder kan till exempel ha varit där och pillat.

Sunday, February 22, 2009

Små blåbärspajer

Jag är fortfarande helt kär i mina små portionsformar från pillivuyt som jag fick i julklapp för drygt ett år sedan. De funkar till så mycket, både förrätter, efterrätter och att ge bebisen smakportioner ur. Här har vi gjort små blåbärspajer, och dagen efter gjorde vi äppelpajer på samma sätt med smuldegen som blev över (vi var bara två som skulle äta).

Till 4 portionspajer:
50 g smör
1 dl vetemjöl
1/2 dl havregryn
1/2 dl socker

2-3 dl frysta blåbär
1 msk potatismjöl
1 msk vaniljsocker

Skär smöret i mindre bitar och lägg i en skål. Häll i mjöl, havregryn och socker och nyp snabbt ihop en smulig deg med fingrarna. Fyll på med lite extra mjöl om det verkar behövas. Blanda blåbären med potatismjöl och vaniljsocker i en skål. Fördela bären i portionsformarna och strö smuldegen över. Grädda i 225 grader i ca 15 minuter. Servera med glass eller lösvispad grädde smaksatt med lite vanilj och kardemumma.

Örtrullad lammentrecôte med jordärtskockor och tomat



Ledsen för den suddiga bilden, det är så svårt att få till bilderna när det är mörkt. Lammentrecôte är en ny styckningsdel för mig, vi har mest ätit kotletter, filé och stek förut. Ja, och grytbitar och färs förstås. I alla fall gillar jag den mer och mer, det är väldigt mört och gott kött. Kryddningen och tillbehören är klassiska lammsmaker: Rosmarin, vitlök, persilja, tomat och jordärtskockor.
Lammet:
1 lagom stor bit lammentrecôte eller filé.
några kvistar färsk rosmarin
några kvistar färsk bladpersilja
salt och peppar
olja och smör att steka i
Värm ugnen till 150 grader. Hacka örterna fint. Salta och peppra köttet. Hetta upp en stekpanna ordentligt, häll i olja och bryn det runt om. Ta av pannan från värmen och låt svalna något. Lägg i en klick smör och rulla runt köttet i det smälta smöret. Rulla det varma köttet i örterna och lägg det sedan i en ugnsform och häll över resterna av smöret om det finns några. Sätt i en stektermometer och skjutsa in i ugnen. Jag gillar lammkött väldigt rosa, på gränsen till rött så jag tar ut det vid 55 grader. Låt köttet vila i tio minuter under aluminiumfolie (tänk på att det eftersteker!).
Jordärtskockorna, till 4:
300 g jordärtskockor
buljong att koka dem i
2 tomater
1 vitlöksklyfta
några kvistar färsk persilja
salt och peppar
smör eller olivolja
Koka skockorna i svag buljong tills de är mjuka, tar ca 15 minuter. Hacka tomaterna, vitlöken och persiljan fint. Hetta upp olivolja eller smör i en kastrull och lägg i skockor och tomat. Fräs runt några varv och lägg i vitlöken och persiljan. Låt fräsa någon minut till och smaka av med salt och peppar.
Skär upp lammet i skivor och servera med skockorna och eventuellt en rödvinsky.

Nä, det gick inte.

Aprikoserna möglade. Vad gjorde jag för fel? Jag ska göra ett nytt försök på en gång tror jag, men det får bli med fikon istället för jag har inga aprikoser kvar.

Thursday, February 19, 2009

Projekt vildjäst är inlett


Jag har bakat ganska mycket med surdeg men det har aldrig blivit av att prova vildjäst förut. Nu har jag i alla fall satt min första sats, så får vi se hur det blir. Syftet är alltså att få torkad frukt att börja jäsa så att man kan använda spadet istället för jäst när man bakar bröd. Ett annat namn för vildjäst är levain och det används flitigt i bland annat Frankrike.
Jag har använd Pain de Martins recept på vildjäst med aprikoser, du hittar det här.

