Wednesday, September 26, 2007

Färsbiffar med pinjenötter och chèvreDet här receptet hittade jag ursprunget till på Arlas hemsida. Det var både enkelt och gott, perfekt vardagsmat alltså! Vi tyckte att Arla hade snålat med köttet (100 g/pers) så vi ökade på mängden. Dessutom tog vi i hela ägget istället för bara äggulan och minskade ner på grädden. I chèvreröran har vi ökad mängden chèvre i förhållande till yoghurt, annars blir den så mjäkig. Vi serverade färsbiffarna med klyftor av potatis och rödlök bakade i ugnen och en grönsallad.

Till 4

600 g köttfärs
2-3 vitlöksklyftor
3/4 dl pinjenötter, ca 50 g
1 ägg
1 tsk salt
1 krm svartpeppar
1/2 dl matlagningsgrädde

Röra:
150 g chèvre
2 dl matyoghurt

Skala och finhacka vitlöken. Rosta nötterna i en torr stekpanna. Blanda färsen med vitlök, ägg, salt, peppar, grädde och större delen av pinjenötterna till en jämn färs. Forma 8 jämna biffar. Stek dem i smör i en stekpanna ca 3 min på varje sida. Mosa osten och blanda med matyoghurten. Servera med getoströran och ugnsstekta potatisklyftor och grönsaker.

4 comments:

Kinna said...

Vad kul du skriver, det var inte mycket kvar av ursprungsreceptet =)

Carolina said...

Haha, det tänkte jag faktiskt inte på men när du säger det så! Det blir ofta så när jag ska laga efter recept :)

Helena i Västerås said...

Såg att ni längtar efter att trattisarna ska komma.
Det gör jag också.... undrar om det funkar att gå ut i skogen med en 5 månaders baby för att hitta läckerheterna.
Totkade trattkantareller i en krämig risotto är ju hur gott som helst. Tillsammans med en helstekt fläskfilé rullad ei franska örter eller Nomu's italienska rub blir en riktig festmåltid.

Carolina said...

Helena: Om du har en bra bärsjal funkar det definitivt! Fem månader är lite på gränsen för att bära på ryggen men om man böjer ordentligt på knäna går det nog med magburen också ;) Vi ska ut i helgen och leta, då tar jag ettåringen i bärsele på ryggen. Trattkantareller kan förgylla vilken måltid som helst tycker jag (och dina varianter låter ursmarriga!).