Tuesday, October 7, 2008

Vidjekyckling i svart bönsås

Syster!
Det jag trodde att "vi" hade lagat med svart bönsås är myror i träd, men det visade sig vara sojabönsås. Hittade en annan rätt med svart bönsås i om du ändå vill testa.

Receptet är för 6 personer tillsammans med 3 andra rätter.
800 g kycklinglårfilé
2 små gröna paprikor (eller bönor?)
2 gröna spanskpeppar-frukter
6 msk jordnöts- eller majsolja
5-6 vitlöksklyftor, skalade och skurna i tunna trådar
4 salladslökar
3 msk jästa svarta bönor, sköljda och mosade
1 msk Shaoxing-vin eller halvtorr sherry
lite sesamolja
chilipepparsås

Marinad:
1/2 tsk salt
1/2 tsk socker
1 msk ljus sojasås
mald svartpeppar
2 tsk Shaozing-vin eller halvtorr sherry
1 tsk majsena
2 msk äggvita, lätt vispad
1,5 msk jordnöt- eller majsolja

Sås:
1 tsk majsena
4 msk klar buljong eller vatten
2 tsk ostronsås eller 1 tsk mörk sojasås

Skär kycklingen i 5 mm breda strimlor. Gör i ordning marinaden: tillsätt salt, socker, soja, vin och peppar till kycklingköttet. Strö över majsenan, tillsätt äggvitan och rör i samma riktning för att täcka allt. Marinera i 15-30 minuter.
Skär paprikan och chilin i långa, smala strimmor. Blanda ihop ingredienserna till såsen.
Hetta upp en wok, häll i 1 msk av oljan. Lägg i paprikan, rör om, vänd och blanda oavbrutet i cirka 2 minuter. När paprikan är mjuk, men ändå knaprig, flytta över den till en varm tallrik och håll varm. Diska och torka woken.
Hetta upp woken på hög värme tills den börjar ryka. Häll i resten av oljan. Lägg i vitlök och när den fräser och tar färg, ha i chilin, det vita av salladslöken och det svarta bönmoset. Blanda. Lägg i kycklingköttet och blanda i cirka 2 minuter tills det är vitaktigt. Skrapa bönmoset från wokens botten för att täcka köttet.
Häll vinet efter pannans kant och låt det fräsa under oavbruten omrörning. När fräsandet avtar, sänk värmen och häll i den väl rörda såsen. Fortsätt röra medan såsen tjocknar. Lägg i paprikan och det gröna av salladslöken och blanda väl. Lägg upp på ett varmt fat och servera genast. Droppa lite sesamolja över rätten vid servering och ställ fram chilipepparolja till dem som vill ha lite extra styrka.

No comments: