Saturday, September 1, 2007

Nordafrikanska köttbullar med plommoncouscous

Ännu ett recept från Marcus Samuelssons Streetfood. Det känns som att vi snart har tagit oss igenom hela boken... det finns så många bra recept i den! Vi hittade inte kycklingfärs utan körde bara på lamm, det blev supergott. 4-6 portioner
1/2 tsk malen kummin
1/2 tsk malen koriander
1/2 tsk cayennepeppar
125 g kycklingfärs
1/2 kg lammfärs
2 vitlöksklyftor, finhackade
1 msk za'atar
1 kvist persilja, hackad
1 kvist mynta, hackad
1/2 dl olivolja

Plommoncouscous:
4 dl couscous
4 dl vatten eller kycklingbuljong
1 msk ras el hanout
salt och peppar
4 vitlöksklyftor, grovhackade
1 gul lök, skalad och strimlad
1 dl sötmandel, hackad
1/2 dl olivolja
1/2 chili, urkärnad och finhackad
4 plommon, urkärnade och tärnade
1 dl vitt vin
2 msk farinsocker
saft av 1 citron
2 kvistar dragon, hackade
salt och svartpeppar

Rosta kummin, koriander och cayennepeppar i en torr, het stekpanna i 1/2 minut. Blanda de rostade kryddorna med resten av ingredienserna i en stor skål. Täck den med plastfolie och ställ in i kylen i 1 timme.
Forma smeten till köttbullar. Stek köttbullarna i olivolja i en het stekpanna tills de är genomstekta. Låt dem rinna av på hushållspapper.
Lägg couscous i en skål och slå över kokande vatten eller buljng. Rör om, täck skålen med plastfolie och låt den svälla i rumstemperatur i 5-10 minuter. Blanda i ras en hanout, salt och peppar.
Fräst vitlök, lök och mandel i olivolja. Tillsätt chili, plommon, vitt vin och farinsocker. Låt koka ihop på svag värme i en minut. Tillsätt citronsaft, dragon, salt och peppar. Vänd ner blandningen i couscousen.

No comments: