Sunday, September 30, 2007

Enorma chilis

Helgens utflykt till Roslagen förde inte bara med sig trattkantareller utan även chilifrukter. De plantor som har fått bo i ett växthus har blivit helt enorma, våra små ynkliga här hemma kan inte alls mäta sig med dem. Medan våra rokotopepparfrukter är stora som krusbär är de i växthuset stora som plommon. Nu väntar vi bara på att de ska mogna...




Äppelkompott med mandeltäcke


Den här äppelkakan lär ha vunnit pris i ICA-kuriren någon gång och det kan jag förstå. Jag bytte ut lite av sockret mot vaniljsocker, men hade jag haft vaniljstång hemma hade jag nog låtit en sådan koka med istället.

Ingredienser 4-5 port.:
4-5 stora, syrliga äpplen
1 dl vatten
1 dl vitt vin eller matlagningsvin
1/2-1 dl socker (beroende på äpplenas syrlighet)

Täcke:
100 g smör
1 dl strösocker
100 g skållad och mald sötmandel
1 ägg

Skala och kärna ur äpplena och skär dem i 6-8 klyftor. Koka klyftorna i vatten, vin och strösocker till en ganska lös kompott.Rör samman ingredienserna till täcket så det blir en jämn smet.Bred ut äppelkompotten i en smord ugnssäker form och täck med mandelsmeten. Grädda kakan i 225 graders ugn cirka 20 minuter. Servera den ljum med iskall vaniljsås.

Trattisar!


Saturday, September 29, 2007

Avocadoröra med rökt lax

Det här är vår enklaste lilla förrätt som vi alltid faller tillbaka till när fantasin tryter. Det gäller bara att man får tag på mogen avocado, men eftersom vi är storkonsumenter har vi det nästan alltid hemma. Man kan naturligtvis lägga röran på en toast istället om man vill, men jag tycker att det ser rätt trevligt ut att servera ur skalen.

Till 4
2 mogna avocador
4 skivor kallrökt lax
1/2 dl crème fraiche
salt
svartpeppar eller citronpeppar
1/2 citron

Gröp ur innehållet i avocadorna försiktigt så att skalet inte förstörs. Mosa avocadoköttet tillsammans med crème fraichen. Strimla den rökta laxen och blanda ned den i röran. Smaka av med salt, peppar och pressad citron (var försiktig med saltet, laxen ger mycket sälta). Lägg tillbaka röran i skalen och dekorera med en citronskiva.

Friday, September 28, 2007

Trevlig fredag!


Fatet längst fram, från vänster:
Rostad bröd med chèvreröra toppad med kastanjehonung
Parmalindad galiamelon
Körsbärstomater med mozzarella och basilika md några droppar god olivolja, salt och peppar
Fatet i mitten:
Stora, gröna oliver med kärna
Längst bak:
En skål med pistagenötter
Crostini med ädeloströra
I glasen:
Gazpacho med rostad baguette och gurkskiva

Thursday, September 27, 2007

Kycklinggryta med citron och gröna oliver

Det här receptet hittade jag idén till i Elle, men eftersom jag inte hade tidningen tillgänglig när jag lagade grytan vet jag inte hur väl det överensstämmer med orginalet. Det var i alla fall väldigt gott. Extra förtjust blev jag i att kycklingen blev liksom både kokt och stekt, det gjorde att den blev enormt mör och smakrik. Jag hade tänkt göra couscous till, men den var slut så det blev buljongkokt bulgur med lite slantad morot i istället. Gott, men couscous hade nog varit bättre, särskilt med rejält av såsen på.

Till 4
ca 1 kg kycklingdelar med ben och skinn
smör att bryna i
salt och peppar
1 citron
4-5 vitlöksklyftor
15-20 stora, gröna oliver av god sort (satsa gärna lite extra på oliverna, det lönar sig)
1 hönsbuljongtärning
2 dl torrt vitt vin

Sätt ugnen på 200 grader. Bryn kycklingfiléerna runt om i smör. Lägg dem i en gryta eller ugnsform (vi körde järngrytan). Salta och peppra. Tvätta citronen ordentligt och skala av skalet i tunna remsor med en potatisskalare (försiktigt, så att det beska vita inte kommer med). Skala och skiva vitlöken. Lägg ner vitlöksskivor och citronskalsremsor i grytan och smula ned buljongtärningen. Dela citronen och pressa ner halva i grytan. Häll på vinet. Ställ in grytan i ugnen i ca 45 minuter, efter halva tiden vänder du kycklingbitarna. Häll på oliverna och sätt in i ugnen i ytterligare 10 minuter. Servera med couscous eller bulgur, gärna lagat med buljong och där lite grönsaker (morot, blomkål, broccoli, sockerärter etc.) fått koka med.

