Tuesday, October 28, 2008

Tekakor




Det här är min version av ett recept som jag fått av en av mina matintresserade nätkompisar. Resultatet blir riktigt saftiga och goda tekakor som är perfekta till frukost eller, som jag snart ska äta dem, ljumma till en kopp te på kvällen. Tack Cecilia för orginalreceptet!


3 dl havregryn
1/2 dl vetekli
1/2 dl linfrö
6 dl vatten
1 pkt jäst eller 1-2 dl surdeg
1 msk honung
3 msk matolja
1 tsk salt
ca 12 dl vetemjöl


Koka ihop havregryn, linfrö, vetekli och vatten till en gröt. Låt svalna och häll i en bunke över den smulade jästen, blanda väl. Ha i olja, salt och slutligen vetemjöl och knåda degen ordentligt. Låt jäsa 1-2 timmar. Kavla ut och ta rundlar av valfri storlek, eller forma små bullar i lagom storlek och platta ut med händerna (jag kommer inte så bra överens med kavlar). Lägg på en plåt och låt jäsa ytterligare 1 timme. Nagga (fast det glömmer jag jämt) och grädda i mitten av ugnen i 225 grader ca 6 minuter.

Monday, October 27, 2008

Pasta med avocadosås


Den här påtvingade mjölkfriheten ställer till det lite för mig, jag använder annars mycket ost och crème fraiche i min matlagning. Framför allt pasta tycker jag är svårt, det blir liksom variander på tomatsås och köttfärssås och sedan tar det stopp. När systrarna och deras män åt middag tillsammans igår testade jag i vilket fall ett för mig helt nytt koncept, avocado som bas i pastasås. Resultatet blev lyckat, så det kommer nog fler variationer på det här skulle jag tro!
Pasta med avocadosås, till 4
4 mogna avocado
1,5 pkt bacon
lite pressad lime
en näve körsbärstomater
en näve färska basilikablad
olivolja
salt och peppar
bavette (eller annan pasta)
färskriven parmesan (för dem som får äta mjölkprodukter, buhuuu)
Klipp baconet i småbitar och stek det riktigt knaprigt. Låt rinna av på hushållspapper. Mosa avocadorna och pressa i lime (lite mindre än en halv tror jag är lagom, men smaka av). Häll i ett par-tre matskedar olivolja, salta och peppra och blanda väl. Rör ner baconet. Skär körsbärstomaterna i kvartar och klipp eller riv basilikan i strimlor. Koka pastan al dente och häll av den. Täck botten av pastakastrullen med olivolja och hetta upp. Lägg i tomaterna och rör runt, låt fräsa en kort stund. Ta av från värmen och rör ner pastan och avocadoröran, lite i taget. Se till att allt blir ordentligt blandat. Lägg upp på tallrikar och strö över basilikan och rejält med parmesan. Mal lite extra svartpeppar över och servera!

Sunday, October 26, 2008

Majsigt potatismos (fufu)

Igår lagade jag ett jättegott afrikanskt potatismos, fufu. Tyvärr hann vi äta upp allt innan vi kom på att vi skulle ta en bild. Bild får komma nästa gång moset lagas, för det kommer att lagas igen! Det var väldigt lätt att göra om man bortser från en av ingredienserna som är ett speciellt klarat kryddsmör. Det är vanligt att klara smör i Afrika, för då kan man få bort mjölkproteinet vilket gör att smöret håller sig längre.

Koka 2 medelstora bakpotatisar och omkring 200 g sötpotatis. Mosa potatisen med en gaffel och häll i 6 dl majskorn. Häll 2,5 dl kokosgrädde, 1 msk olivolja och 1 msk kryddsmör i en kastrull. Låt det koka upp och blanda det sen med potatisen och majsen. Krydda med 1,5 tsk garam masala och 2 krm salt. Rör om och servera.

Så här gör man smöret:
500 g osaltat smör
1/5 medelstor rödlök, hackad
1 vitlöksklyfta, pressad
ca 7,5 cm färsk ingefära, skalad och finhackad
1 tsk bockhornsklöverfrön
1 tsk mald spiskummin
1 tsk kardemummafrön
1 tsk torkad oregano
3 krm mald gurkmeja
8 basilikablad

Smält smöret i en kastrull på låg värme under flitig omrörning. Skumma ytan och kasta skummet, låt smöret sjuda vidare uttan att det bränns vid, tills det inte bildas mer skum. Häll i lök, vitlök, ingefära, bockhornsklöverfrön, spiskummin, kardemumma, oregano, gurkmeja och basilika och låt sjuda i ytterligare 15 minuter. Rör om då och då. Dra kastrullen från värmen och låt stå tills kryddorna sjunkit till botten. Sila smöret genom en finmaskig sil.