Tuesday, February 17, 2009

Kinakäk

Idag försökte jag härma kinesisk hämtmat, med ganska gott resultat. Den här varianten är ytterst barnvänlig, men ett lätt sätt göra den mer vuxenvänlig kan man servera sambal vid sidan om. Man kan säkert ha i en massa andra grönsaker också, och jag kan tänka mig att den blir snyggare med till exempel broccoli eller paprika men jag tog det vi hade hemma.

Till 2 vuxna och 2 små barn
400 g kycklingfilé, bröst eller lår
1 liten burk finstrimlade bambuskott
ett gäng champinjoner, även de finstrimlade
1-2 dl cashewnötter
rapsolja att woka i

ris att servera till

marinad/sås:
1/2 dl sesamolja
2 msk kinesisk soja
2 msk hoisinsås
1 msk risvinäger eller 2 msk torrt vitt vin
1/2 dl finhackad vårlök eller purjolök
1 vitlöksklyfta
salt och peppar
1/2 dl svag kycklingbuljong
1 msk maizena

Blanda alla ingredienser till såsen utom buljong och maizena. Skär kycklingen i smala strimlor och lägg ner i marinaden. Låt ligga i 20-30 minuter, medan du kokar riset. Förbered även en redning genom att vispa ut maizenan i kycklingbuljongen. Hetta upp en wok eller stekpanna så att den ryker. Häll i oljan. Ta upp kycklingköttet ur marinaden och lägg i woken (spara marinaden!). Stek under omrörning på högsta värme tills det är genomstekt. Lägg i bambuskotten och champinjonerna och stek lite till. Rör ner redningen i marinaden och häll i alltihop i woken. Sänk värmen och låt puttra i tre-fyra minuter. Precis innan servering blandar du i cashewnötterna.

Blåbärssmoothie

Blåbär är nyttigt och jag behöver vitaminer i februarirusket. En smoothie är dessutom ett praktiskt mellanmål när man är hemma med bebis eftersom man kan dricka den med sugrör *no hands, no hands*. Det är praktiskt med en blender när man gör såna här, det skvätter lite väl mycket om man tar handmixern och blåbärsfläckar är inte att leka med.

Till en rätt stor smoothie
1 dl frysta blåbär
1 stor banan (gärna ekologisk såklart)
2 dl naturell yoghurt av valfri fetthalt (jag behöver energi så jag tar turkisk)
1/2 msk honung

Om du inte vill ha en inskall smoothie så tinar du blåbären först, annars låter du dem vara. Bryt bananen i bitar och lägg ner i blendern. Ha i yoghurten och honungen och kör runt ett par varv. Tillsätt blåbären och kör tills allt har samma snygga lila färg. Häll upp i glas och servera!

Monday, February 16, 2009

Etiopisk råbiff

En kryddstark variant av råbiff som inte serveras fullständigt rå. Om man vill kan man till och med steka köttet tills det är genomstekt.

500 g oxfilé, malt eller finhackat, det brukar gå att få det gjort i butiken
0,7 dl kryddsmör eller 4 msk osaltat smör
1/2 msk berbere eller chilipulver
1 tsk mald kardemumma
1/2 tsk salt
1 krm nymald svartpeppar

Smält smöret i en stor stekpanna över låg värme. Lägg i alla kryddor och blanda väl. Lägg i köttet, dra stekpannan från värmen och blanda väl.

Servera genast med awase.

Etiopiskt kryddsmör, nit'ir qibe

Kryddblandningen nit'ir qibe är ett klarat smör som används för att ge smak åt kött och grönsaksgrytor. Genom att klara smöret håller det sig längre och det går att spara i en lufttät burk i kylen i upp till tre veckor. Satsen ger 3,75 dl.