Älgfärsbiffar med pepparrotsyoghurt och kantareller

Nu blir det två färsrecept i rad men så kan det bli ibland. Det här var helt suveränt, lite som biff à la Lindström på älg och utan rödbetor (som man säkert hade kunnat ha i om man hade velat och haft det hemma). Pepparrotsyoghurten var perfekt till, och dödade inte alls smaken på kantarellerna som jag var rädd för. Jag gjorde faktiskt en skysås till också, bara för att min man inte brukar gilla kokt potatis utan klassisk sås, men den hoppar jag över i receptet nedan.

Receptet tillägnar jag förövrigt Vimse, nyss hemkommen från älgjakten :)

Till 4

600 g färs
2 msk kapris
1 dl matlagningsgrädde
1 ägg
salt och peppar
kantareller att toppa med
smör att steka i

pepparrotsyoghurt:
3 dl matlagningsyoghurt (eller avrunnen vanlig)
ca 3 msk färskriven pepparrot
salt och peppar

Potatis och grönsaker efter smak (vanlig kokt potatis passade jättebra)

Rensa kantarellerna och lägg dem i en panna på ganska hög värme tillsammans med en matsked vatten. När all vätska kokat ur svampen tillsätter du en klick smör, saltar lätt och steker tills de ser färdiga ut. Ställ dem åt sidan. Blanda ihop ingredienserna till pepparrotsyoghurten så att smaken hinner "sätta sig". Blanda sedan ihop ingredienserna till färsen och forma lagon stora biffar. Stek i smör på medelvärme, 4-5 minuter på varje sida (beroende på hur tjocka de är). Vi stekte i samma panna som vi hade gjort kantarellerna i, det gav extra god smak. Lägg upp biffarna på tallrikar, värm snabbt på kantarellerna i stekpanna eller mikro och toppa med dessa. Servera med potatis, pepparrotsyoghurt och goda grönsaker.

Wednesday, September 26, 2007

Färsbiffar med pinjenötter och chèvre



Det här receptet hittade jag ursprunget till på Arlas hemsida. Det var både enkelt och gott, perfekt vardagsmat alltså! Vi tyckte att Arla hade snålat med köttet (100 g/pers) så vi ökade på mängden. Dessutom tog vi i hela ägget istället för bara äggulan och minskade ner på grädden. I chèvreröran har vi ökad mängden chèvre i förhållande till yoghurt, annars blir den så mjäkig. Vi serverade färsbiffarna med klyftor av potatis och rödlök bakade i ugnen och en grönsallad.

Till 4

600 g köttfärs
2-3 vitlöksklyftor
3/4 dl pinjenötter, ca 50 g
1 ägg
1 tsk salt
1 krm svartpeppar
1/2 dl matlagningsgrädde

Röra:
150 g chèvre
2 dl matyoghurt

Skala och finhacka vitlöken. Rosta nötterna i en torr stekpanna. Blanda färsen med vitlök, ägg, salt, peppar, grädde och större delen av pinjenötterna till en jämn färs. Forma 8 jämna biffar. Stek dem i smör i en stekpanna ca 3 min på varje sida. Mosa osten och blanda med matyoghurten. Servera med getoströran och ugnsstekta potatisklyftor och grönsaker.

Sunday, September 16, 2007

Lammracks i balsamvinäger

Lammracks är mycket ben för mycket pengar, men köttet blir så otroligt mört och saftigt när det tillagas med så mycket ben och fett kvar intill sig att det faktiskt är värt att betala för.


Till två:
400 g lammracks
marinad med två delar olivolja, en del balsamvinäger, salt och peppar.

Skär itu lammracksen. Blanda ihop marinaden och låt köttet ligga i minst en timme, gärna mycket längre, till exempel hela dagen. Bryn bitarna hastigt i het panna så att de får färg. Stek färdigt i ugnen, 250 grader i högst fem minuter. Tänk på att det går VÄLDIGT fort för köttet att bli genomstekt och lamm är godast rött.


Servera med exempelvis potatisgratäng.

