Sunday, February 22, 2009

Örtrullad lammentrecôte med jordärtskockor och tomatLedsen för den suddiga bilden, det är så svårt att få till bilderna när det är mörkt. Lammentrecôte är en ny styckningsdel för mig, vi har mest ätit kotletter, filé och stek förut. Ja, och grytbitar och färs förstås. I alla fall gillar jag den mer och mer, det är väldigt mört och gott kött. Kryddningen och tillbehören är klassiska lammsmaker: Rosmarin, vitlök, persilja, tomat och jordärtskockor.
Lammet:
1 lagom stor bit lammentrecôte eller filé.
några kvistar färsk rosmarin
några kvistar färsk bladpersilja
salt och peppar
olja och smör att steka i
Värm ugnen till 150 grader. Hacka örterna fint. Salta och peppra köttet. Hetta upp en stekpanna ordentligt, häll i olja och bryn det runt om. Ta av pannan från värmen och låt svalna något. Lägg i en klick smör och rulla runt köttet i det smälta smöret. Rulla det varma köttet i örterna och lägg det sedan i en ugnsform och häll över resterna av smöret om det finns några. Sätt i en stektermometer och skjutsa in i ugnen. Jag gillar lammkött väldigt rosa, på gränsen till rött så jag tar ut det vid 55 grader. Låt köttet vila i tio minuter under aluminiumfolie (tänk på att det eftersteker!).
Jordärtskockorna, till 4:
300 g jordärtskockor
buljong att koka dem i
2 tomater
1 vitlöksklyfta
några kvistar färsk persilja
salt och peppar
smör eller olivolja
Koka skockorna i svag buljong tills de är mjuka, tar ca 15 minuter. Hacka tomaterna, vitlöken och persiljan fint. Hetta upp olivolja eller smör i en kastrull och lägg i skockor och tomat. Fräs runt några varv och lägg i vitlöken och persiljan. Låt fräsa någon minut till och smaka av med salt och peppar.
Skär upp lammet i skivor och servera med skockorna och eventuellt en rödvinsky.

1 comment:

Anonymous said...

Jordärtskocksfräset var helt suveränt och lätt att tillaga! Jag ska bjuda mina föräldrar på det idag. Har tyvärr ingen lammentrecote denna gång, men lammfärsbiffar - det får duga på en torsdag! :-)