Sunday, October 26, 2008

Majsigt potatismos (fufu)

Igår lagade jag ett jättegott afrikanskt potatismos, fufu. Tyvärr hann vi äta upp allt innan vi kom på att vi skulle ta en bild. Bild får komma nästa gång moset lagas, för det kommer att lagas igen! Det var väldigt lätt att göra om man bortser från en av ingredienserna som är ett speciellt klarat kryddsmör. Det är vanligt att klara smör i Afrika, för då kan man få bort mjölkproteinet vilket gör att smöret håller sig längre.

Koka 2 medelstora bakpotatisar och omkring 200 g sötpotatis. Mosa potatisen med en gaffel och häll i 6 dl majskorn. Häll 2,5 dl kokosgrädde, 1 msk olivolja och 1 msk kryddsmör i en kastrull. Låt det koka upp och blanda det sen med potatisen och majsen. Krydda med 1,5 tsk garam masala och 2 krm salt. Rör om och servera.

Så här gör man smöret:
500 g osaltat smör
1/5 medelstor rödlök, hackad
1 vitlöksklyfta, pressad
ca 7,5 cm färsk ingefära, skalad och finhackad
1 tsk bockhornsklöverfrön
1 tsk mald spiskummin
1 tsk kardemummafrön
1 tsk torkad oregano
3 krm mald gurkmeja
8 basilikablad

Smält smöret i en kastrull på låg värme under flitig omrörning. Skumma ytan och kasta skummet, låt smöret sjuda vidare uttan att det bränns vid, tills det inte bildas mer skum. Häll i lök, vitlök, ingefära, bockhornsklöverfrön, spiskummin, kardemumma, oregano, gurkmeja och basilika och låt sjuda i ytterligare 15 minuter. Rör om då och då. Dra kastrullen från värmen och låt stå tills kryddorna sjunkit till botten. Sila smöret genom en finmaskig sil.

Receptet räcker till ungefär 3,75 dl. Smöret håller sig i en luftät burk i kylen i upp till 3 veckor.

6 comments:

Elin said...

Det låter gott! Bokmärker receptet!

Heléna said...

Hm..när jag åt fufu i Ghana kunde jag inte annat än att börja tänka på `slime´ som man lekte med som liten. Konsistensen på maträtten var sådan iaf. Där använde de cassava eller en annan större rot, som jag glömt namnet på, för att laga fufun. Ok men både jag och min reskamrat enades om att rätten nog kunde räknas till gruppen maträtter som kräver "acquired taste".

Linda said...

Heléna: här blir det ju orange med smak av kokosmjölk. Smaken påminner lite om risgrynsgröt faktiskt. Fast ändå rätt olik det vi är vana vid här...

said...

情趣用品,情色,成人,A片,自拍,情趣用品,色情,成人影片,色情影片,免費A片

情趣用品,成人網站,A片下載,日本AV,做愛,情趣用品,美女交友,A片,辣妹視訊,情色視訊

情趣用品,色情聊天室,聊天室,AV,成人電影

A片,aio,av女優,av,av片,aio交友愛情館,ut聊天室,聊天室,豆豆聊天室,色情聊天室,尋夢園聊天室,080聊天室,視訊聊天室,080苗栗人聊天室,上班族聊天室,成人聊天室,中部人聊天室,一夜情聊天室,情色聊天室,情色視訊,美女視訊,辣妹視訊,視訊交友網,免費視訊聊天,視訊,免費視訊,美女交友,成人交友,聊天室交友,微風論壇,微風成人,sex,成人,情色,情色貼圖,色情,微風,聊天室尋夢園,交友,視訊交友,視訊聊天,視訊辣妹,一夜情

情趣用品,情趣用品,情趣,情趣

情趣用品,A片,AIO,AV,AV女優,A漫,免費A片,日本AV,寄情築園小遊戲,情色貼圖,色情小說,情色文學,色情,色情遊戲,一葉情貼圖片區,色情網站,色情影片,微風成人, 嘟嘟成人網,成人,成人貼圖,18成人,成人影城,成人圖片,成人影片,UT聊天室,聊天室,豆豆聊天室,尋夢園聊天室,080聊天室,080苗栗人聊天室,080視訊聊天室,視訊聊天室

情色,A片,AIO,AV,日本AV,色情A片,AV女優,A漫,免費A片,A片下載,情色A片,哈啦聊天室,UT聊天室,聊天室,豆豆聊天室,色情聊天室,尋夢園聊天室,080視訊聊天室,080聊天室,080苗栗人聊天室,免費視訊聊天,上班族聊天室,080中部人聊天室,視訊聊天室,視訊聊天,成人聊天室,一夜情聊天室,辣妹視訊,情色視訊,成人,成人影片,成人光碟,成人影城,自拍

情趣用品,情趣用品,情趣,情趣,情趣用品,情趣用品,A片,A片,情色,情色

情趣用品,A片,aio,av,av女優,a漫,免費a片,aio交友愛情館,a片免費看,a片下載,本土自拍,自拍,愛情公寓,情色,情色貼圖,色情小說,情色文學,色情,寄情築園小遊戲,色情遊戲,嘟嘟情人色網,一葉情貼圖片區,色情影片,情色網,色情網站,微風成人,嘟嘟成人網,成人,18成人,成人影城,成人圖片,成人貼圖,成人圖片區,成人小說,成人電影

Anonymous said...

Ditt fufu recept låter både gott och är nyskapande...

Själv brukar jag göra min fufu på casava och plantaine som jag kokar och mosar, blandar med smör (och lite grädde för den goda smakens skull).

Har även prövat att blanda kokbananen (plantainen) med vanlig banan. Inte byta ut, utan blanda, det blev en höjdare...

Nadde said...

Hmm, det där låter inte som fufu...? Låter med som...tja, potatismos. Har aldrig hört talas om fufu gjord av potatismos och absolut aldrig hört talas om att man kryddar fufu! Vilket land är receptet ifrån?

Nu blev jag allt nyfiken ;D