Örtmarinerad lammytterfilé med rotfrukter

Till 4
600 g lammytterfilé
ett knippe blandade färska örter
olivolja
4 potatisar
2 morötter
1/2 rotselleri
smör

Marinera köttet i olivolja och hackade örter i minst en timme, gärna flera timmar.
Skiva rotfrukterna och lägg dem i en smord ugnsfast form. Grädda i 250 grader i 30-35 minuter. Bryn köttet hastigt på hög värme i en stekpanna. Stick i en köttermometer och lägg köttet ovanpå rotfrukterna när rotfrukterna har 10-15 minuter kvar. Låt köttet ugnssteka till 55-60 grader. Ta sedan ut köttet och vira in det i aluminiumfolie tills rotfrukterna är helt klara. Skiva upp köttet och lägg tillbaka det ovanpå rotfrukterna.

Krabba


Världens enklaste förrätt. Eller huvudrätt.

Monday, September 10, 2007

Saffranspasta med fläskfilé och örtparmesan


Ikväll åt vi en helt fantastiskt god kycklinggryta, inspirerad av ett Arla-recept. Tyvärr tog batterierna i kameran slut precis när jag skulle fota, och vi var så hungriga att vi helt eneklt inte orkade vänta på att jag gick och bytte batteri. Jag får blogga om det här istället, det åt vi i söndags. Receptet kommer ur en bok som Allt om Mat har gett ut, "Fredagsgourmet".

Till 4
600-700 g fläskfilé
1-2 msk kinesisk soja
1-2 msk olivolja
1/2-1 tsk salt
1 krm nymald vitpeppar
1-2 msk smör till stekning

saffranspasta:
250 g tagliatelle
1 stor morot
1/2-1 zucchini
1/2 purjolök
3 msk olivolja
1/2 tsk salt
1 pkt saffran 0,5 g

örtparmesan:
3 dl grovriven parmesan
1/2-1 kruka grovhackade basilikablad
1/2 dl hackad gräslök
1/2 dl hackad persilja
1-2 pressade vitlöksklyftor

Putsa fläskfilén helt fri från hinnor och skär den i 1 1/2-2 cm tjocka skivor. Pensla köttet med sojan och därefter olivoljan. Låt stå i rumstemperatur medan du gör i ordningpastan och parmesanen. Pastan: Skär grönsakerna i tunna långsmala strimlor (till morot och zucchini funkar det bra att använda potatisskalare till att skära remsor). Koka pastan enligt anvisning på förpackningen. Låt grönsakerna koka med 1-2 minuter på slutet. Låt allt rinna av ordentligt i ett durkslag. Finfördela salt och saffran i en mortel och blanda med 3 msk olivolja i en stor stekpanna. Tillsätt pastan och grönsakerna och sväng runt det hela några sekunder på het platta. Örtparmesan: Grovriv osten och hacka de färska örterna. Blanda i en skål och smaksätt med pressad vitlök och lite nymald peppar. Hetta slutligen upp en stekpanna och låt smöret bli brynt. Krydda och lägg i fläskfiléskivorna och stek dem hastigt, ett par minuter på varje sida. Lägg upp pastan, lägg på köttet och strö över örtparmesan.

Stekt gös med vermouthsås

Gös är en av mina favoritfiskar. Eftersom smaken är så god i sig själv behöver man inte göra så mycket med den, lite salt och peppar räcker gott som kryddning. Vermouthsåsen är gjord på fri hand, men inspirationen kommer från ett Allt om Mat-recept jag gjorde för länge sedan. Potatismos eller pressad potatis blir perfekt till.

Till 4

4 fina gösfiléer
vetemjöl till panering
salt och peppar

såsen:
1 dl torr vermouth
1,5 msk fiskfond på flaska (eller motsvarande buljongtärning)
1 dl crème fraiche
100 g smör
vitpeppar
ev. salt

ev. räkor eller kräftstjärtar till garnering

Koka upp vermouth och fond/buljong. Tillsätt crème fraichen under vispning, en klick i taget. Koka 3-4 minuter och tillsätt sedan smöret, även det klickvis under ständig vispning. Smaka av med salt och peppar. Håll såsen varm utan att den kokar. Blanda vetemjöl med salt och vitpeppar. Torka av fisk filéerna och vänd dem försiktigt i mjölblandningen. Stek på ganska hög värme tills fisken är precis genomstekt och har fått fin färg. Servera med sås och potatis.

