Monday, September 10, 2007

Stekt gös med vermouthsås

Gös är en av mina favoritfiskar. Eftersom smaken är så god i sig själv behöver man inte göra så mycket med den, lite salt och peppar räcker gott som kryddning. Vermouthsåsen är gjord på fri hand, men inspirationen kommer från ett Allt om Mat-recept jag gjorde för länge sedan. Potatismos eller pressad potatis blir perfekt till.

Till 4

4 fina gösfiléer
vetemjöl till panering
salt och peppar

såsen:
1 dl torr vermouth
1,5 msk fiskfond på flaska (eller motsvarande buljongtärning)
1 dl crème fraiche
100 g smör
vitpeppar
ev. salt

ev. räkor eller kräftstjärtar till garnering

Koka upp vermouth och fond/buljong. Tillsätt crème fraichen under vispning, en klick i taget. Koka 3-4 minuter och tillsätt sedan smöret, även det klickvis under ständig vispning. Smaka av med salt och peppar. Håll såsen varm utan att den kokar. Blanda vetemjöl med salt och vitpeppar. Torka av fisk filéerna och vänd dem försiktigt i mjölblandningen. Stek på ganska hög värme tills fisken är precis genomstekt och har fått fin färg. Servera med sås och potatis.

4 comments:

Agnetha said...

Mmmm, vad mycket gott det fanns här och mycket fina bilder. Hit kommer jag att återvända för inspiration!

Hittade hit via Kardemummas länkar.

Familjen Edvall said...

Halloj!
Tänkte kolla om det är okej att jag länkar till er via "Lördagsgodis"? Det är en utmaning som finns på http://brazilianlinda.blogspot.com
Veckans utmaning är kaffe och jag tänkte på ert cappucinoskum. Det vore kul att få använda ert recept och samtidigt visa er blogg för fler. Jag har ingen egen officiell blogg, så jag får leva på andra:-)

/parasiten Katrin

Linda said...

Agneta - välkommen!
Fam Edvall: för mig går det bra, vad säger du, syster?

Nässelblom & choklad said...

Den här fiskrätten låter jättegod. Jag gillar när fisken bara är sådär enkelt tillredd.