500 g osaltat smör
1/2 medelstor rödlök, hackad
1 vitlöksklyfta, pressad
cirka 7,5 cm skalad och finhackad ingefära
1 tsk bokhornsklöverfrön
1 tsk mald spiskummin
1 tsk kardemummafrön
1 tsk torkad oregano
3 krm mald gurkmeja
8 basilikablad

Smält smöret i en medelstor kastrull över låg värme och under flitig omrörning. Skumma ytan och kasta skummet. Låt smöret sjuda vidare utan att det bränns vid, tills det inte bildas mer skum. Häll i lök, vitlök, ingefära, bockhornsklöverfrön, spiskummin, kardemumma, oregano, gurkmeja och basilika och sjud i en kvart till. Rör om då och då.
Dra kastrullen från värmen och låt stå tills kryddorna har sjunkit till botten. Sila genom finmaskig sil

Awase

Awase är en stark kryddsås som lagas med kryddblandningen berbere som bas. Den används som vi använder ketchup, som ett tillbehör eller smaksättare i soppor och grytor. Satsen räcker till cirka 0,75 dl och kan förvaras i lufttät burk i kylen i upp till 1 vecka.

2 msk berbere
1 tsk kajennpeppar
3 krm mald ingefära
2 krm mald kardemumma
3 krm salt
2 msk pressad citronsaft
1 msk rött vin
1 msk vatten

Blanda berbere, kajenn , ingefära, kardemumma och salt i en liten stekpanna och rosta över medelvärme under omrörning tills det börjar dofta (tar runt 30 sekunder). Dra stekpannan från värmen, vispa ner citronsaft, rödvin och vatten och låt svalna.

Berbere

Berbere är en kryddblandning med chili som bas. Den är en viktig ingrediens i det etiopiska köket. Precis som ras el hanout, curry eller andra liknande baskryddblandningar finns massor av variationer på berbere. Det går alltså bra att ändra i receptet efter tycke och smak. Satsen räcker till ungefär två och en halv deciliter och kan förvaras i lufttät burk i kylen i upp till tre månader.

1 tsk bockhornsklöver
1,25 dl mald torkad chili
1,25 dl paprikapulver
2 msk salt
2 tsk mald ingefära
2 tsk lökpulver
1 tsk mald kardemumma
1 tsk mald muskot
3 krm vitlökspulver
2 krm mald kryddnejlika
2 krm mald kanel
2 krm mald kryddpeppar

Mal bockhornsklöverfröna i mortel eller kryddkvarn. Blanda alla ingredienser i en skål.

Wednesday, February 11, 2009

Lammkotletter Provencale

Det stör mig att jag inte får till den där lilla grejen på c:et i provencale, men om man bortser från det är detta en av mina absoluta lammfavvisar. Bra bjudmat är det också eftersom allt utom slutklämmen i ugnen går att förbereda innan gästerna kommer (vilket vi aldrig lyckas med ändå fast det alltid är vår intention, men så är det att ha tre barn under fem :)).

Till 4:
4 stora lammkotletter, eller 8 mindre
16-20 körsbärstomater
1/2 dl bladpersilja
2 vitlöksklyftor
3 msk smör
3 msk ströbröd
olivolja
salt och peppar

Sätt ugnen på 225 grader. Bryn kotletterna på bägge sidor i smör eller olja, salta och peppra. Lägg över kotletterna i en ugnsform. Skölj körsbärstomaterna och dela dem i fjärdedelar. Hacka persiljan. Hetta upp olivolja i en kastrull och pressa i vitlöken. Tillsätt tomaterna och fräs runt så att de blir lite mosiga, blanda i persiljan och salta och peppra. Lägg tomatblandningen på kotletterna. Smält smöret och rör i ströbrödet. Lägg ovanpå tomatblandningen. Sätt in kotletterna i ugnen i 5-10 min beroende på tjocklek och hur du gillar köttet. En potatis- och jordärtskocksgratäng tycker jag blir gott till!