Lamm med äppel- och rosmarinsås


Det här receptet hittade jag i fredagens DN och bestämde mig för att prova direkt, det är precis sådana höstsmaker som jag brukar gilla. Receptet var lite svårtolkat tyckte jag, det framgick inte tydligt om äppeltärningarna skulle mosas, vara kvar som bitar eller silas bort. Vi körde på mellanvarianten. Stektiden var åtminstone i vår ugn betydligt längre än 20 minuter. Tyvärr misslyckades jag lite med bilden vilket är synd för det blev väldigt gott.
ca 600 g lammentrecôte eller fläskfilé
smör till stekning
salt och peppar
Såsen:
1 syrligt äpple
ett tiotal blad av färsk rosmarin
1 msk smör
2 dl vatten + stekskyn
1 1/2 msk kalv- eller kycklingfond på flaska eller 1/2 hönsbuljongtärning
1/2 msk arrowrot eller maizena
1 tsk honung
salt och peppar
Sätt ugnen på 150 grader. Färgsätt köttet runt om i lite smör i en ugnstålig panna på spisen. Salta och peppra. Stick in en köttermometer mitt i köttbiten och sätt in i ugnen. Stek till en innertemperatur på 65 grader, räkna med att det tar cirka 20 minuter. Låt köttet vila en stund innan det skärs upp i skivor till servering. Skala och skär ett halvt äpple i tärningar till såsen. Stek det i lite smör tillsammans med rosmarin. Tillsätt vatten och fond, alternativt buljong. Red såsen med maizena eller arrowrot utrört i en matsked vatten. Smaka av med honung, peppar och eventuellt salt. En potatisgratäng eller haricots verts vända i lite smör passar fint som tillbehör.

Tuesday, September 4, 2007

Fylld aubergine med lammfärsbiffar och yoghurt

Auberginer är fantastiskt snygga grönsaker även när de är tillagade, eller hur? Jag köpte två stycken igår, en vanlig och en strimmig utan att veta vad jag skulle göra med dem. Efter lite funderande kom jag på att det skulle vara gott att gratinera dem med tomater och fetaost , och eftersom jag dessutom hade lammfärs hemma kunde jag göra färsbiffar med en massa vitlök i till.
Till 2 vuxna
2 medelstora auberginer
1/2 gul lök
2-3 tomater
1/2 paket fetaost
olivolja
salt och peppar

lammfärsbiffar:
400 g nymald lammfärs
3-4 vitlöksklyftor
salt och peppar
olja att steka i
turkisk (eller annan fet) yoghurt till serveringen
Dela auberginerna och gröp ur "köttet". Lägg det i en tallrik och strö över någon matsked salt, sätt en annan tallrik som tyngd ovanpå. Låt stå i 30-60 minuter. Häll bort vätskan som runnit ur auberginen och skölj bort saltet. Låt torka väl. Tärna aubergineköttet och fräs lätt i olivolja. Hacka löken och fräs den mjuk i lite olivolja. Tärna tomaterna fint och ta bort kärnorna. Hacka fetaosten. Blanda auberginekött, tomater, lök och fetaost och lägg tillbaka blandningen i de urgröpta auberginerna. Peppra lätt. Baka i 200 graders ugnsvärme i ca 40 minuter.
Blanda lammfärsen med pressad vitlök, salt och peppar. Forma biffar av smeter. Stek på ganska hög värm tills de är så genomstekta du vill ha dem. Servera auberginerna och färsbiffarna med naturell yoghurt av fetare sort.

Squashsoppa

En kollega odlar enorma squash och ger bort. Här är en squashsoppa från Annas mat.



Till 3-4 personer
2-3 hackade gula lökar
1 squasch på knappt 1 kg
lite smör eller margarin
3/4 liter svag buljong
ca 1/2 tsk salt
1/4 tsk timjan
1 dl löst vispad grädde eller crème fraiche
svartpeppar
1 dl hackad persilja

Om squashen är grov, skala den. Klyv den på längden och gröp ur kärnhuset med en tesked. Skär halvorna i sockerbitsstora kuber, men spara nån bit till garnering. Fräs lök i lite smör, lägg i squashbitarna och slå på buljongen. Salta och smula ner timjan. Koka i cirka 20 minuter under lock och rör om ibland. Lägg i de sparade skivorna och koka nån minut till.

Rör ev. ner löst vispad grädde eller klicka i crème fraiche. Smaka av med salt och peppar. Strö över rikligt med hackad persilja.

Saturday, September 1, 2007

Nordafrikanska köttbullar med plommoncouscous

Ännu ett recept från Marcus Samuelssons Streetfood. Det känns som att vi snart har tagit oss igenom hela boken... det finns så många bra recept i den! Vi hittade inte kycklingfärs utan körde bara på lamm, det blev supergott. 4-6 portioner
1/2 tsk malen kummin
1/2 tsk malen koriander
1/2 tsk cayennepeppar
125 g kycklingfärs
1/2 kg lammfärs
2 vitlöksklyftor, finhackade
1 msk za'atar
1 kvist persilja, hackad
1 kvist mynta, hackad
1/2 dl olivolja

Plommoncouscous:
4 dl couscous
4 dl vatten eller kycklingbuljong
1 msk ras el hanout
salt och peppar
4 vitlöksklyftor, grovhackade
1 gul lök, skalad och strimlad
1 dl sötmandel, hackad
1/2 dl olivolja
1/2 chili, urkärnad och finhackad
4 plommon, urkärnade och tärnade
1 dl vitt vin
2 msk farinsocker
saft av 1 citron
2 kvistar dragon, hackade
salt och svartpeppar

Rosta kummin, koriander och cayennepeppar i en torr, het stekpanna i 1/2 minut. Blanda de rostade kryddorna med resten av ingredienserna i en stor skål. Täck den med plastfolie och ställ in i kylen i 1 timme.
Forma smeten till köttbullar. Stek köttbullarna i olivolja i en het stekpanna tills de är genomstekta. Låt dem rinna av på hushållspapper.
Lägg couscous i en skål och slå över kokande vatten eller buljng. Rör om, täck skålen med plastfolie och låt den svälla i rumstemperatur i 5-10 minuter. Blanda i ras en hanout, salt och peppar.
Fräst vitlök, lök och mandel i olivolja. Tillsätt chili, plommon, vitt vin och farinsocker. Låt koka ihop på svag värme i en minut. Tillsätt citronsaft, dragon, salt och peppar. Vänd ner blandningen i couscousen.

Morotssoppa med ingefära

Receptet läste jag i svenskan en dag när jag verkligen kände att soppa var helt rätt. Jag gillar att använda ganska mycket ingefära, men för en del räcker det kanske med ett litet sting bara. Anpassa efter smak!

Till två:

2-3 morötter

1 valnötsstor bit ingefära, riven

1 liten purjolök

6 dl buljong

1,5 dl oatly havre (eller grädde)

Skala morötterna och skär i slantar. Rensa purjon och hacka den. Koka morötterna och purjon i buljong tills de är mjuka. Använd visp, mixer eller handmixer för att göra soppan slät. Häll i oatly havre eller grädde samt den rivna ingefäran. Låt koka upp. Servera med gott bröd.

Kalvrullader med kantareller

Hade ett vin hemma (Fetzer pinot gris) som behövde sällskap. Jag brukar vanligtvis gilla systembolagets recept, men idag hittade jag inget som kändes helt rätt. Noterade att det mesta i köttväg, svamp och pasta funkade bra med vinet och gick på det. Sen var jag ju tvungen att ha i lite chili. Vääääääldigt gott.


Till två: (jäklar, nu måste man tänka på hur mycket man hade i av allt igen...)
250-300 g kalvinnanlår
två nävar (hur mycket väger det?) kantareller
1 scharlottenlök
1/2 hackad periperi (eller annan ganska stark chili)
1 msk kapris
1/2 dl rött vin
1/2 dl oatley havre (istället för grädde pga. laktosintolerans)
1 dl vatten
1 tsk kalvfond
1 msk soja
1 tsk majsena utrört i 1/2 dl vatten
tandpetare
svartpeppar
smör att steka i

Rensa kantarellerna och skär dem i bitar. Lägg dem i en kastrull med en skvätt vatten och koka dem torra. Stek dem sedan i smör med finhackad scharlottenlök, chili, salt och peppar. Blanda i kapris. Banka ut kalvinnanlåren, eller kläm på dem med knogarna så att de blir lite plattare och större. Lägg nån matsked röra på varje innanlår, rulla ihop och väst med en tandpetare. Fräs rulladerna runt om så de får färg. Häll i all vätska (vin, fond, soja, majsenaröran, vatten, oatly/grädde). Vispa runt ordentligt och låt koka i 10 minuter. Servera med pasta. Och Fetzer pinot gris!