Saturday, November 21, 2009

Chokladfondant

Svenskan publicerade några recept ur mor och dotter Bergenströms nya kokbok, Sött, sweet, dolce. Jag kunde inte motstå att testa Fondant à la Gaëtan - en smetig chokladfondant.


Receptet är på 8-10 bakelser, men jag gjorde två av 1/3 av receptet. Det gick utmärkt förutom vid gräddningen, jag återkommer till det.

Mjukt smör och florsocker till formarna
170 g 70%-ig choklad, ju bättre choklad desto godare bakelser
125 g rumsvarmt smör
3 ägg
3 äggulor
1 dl socker
5 msk vetemjöl

Smörj 8-10 portionsformar med smör och pudra kanterna med siktat florsocker. Bryt sönder chokladen och smält den i vattenbad. Rör i smöret i chokladen och låt blandningen svalna lite. Under tiden kan du vispa äggulorna med sockret, poröst tills det vitnar. När chokladblandningen är lite svalare, rör ner de hela äggen ett i taget. Blanda sen ner chokladblandningen i ägg- och sockersmeten med slickepott, lite åt gången. Sikta sist ner mjölet i smeten, men rör så lite som möjligt. Fyll formarna till 2/3 och ställ dem på en plåt eller bricka, täck med plastfolie och in i kylen. De kan stå över natten, över dagen eller högst ett dygn.

Grädda bakelserna i 180 grader. Enligt receptet i boken ska metallformar gräddas i 6-7 minuter och porslinsformar i 8 minuter, men mina porslinsformar var absolut inte klara efter 8 minuter. Det tog 15 minuter innan jag tog ut dem och då var de perfekt rinniga i mitten. Kanske var mina formar större, jag vet inte, men det gick bra att hälla upp (fast det blev hälla ut) och hälla tillbaka i formen och grädda lite till när jag upptäckte att de inte var klara.
Strax innan jag tog ut dem, ett par-tre minuter kanske, syntes det tydligt att bakelserna svällde upp längs kanterna. Gå efter det. Ut ur ugnen och stjälp upp på fat. Pudra med florsocker och servera som de är eller med vaniljglass eller grädde, eller kanske nåt syrligt som kesella. Det skulle säkert vara jättegott att smaksätta smeten med rom eller stoppa ner lite bär, till exempel hallon, i mitten. Det ska jag testa nästa gång.

7 comments:

Anonymous said...

Ser riktigt fina ut. Ska de ätas varma?

Linda said...

Ja, varma! Det fina är att man kan göra i ordning dem kvällen innan eller på morgonen, och sen gräddar man precis innan de serveras. Rykande och rinniga :)

Anonymous said...

perfekt:) måste testas!

Boel said...

Ser fantastiska ut. Kladdigt och härligt!

charlotta said...

åh, jag lagade chokladfondant till nyår, men struntade i hela uppstjälpningsmomentet då jag kände att det var lite vanskligt med tanke på vinintaget till middagen... hittade mitt recept i marcus aujalays kokbok "mat hemma och på krogen" - det var grymt!

Linda said...

charlotta - nu vet du ju att det går att stjälpa upp och hälla tillbaka :)

Fröken Dill said...

Trots att jag inte är någon stor efterättsätare är jag mycket svag för chokladfondant! Denna lät toppen. Tack för påminnelsen.
Hälsar fröken Dill