Receptet räcker till ungefär 3,75 dl. Smöret håller sig i en luftät burk i kylen i upp till 3 veckor.

Tuesday, October 21, 2008

Päronflarn

Mandelmassa är ett vinnande koncept i våran familj och när jag hittade det här receptet letade jag särskilt efter en efterrätt som barn kunde vara med och laga. Dessutom är päron barnets favoritfrukt :) Receptet är TV4-Leilas.

Till 4
4 smördegsplattor
1 ägg
100 g mandelmassa
2 päron av en mjuk sort
2 kvistar rosmarin
1 tsk kanel
1/2 dl råsocker
50 g mandelflarn
florsocker

Tina smördegsplattorna. Gör med hjälp av ett glas runda skåror i plattorna, men inte så att de går igenom. Om det är avlånga plattor får det kanske plats två rundlar. Vispa ihop ägget och pensla ägg utanför cirkeln på smördegen. Riv mandelmassan och smula den i cirklarna. Skär päronet i klyftor och blanda dem med kanel, råsocker och rosmarin. Lägg päronen på mandelmassan, sprid ut mandelflarnen ovanpå och grädda i ugnen, 200 grader i 20 minuter. Se upp så att det inte bränns. Pudra florsocker över innan servering. Servera med vaniljglass.

Salt och vinäger!

Estrella har börjat sälja salt och vinägerchips igen! Jippey! Den godaste smaken! (Tycker den ena systern, den andra håller förmodligen inte alls med.)

Bordsdekorationer

För att underhålla en 4,5-åring gick vi ut och plockade höstliga saker som man kunde pyssla med. Det blev lite blommor, mossa, kottar, äpplen, nypon, löv och annat tjusigt. Medan 4,5-åringen pysslade tog jag play dough lera och klämde fast skörden till bordsdekorationer. Det var ju mest på skoj, men de blev ganska fina! Med lite mer planering och bättre lera är idén inte alls dum till höstmiddagarna.




Monday, October 13, 2008

Krabbsoppa i höstmörkret

Skaldjurssäsongen ska utnyttjas till max tycker jag. Den här soppan
blev precis så där len i smaken som en skaldjurssoppa ska vara, och gick hem hos både vuxna och barn. Inte var den svår att göra heller! Vi serverade den som förrätt med nybakta dinkelfrallor till, men det går såklart utmärkt att dubbla mängden och äta den till huvudrätt.
Krabbsoppa, till 4 som förrätt eller två som huvudrätt
1 krabba (jag körde med vacuumförpackad, det gick utmärkt)
1/2 morot
1/4 stor palsternacka
1 schalottenlök
olivolja
ca 0,75 l vatten
1-2 msk hummerfond på flaska
någon matsked tomatpuré
1,5 dl vispgrädde
0,5 dl crème fraiche (kanske lite mindre, en rejäl sked typ)
en gnutta kajennpeppar
en skvätt konjak
Hacka schalottenlöken och skär moroten och palsternackan i bitar (ta en stor kastrull så att krabbskalen får plats sen). Fräs mjuka utan att de får färg i lite olivolja. Dela krabban i halvor och ta bort klorna. Ta bort skölden och peta ut rommen och det mörka köttet. Dela resten av krabban ett par gånger. Lägg ner allt utom klorna (skalet också) i kastrullen och fräs i ett par minuter under omrörning. Häll på vatten, fond och tomatpuré och låt koka upp. Låt sjuda på svag värme under lock i 1-1,5 timme. Håll koll på vätskemängden och späd lite om det kokar bort för mycket vatten. Sila av soppan och smaksätt med konjak och kajennpeppar, låt kokaihop i några minuter (hit går utmärkt att göra i förväg). Knäck hummerklorna och ta ut köttet, skär det i mindre bitar. Koka upp soppan och vispa i grädde och crème fraiche. Lägg hummerköttet i tallrikarna och slå över den heta soppan. Servera!
PS. Eftersom jag själv är satt på mjölkfri diet för tillfället tog jag av lite av soppan innan jag hällde på grädden och kokade upp med oatley imat istället. Det blev gott det med, men enligt maken som smakade båda var det inte riktigt jämförbart (den med grädde var supergod, den med havre var okej).

Sunday, October 12, 2008

Röd salsa

En mycket vacker och mycket enkel salsa att äta till någon form av tortillafyllning.

1 tomat
1 blodgrapefrukt
1/2 rödlök
1 röd spansk peppar
1 pressad lime
salt och peppar
olivolja

Hacka tomaten i kuber. Skala grapefrukten och flå den. Skär i lika stora bitar som tomaten. Hacka rödlöken, ta bort fröna ur pepparfrukten och skär den i strimlor. Häll över pressad lime och olivolja, salta och peppra.

