Monday, September 10, 2007

Saffranspasta med fläskfilé och örtparmesan


Ikväll åt vi en helt fantastiskt god kycklinggryta, inspirerad av ett Arla-recept. Tyvärr tog batterierna i kameran slut precis när jag skulle fota, och vi var så hungriga att vi helt eneklt inte orkade vänta på att jag gick och bytte batteri. Jag får blogga om det här istället, det åt vi i söndags. Receptet kommer ur en bok som Allt om Mat har gett ut, "Fredagsgourmet".

Till 4
600-700 g fläskfilé
1-2 msk kinesisk soja
1-2 msk olivolja
1/2-1 tsk salt
1 krm nymald vitpeppar
1-2 msk smör till stekning

saffranspasta:
250 g tagliatelle
1 stor morot
1/2-1 zucchini
1/2 purjolök
3 msk olivolja
1/2 tsk salt
1 pkt saffran 0,5 g

örtparmesan:
3 dl grovriven parmesan
1/2-1 kruka grovhackade basilikablad
1/2 dl hackad gräslök
1/2 dl hackad persilja
1-2 pressade vitlöksklyftor

Putsa fläskfilén helt fri från hinnor och skär den i 1 1/2-2 cm tjocka skivor. Pensla köttet med sojan och därefter olivoljan. Låt stå i rumstemperatur medan du gör i ordningpastan och parmesanen. Pastan: Skär grönsakerna i tunna långsmala strimlor (till morot och zucchini funkar det bra att använda potatisskalare till att skära remsor). Koka pastan enligt anvisning på förpackningen. Låt grönsakerna koka med 1-2 minuter på slutet. Låt allt rinna av ordentligt i ett durkslag. Finfördela salt och saffran i en mortel och blanda med 3 msk olivolja i en stor stekpanna. Tillsätt pastan och grönsakerna och sväng runt det hela några sekunder på het platta. Örtparmesan: Grovriv osten och hacka de färska örterna. Blanda i en skål och smaksätt med pressad vitlök och lite nymald peppar. Hetta slutligen upp en stekpanna och låt smöret bli brynt. Krydda och lägg i fläskfiléskivorna och stek dem hastigt, ett par minuter på varje sida. Lägg upp pastan, lägg på köttet och strö över örtparmesan.

1 comment:

Unknown said...

Hej Linda och Carolina,

jag undrar om ni skulle vara intresserad av ett länkbyte? Jag har startat upp en sökmotor som snabbt hittar direktlänkar till recept. Ni kan ta en kik på http://www.receptsok.se om ni är nyfikna. Om det låter intressant får ni gärna maila mig på info at receptsok.se!

Hälsningar
Janek