Det har firats födelsedag här nyligen, så en del festrecept är att vänta. Här är födelsedagstårtan, en fransk chokladtårta som var grymt god och väldigt mäktig. Lätt att göra mjölkfri var den också. Jag kommer definitivt att göra den igen!
Fransk chokladtårta:
250 g smör eller mjölkfritt margarin
250 g smör eller mjölkfritt margarin
250 g mörk choklad (jag tog drygt hälften Lindts 70%iga, resten marabous mörka)
6 ägg
2 ½ dl strösocker
1 dl vetemjöl
glasyr:
100 g smör
150 g mörk choklad (samma blandning där som i kakan)
½ dl honung
Sätt ugnen på 175°. Smält smöret i en kastrull. När det är smält bryter du ner chokladen i det och rör tills även den är smält. Vispa ägg och socker pösigt och blanda i choklad/smör och mjöl. Smörj en form med löstagbar botten och häll i smeten i den. Grädda i nedre delen av ugnen i ca 30 minuter tills smeten stelnat. Låt den svalna lite innan du tar bort kanten på formen, annars sjunker den lätt ihop. Ställ in tårtan i frysen i 1 timme innan du lägger på glasyren.
Smält smöret och bryt ner chokladen i den, rör tills den smälter. Blanda i honungen. Ta fram tårtan ur frysen och häll på glasyren, stryk ut jämnt över tårtan. Låt glasyren stelna och tårtan är klar!
3 comments:
Måste fråga ! FAstnade för denna =)
Ska man förvara tårtan i frysen eller i kylen innan servering?
Min dotter fyller imorgon!
Ska jag ha på glasyren ikväll el imorn då?
Förvara den i kul el frys över natten?
Hej! Jag svarade lite högre upp, på den andra kommentaren du lämnade :)
Den här kakan är ljuvlig och nu också önskad av yngsta dottern till barnkalaset :)
Gillar din (er?) blogg och jag länkar numera till den från min.
Ni använder blogspot precis som jag och jag undrar om ni har problem med att styckeindelningen som ser ok ut i redigeringsläge bara "försvinner" när man publicerar? Jag har detta problem och det driver mig till vansinne, för hur jag än gör radbrytningar så får jag inte till styckeindelningen. Har ni någon lösning?
Hälsningar
Maria
Post a Comment