Tuesday, October 7, 2008

Myror klättrar i träd

Namnet är tydligen ett uttryck för kinesisk humor.

För 4 personer som förrätt.
75 g cellofannudlar
175 g fläskkött, mört (ev. färs)
4 msk jordnöts- eller majsolja
3 vitlöksklyftor, finhackade
3-4 salladslökar, skurna diagonalt i långa skivor, vita och gröna skivor för sig.
1-1,5 msk stark sojabönpasta eller chilipepparsås
2 tsk Shaoxing-vin eller halvtorr sherry
2,5 dl klar buljong
salt
mörk eller ljus sojasås för kryddning

Marinad:
1/2 tsk salt
1 msk mörk sojasås
mald svartpeppar
1 tsk Shaoxing-vin eller halvtorr sherry
1/2 tsk potatismjöl
1 msk vatten
2 tsk sesamolja

Lägg nudlarna i en stor skål och häll över 1 liter kokande vatten. Låt dem ligga under lock i minst 20 minuter. Finhacka eller mal fläskköttet (eller använd färs). Gör i ordning marinaden: Tillsätt saltet, sojan, peppar, vin, potatismjöl och vatten till färsen. Rör kraftigt i samma riktning i 1-2 minuter så att färsen får rätt konsistens. Låt marinera i en kvart. Blanda sen i sesamoljan.
Häll av vattnet från nudlarna och klipp dem kortare så att de är lättare att handskas med.
Hetta upp en wok på hög värme tills den börjar ryka. Häll i olja och fördela den över pannan, lägg i vitlök och sen det vita av salladslöken. När det fräser, häll i sojabönpastan eller chilipepparsåsen och rör om. Vänd ner fläskköttet och blanda i cirka 1 minuter och mosa eventuella klumpar samtidigt. Var noga med att skrapa bottnen på pannan så att det inte bränns vid. Häll i vinet efter pannans insida och fortsätt att röra och mosa ev klumpar.
När fräsandet slutat, häll i nudlarna, rör om, häll i buljongen och låt den koka upp. Salta och soja efter smak, sänk värmen och fortsätt att koka under lock i cirka 5 minuter.
Ta av locket, det mesta av buljongen ska nu ha sugits upp, tillsätt det gröna av salladslöken. Lägg upp på ett varmt serveringsfat. Lägg färsen ovanpå nudlarna och servera rätten mycket varm.

Vidjekyckling i svart bönsås

Syster!
Det jag trodde att "vi" hade lagat med svart bönsås är myror i träd, men det visade sig vara sojabönsås. Hittade en annan rätt med svart bönsås i om du ändå vill testa.

Receptet är för 6 personer tillsammans med 3 andra rätter.
800 g kycklinglårfilé
2 små gröna paprikor (eller bönor?)
2 gröna spanskpeppar-frukter
6 msk jordnöts- eller majsolja
5-6 vitlöksklyftor, skalade och skurna i tunna trådar
4 salladslökar
3 msk jästa svarta bönor, sköljda och mosade
1 msk Shaoxing-vin eller halvtorr sherry
lite sesamolja
chilipepparsås

Marinad:
1/2 tsk salt
1/2 tsk socker
1 msk ljus sojasås
mald svartpeppar
2 tsk Shaozing-vin eller halvtorr sherry
1 tsk majsena
2 msk äggvita, lätt vispad
1,5 msk jordnöt- eller majsolja

Sås:
1 tsk majsena
4 msk klar buljong eller vatten
2 tsk ostronsås eller 1 tsk mörk sojasås

Skär kycklingen i 5 mm breda strimlor. Gör i ordning marinaden: tillsätt salt, socker, soja, vin och peppar till kycklingköttet. Strö över majsenan, tillsätt äggvitan och rör i samma riktning för att täcka allt. Marinera i 15-30 minuter.
Skär paprikan och chilin i långa, smala strimmor. Blanda ihop ingredienserna till såsen.
Hetta upp en wok, häll i 1 msk av oljan. Lägg i paprikan, rör om, vänd och blanda oavbrutet i cirka 2 minuter. När paprikan är mjuk, men ändå knaprig, flytta över den till en varm tallrik och håll varm. Diska och torka woken.
Hetta upp woken på hög värme tills den börjar ryka. Häll i resten av oljan. Lägg i vitlök och när den fräser och tar färg, ha i chilin, det vita av salladslöken och det svarta bönmoset. Blanda. Lägg i kycklingköttet och blanda i cirka 2 minuter tills det är vitaktigt. Skrapa bönmoset från wokens botten för att täcka köttet.
Häll vinet efter pannans kant och låt det fräsa under oavbruten omrörning. När fräsandet avtar, sänk värmen och häll i den väl rörda såsen. Fortsätt röra medan såsen tjocknar. Lägg i paprikan och det gröna av salladslöken och blanda väl. Lägg upp på ett varmt fat och servera genast. Droppa lite sesamolja över rätten vid servering och ställ fram chilipepparolja till dem som vill ha lite extra styrka.

Sunday, October 5, 2008

Indisk kycklingsoppa

Syster nr 2 har inte klämt ur sig sin bebis ännu, men försöker sig ändå på att laga mat emellanåt, även om matlusten inte är störst i världen.

Dagens regnrusk ropade soppa. Det var första gången jag testade den här soppan, som kommer ur kokboken "Soppor, bröd & röror", av andra systrar.

för fyra:
2 kycklingfiléer alt. 4 kycklinglårfiléer
1 gul lök, hackad
2 vitlöksklyftor, hackade
2-3 potatisar skurna i bitar
2 morötter, skivade
ca 100 g blomkål i bitar
2 tsk färsk ingefära
2 msk olja
1/2 tsk cayennepeppar
1 tsk vardera av gurkmeja, malen spiskummin, stött kardemumma och kanel
1 liter hönsbuljong
2 dl matlagningsgrädde
150 g spenat
1 dl russin
1/2 dl kokosflingor
ev. 1/2-1 dl mandelflarn
salt och peppar

Fräs lök och vitlök och häll efter ett par minuter i kryddorna och rör om. Skär kycklingen i bitar och lägg i grytan, stek i ca 10 minuter. Lägg i grönsakerna och fräs ytterligare någon minut. Häll i buljongen och låt soppan småkoka i ca 15 minuter, tills potatisen är klar. Skumma av olja om det bildas mycket på ytan. Rör i grädde och spenat och koka upp igen. Häll sist i russin, kokos och mandel. Salta och peppar.

Wednesday, October 1, 2008

Ekologisk kyckling i ugn med blandade rotfrukter

Ekologisk kyckling brukar inte vara lätt att få tag på, men plötsligt en dag hade de tagit in ett gäng pippifåglar från Hagby gård och fågelfarm utanför Enköping (http://www.hagbyfagelfarm.se/) på vårt lokala ICA. Kycklingarna var inga småfåglar direkt, de vägde mellan 2,5 och 3,5 kilo, nästan lite avskräckande stort när man är van vid det vanliga utbudet av tråkbroilers. Det var lite svårt att få den jämt tillagad också, bröstköttet blev klart före lårköttet så nästa gång tror jag att jag ska vända den efter halva ugnstiden (om någon har andra bra tips på hur man får en så stor fågel jämnt stekt så dela gärna med er!). Stektermometer är i alla fall ett måste, och helst ska man ha två stycken så att man har koll på både bröstkött och lårkött.

Smaken var i alla fall fantastisk, det går knappt att jämföra med "vanlig" kyckling. Riktigt saftig och mör var den också. Allt som all räckte en fågel på ca 3 kilo till fyra rejäla måltider för vår familj, först som söndagsmiddagen beskriven här, sedan som lunch med ris och sås och till sist som pastarätt tillsammans med frästa champinjoner, bladspenat och crème fraiche.

Recept:
1 st hel ekologisk kyckling
1 citron
4-5 kvistar vardera av färsk rosmarin, basilika och timjan (eller mer om man vill)
4-5 stora vitlöksklyftor
olivolja
salt och peppar
2 gula lökar
blandade rotfrukter efter smak och önskad mängd (vi hade potatis, palsternacka och morötter)
steksnöre

Sätt ugnen på 175 grader. Klyv kycklingen genom bröstet och fläk upp den. Skölj in- och utvändigt och torka torrt med hushållspapper. Salta och peppra in- och utsida. Hacka örterna lite grovt, hacka vitlöken och finriv det gula skalet på citronen. Blanda ihop allt. Lossa försiktigt skinnet vid bröstbenet på kycklingen och pula in ört-vitlök-citron-blandningen. Stick små hål i låren och gör det samma. Fyll sedan hela kycklingen med resten av örterblandningen samt citronen i klyftor. Bind ihop ordentligt med steksnöre, lägg i en ugnsform och ringla över rejält med olivolja. Stick i stektermometern och sätt in i ugnen. Ös kycklingen med jämna mellanrum, och jag tror som sagt att det kan vara bra att vända den också.


Till kycklingen rostade vi ganska små bitar av palsternacka, potatis och morot tillsammans med klyftor av gul lök i ugnen, de fick vara med de sista 45 minutrarna ungefär.

Det är hans fel...

... att jag inte har bloggat på nio månader. Jag har nämligen varit helt ointresserad av mat så länge han låg i magen. Nu är han i alla fall här, och genast känner jag hur lusten att både laga och äta mat kommer tillbaka!