Monday, February 16, 2009

Etiopiskt kryddsmör, nit'ir qibe

Kryddblandningen nit'ir qibe är ett klarat smör som används för att ge smak åt kött och grönsaksgrytor. Genom att klara smöret håller det sig längre och det går att spara i en lufttät burk i kylen i upp till tre veckor. Satsen ger 3,75 dl.

500 g osaltat smör
1/2 medelstor rödlök, hackad
1 vitlöksklyfta, pressad
cirka 7,5 cm skalad och finhackad ingefära
1 tsk bokhornsklöverfrön
1 tsk mald spiskummin
1 tsk kardemummafrön
1 tsk torkad oregano
3 krm mald gurkmeja
8 basilikablad

Smält smöret i en medelstor kastrull över låg värme och under flitig omrörning. Skumma ytan och kasta skummet. Låt smöret sjuda vidare utan att det bränns vid, tills det inte bildas mer skum. Häll i lök, vitlök, ingefära, bockhornsklöverfrön, spiskummin, kardemumma, oregano, gurkmeja och basilika och sjud i en kvart till. Rör om då och då.
Dra kastrullen från värmen och låt stå tills kryddorna har sjunkit till botten. Sila genom finmaskig sil

No comments: