Monday, October 13, 2008

Krabbsoppa i höstmörkret

Skaldjurssäsongen ska utnyttjas till max tycker jag. Den här soppan
blev precis så där len i smaken som en skaldjurssoppa ska vara, och gick hem hos både vuxna och barn. Inte var den svår att göra heller! Vi serverade den som förrätt med nybakta dinkelfrallor till, men det går såklart utmärkt att dubbla mängden och äta den till huvudrätt.
Krabbsoppa, till 4 som förrätt eller två som huvudrätt
1 krabba (jag körde med vacuumförpackad, det gick utmärkt)
1/2 morot
1/4 stor palsternacka
1 schalottenlök
olivolja
ca 0,75 l vatten
1-2 msk hummerfond på flaska
någon matsked tomatpuré
1,5 dl vispgrädde
0,5 dl crème fraiche (kanske lite mindre, en rejäl sked typ)
en gnutta kajennpeppar
en skvätt konjak
Hacka schalottenlöken och skär moroten och palsternackan i bitar (ta en stor kastrull så att krabbskalen får plats sen). Fräs mjuka utan att de får färg i lite olivolja. Dela krabban i halvor och ta bort klorna. Ta bort skölden och peta ut rommen och det mörka köttet. Dela resten av krabban ett par gånger. Lägg ner allt utom klorna (skalet också) i kastrullen och fräs i ett par minuter under omrörning. Häll på vatten, fond och tomatpuré och låt koka upp. Låt sjuda på svag värme under lock i 1-1,5 timme. Håll koll på vätskemängden och späd lite om det kokar bort för mycket vatten. Sila av soppan och smaksätt med konjak och kajennpeppar, låt kokaihop i några minuter (hit går utmärkt att göra i förväg). Knäck hummerklorna och ta ut köttet, skär det i mindre bitar. Koka upp soppan och vispa i grädde och crème fraiche. Lägg hummerköttet i tallrikarna och slå över den heta soppan. Servera!
PS. Eftersom jag själv är satt på mjölkfri diet för tillfället tog jag av lite av soppan innan jag hällde på grädden och kokade upp med oatley imat istället. Det blev gott det med, men enligt maken som smakade båda var det inte riktigt jämförbart (den med grädde var supergod, den med havre var okej).

No comments: