Tuesday, October 28, 2008

Tekakor




Det här är min version av ett recept som jag fått av en av mina matintresserade nätkompisar. Resultatet blir riktigt saftiga och goda tekakor som är perfekta till frukost eller, som jag snart ska äta dem, ljumma till en kopp te på kvällen. Tack Cecilia för orginalreceptet!


3 dl havregryn
1/2 dl vetekli
1/2 dl linfrö
6 dl vatten
1 pkt jäst eller 1-2 dl surdeg
1 msk honung
3 msk matolja
1 tsk salt
ca 12 dl vetemjöl


Koka ihop havregryn, linfrö, vetekli och vatten till en gröt. Låt svalna och häll i en bunke över den smulade jästen, blanda väl. Ha i olja, salt och slutligen vetemjöl och knåda degen ordentligt. Låt jäsa 1-2 timmar. Kavla ut och ta rundlar av valfri storlek, eller forma små bullar i lagom storlek och platta ut med händerna (jag kommer inte så bra överens med kavlar). Lägg på en plåt och låt jäsa ytterligare 1 timme. Nagga (fast det glömmer jag jämt) och grädda i mitten av ugnen i 225 grader ca 6 minuter.

4 comments:

Vera said...

Kul att se att ni är igång igen! Tekakor och havregryn är en väldigt bra kombination!

Pytte said...

Jag vill baka!! Mums! PS: Pasta med avocado-sås är en höjdare (är laktosintlerant).

Är det nån som inte tål mjölk av er eller är det "bara" laktos? Valios produkter är ju kanon om man ändå vill använda crème fraiche o dyl.

Linda said...

Pytte: en har en man som är laktosintolerant och den andra får inte äta mjölk alls. Fast det är tillfälligt.

Jag gillar inte konsistensen på laktosfria produkter, föredrar oatley havre faktiskt. Det blir så klistrigt liksom.

SanktaCecilia said...

Åh, va kul att tekakorna hamnade i bloggen:)

Ska absolut testa din variant!

/(Sankta)Cecilia